Ουκρανία: Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για διακρίσεις σε LGBT άτομα

17/05/2013
antivirus magazine διαφήμιση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε μια έκθεση, με την οποία πιέζει την ουκρανική κυβέρνηση να ψηφίσει έναν νόμο για την καταπολέμηση των διακρίσεων της ταυτότητα φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Η εν λόγω έκθεση έρχεται μετά από μια σειρά επιθέσεων που σημειώθηκαν τον τελευταίο καιρό στην χώρα, ενάντια σε LGBT άτομα, και αφού καταψηφίστηκε από τη βουλή ένα νομοσχέδιο για την προστασία των gay εργαζόμενων της χώρας, οι οποίοι λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού πέφτουν θύματα διάκρισης και απολύονται. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην έντονη διαμαρτυρία εκατοντάδων αντί-gay επικριτών του νομοσχεδίου.

Παράλληλα η οργάνωση που προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, καλεί όλους τους «νομοθέτες» της Ουκρανίας να αποκηρύξουν και να καταψηφίσουν μια προτεινόμενη νομοθεσία που θέλει να ποινικοποιήσει την «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα». Η συγκεκριμένη νομοθεσία βρίσκεται αυτές τις μέρες στο κοινοβούλιο, υπό τη μορφή συζήτησης.

Ο Max Trucker, ειδικός της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ουκρανία επισημαίνει: «Άνθρωποι έχουν ξυλοκοπηθεί και κάποιες φορές δολοφονηθεί εξ αιτίας του «πραγματικού ή υποτιθέμενου» σεξουαλικού προσανατολισμού τους. Τα περισσότερα από αυτά τα εγκλήματα δεν έχουν διερευνηθεί σωστά και πολλά από αυτά έχουν μείνει ατιμώρητα».

Η έκθεση, τέλος, οδηγείται στο συμπέρασμα ότι οι συγκεκριμένες επιθέσεις πυροδοτήθηκαν από αρνητικά στερεότυπα καθώς και από ομοφοβικές δηλώσεις που εκφράζονται κατά καιρούς από πολιτικούς και εκκλησιαστικούς κύκλους.

Επισημαίνεται επίσης, ότι καμία LGBT εκδήλωση δεν έχει πραγματοποιηθεί τον τελευταίο καιρό στη χώρα, ενώ ακόμα και μια «Γιορτή Υπερηφάνειας» που είχε προγραμματιστεί για τις 25 Μάιου, ακυρώθηκε.

Όλα αυτά τα γεγονότα έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις τους υπουργού εσωτερικών Leonid Kozhara, ο οποίος τον περασμένο Φεβρουάριο είχε δηλώσει σε μια εφημερίδα ότι πολύ σύντομα θα απαγορευτούν όλες οι «σεξουαλικές διακρίσεις».

Να σημειώσουμε εδώ, ότι η κυβέρνηση της χώρας ασκείται από το «Κόμμα των Περιφερειών», μια συντηρητική παράταξη άκρως φιλορωσική. Το στοιχείο αυτό έχει πολύ ενδιαφέρον, αν σκεφτεί κανείς ότι στη Ρωσία σήμερα ψηφίζονται νόμοι που περιορίζουν τα δικαιώματα των LGBT ατόμων. Κάτι που όπως φαίνεται σκέφτεται και η Ουκρανία.

Σε μια δημοσκόπηση που διεξήχθη το 2007 στην Ουκρανία, μόνο το ποσοστό του 5,7% δήλωσε δεκτικό απέναντι στον «gay τρόπο ζωής», ενώ μόλις το 4,7% πίστευε ότι ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τη χώρα.

Δείτε την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο: «Nothing to be proud of: Discrimination against LGBTI people in Ukraine»

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!