Ένα από τα πρώτα γκέι φιλιά στην ελληνική τηλεόραση (πριν απ΄αυτό του Παπακαλιάτη)

08/12/2021

Η ομόφυλη συντροφικότητα ήταν πάντοτε ταμπού για την ελληνική τηλεόραση. Κομμένες σκηνές, πρόστιμα από το ΕΣΡ, έξαλλοι τηλεθεατές κλπ. 

Γι΄αυτό και -ακόμη και τώρα- η όποια μη λογοκριμένη έκφραση συντροφικότητας (τα φιλιά για παράδειγμα) ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου, μας προκαλεί ευχάριστη έκπληξη. Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι δεν υπήρχαν σειρές που στο παρελθόν τόλμησαν να ξεπεράσουν ομοφοβίες και στερεότυπα και να μας χαρίσουν όμορφες και συμπεριληπτικές στιγμες.

Σίγουρα οι πιο πολλές/οί θυμάστε το «Κλείσε τα μάτια» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, που πριν 11 χρόνια ξεσήκωσε αντιδράσεις (και ΕΣΡ), εξαιτίας ενός φιλιού που μοιράστηκαν οι ηθοποιοί Κώστας Κάππας και Περικλής Ασημακόπουλος. Ακόμη και σήμερα το τηλεοπτικό αυτό -γκέι- φιλί, θεωρείται ως το πρώτο που έπαιξε στην ελληνική τηλεόραση.

Μια γρήγορη έρευνα φυσικά και το ανατρέπει αυτό. Για παράδειγμα, αρκετά χρόνια νωρίτερα από το «Κλείσε τα μάτια», το 1999, είχε προβληθεί (από το ίδιο κανάλι) το «Θύματα Ειρήνης».

Στη σειρά αυτή βλέπουμε τις ερωτικές σκηνές ανάμεσα στον Ιωσήφ Πολυζωίδη και τον Γιώργο Πυρπασόπουλο να διαρκούν περισσότερο (με μεγαλύτερη μάλιστα ένταση).

Να είναι άραγε αυτό το πρώτο γκέι φιλί της ελληνικής τηλεόρασης; 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!