Ο Banksy πουλά ένα διάσημο έργο του για να σώσει τη φυλακή του Όσκαρ Ουάιλντ

08/12/2021
από

Ο Banksy δεσμεύτηκε να δωρίσει 10 εκατομμύρια λίρες για να βοηθήσει στην αγορά του Reading Gaol, της φυλακής που κάποτε κρατούσε τον Όσκαρ Ουάιλντ, και τη μετατροπή του σε κέντρο τέχνης.

Το διατηρητέο ​​κτήριο στο Ρέντινγκ, το οποίο κάποτε έχει περιγραφεί ως «μνημείο ΛΟΑΤ+ κληρονομιάς», τέθηκε προς πώληση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης το 2019.

Έκτοτε, οι ακτιβιστές εργάζονται για να αποτρέψουν την αγορά του από εταιρείες και τη μετατροπή του σε διαμερίσματα. Αντ’ αυτού υποστηρίζουν ότι πρέπει να μετατραπεί σε αξιοθέατο και χώρο καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Ο Ουάιλντ φυλακίστηκε εκεί, όταν καταδικάστηκε για ομοφυλοφιλικές πράξεις, σύμφωνα με τους νόμους κατά των ομοφυλοφίλων του Ηνωμένου Βασίλειου, μετά και την αποκάλυψη της σχέσης του με τον Λόρδο Άλφρεντ Ντάγκλας.

Μετά τη φυλάκισή του, ο Ουάιλντ έγραψε ένα από τα πιο διάσημα ποιήματά του με τίτλο “The Ballad of Reading Gaol (1898)”.

«Η μετατροπή του τόπου που τον κατέστρεψε σε καταφύγιο για την τέχνη είναι μια τέλεια ιδέα που πρέπει οπωσδήποτε να υλιοποιήσουμε», δήλωσε ο Banksy σε μια δήλωση.

Ο καλλιτέχνης ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει το στένσιλ μιας τοιχογραφίας που ζωγράφισε στο πλάι του κτιρίου νωρίτερα αυτό το έτος, προκειμένου να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια για να υποστηρίξει την αγορά.

Το έργο του απεικονίζει έναν κρατούμενο, πιθανώς τον Ουάιλντ, να δραπετεύει από τον τοίχο της φυλακής πάνω σε ένα σχοινί από φύλλα με κόμπους με μια γραφομηχανή.

Η προσφορά οικονομικής υποστήριξης από τον Banksy έρχεται μετά την απόρριψη της προσφοράς του συμβουλίου της πόλης να αγοράσει τον κτίριο και να το μετατρέψει σε κέντρο τέχνης και μουσείο ΛΟΑΤ+ ιστορίας.




Δες και αυτό!