Ιράν: Γκέι ζευγάρι καταδικάστηκε σε θάνατο μετά από απαίτηση της οικογένειας

13/11/2021
από
φωτογραφία αρχείου

Η σύζυγος του ενός ζητά να μην εφαρμοστεί η θανατική ποινή. Αντ’ αυτού, το δικαστήριο υπερασπίζεται το αίτημα του πατέρα της.

Αφού ο πεθερός του ζήτησε την εκτέλεσή τους, ένας παντρεμένος Ιρανός και ο εραστής του καταδικάστηκαν σε θάνατο για μοιχεία.

Το ζευγάρι, ηλικίας 27 και 33 ετών, αναμένεται να κρεμαστεί, αν και η σύζυγος του άνδρα παρακάλεσε τις αρχές να σωθούν.

Στο ιρανικό δίκαιο, στα άτομα που καταδικάζονται για ένα έγκλημα μπορεί να τους δοθεί χάρη ή να καταδικαστούν σε φυλάκιση εάν η οικογένεια του θύματος τους συγχωρήσει.

Ωστόσο, λόγω της μοιχείας του γαμπρού του, ο πατέρας της γυναίκας παρενέβη και ζήτησε την εκτέλεση των ανδρών.

Η μοιχεία τιμωρείται παραδοσιακά με λιθοβολισμό στο Ιράν, αλλά η νομοθεσία στην Τεχεράνη τροποποιήθηκε το 2013 για να επιτρέψει στους δικαστές να επιλέξουν τον τρόπο τιμωρίας.

Στην πιο πρόσφατη υπόθεση, δεν ήταν σαφές τι είδους εκτέλεση διέταξε το δικαστήριο.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, το Ιράν πραγματοποίησε 246 εκτελέσεις το προηγούμενο έτος, με μόνο μία από αυτές να λαμβάνει χώρα δημόσια. Το Ιράν εκτέλεσε τουλάχιστον 977 άτομα το 2015, τουλάχιστον 567 άτομα το 2016 και τουλάχιστον 507 άτομα το 2017.

Το Ιράν θεωρείται ότι είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό εκτελέσεων.

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι ο αριθμός των εκτελέσεων είναι «υπερβολικός» από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ότι οι εκτελέσεις πραγματοποιούνται μόνο «μετά από παρατεταμένη δικαστική διαδικασία».




Δες και αυτό!