Έμφυλης βία: 7.809 κλήσεις για βοήθεια το πρώτο δεκάμηνο του 2021

12/11/2021
από
Έμφυλη βία
Έμφυλη βία

Το πρώτο δεκάμηνο του 2021, Η Γραμμή SOS «15900» σε διάστημα δέκα μηνών από την αρχή του 2021 δέχθηκε 7.809 κλήσεις, εκ των οποίων οι 5.405 αφορούσαν περιστατικά βίας, οι 3.182 κλήσεις ενδοοικογενειακή βία κα οι 2.699 αναφέρονταν σε νυν ή πρώην σύζυγο ή σύντροφο ως δράστη.

Με κεντρικό μήνυμα τη φράση «Λέξεις μαχαίρια», το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, ως αρμόδιος κρατικός φορέας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών ξεκίνησε καμπάνια ευαισθητοποίησης.

«Τα περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας αποτελούν αποτρόπαιες πράξεις, που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, και τις οποίες καταδικάζουμε απερίφραστα. Καμία γυναίκα δεν πρέπει να ανέχεται οποιαδήποτε μορφή βίας, ενώ τη σιωπή τους πρέπει να σπάνε, όχι μόνο τα θύματα, αλλά όλοι οι πολίτες, φίλοι, συγγενείς, γείτονες που είναι μάρτυρες κακοποιητικών συμπεριφορών. Πρέπει να ενεργοποιηθούμε όλες και όλοι για να απαλλαγούμε δια παντός από τη βία και την κακοποίηση» υπογράμμισε η εξωκοινοβουλευτική υφυπουργός εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων, αρμόδια για θέματα δημογραφικής και οικογενειακής πολιτικής και ισότητας των φύλων, Μαρία Συρεγγέλα.

Σύμφωνα με την υφυπουργό, η κυβέρνηση προωθεί σειρά μέτρων και δράσεων για την ουσιαστική καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

Στη Γραμμή SOS 15900 καλούν τόσο οι ίδιες οι επιζήσασες, όσο και τρίτα πρόσωπα, δηλαδή συγγενείς (γονείς, αδέρφια, παιδιά), φίλοι και γείτονες. Η Γραμμή δέχθηκε από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2021 συνολικά 3.730 κλήσεις από επιζήσασες γυναίκες και 1.675 κλήσεις από τρίτα πρόσωπα.

Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα στα 43 συμβουλευτικά κέντρα του Δικτύου Δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ απευθύνθηκαν 4.449 άτομα, επιζήσασες γυναίκες, αλλά και πρόσωπα από το συγγενικό και φιλικό τους περιβάλλον για να ζητήσουν συμβουλές και καθοδήγηση από εξειδικευμένους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ενώ στους 19 ξενώνες φιλοξενήθηκαν 175 γυναίκες με τα παιδιά τους.




Δες και αυτό!