Γκάνα: Ξεκίνησαν οι δημόσιες ακροάσεις για ένα από τα πιο ομοφοβικά νομοσχέδια στον κόσμο

12/11/2021
από

Υποστηρικτές και πολέμιοι του νέου νομοσχεδίου της Γκάνας κατά των ΛΟΑΤ+ συγκρούστηκαν έξω από το κοινοβούλιο την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια των πρώτων δημόσιων ακροάσεων, σχετικά με την προτεινόμενη νομοθεσία που καθιστά έγκλημα το να είσαι μέλος ή υποστηρικτής της ΛΟΑΤ+ κοινότητας.

Ο Akoto Ampaw, ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί έναν συνασπισμό κατά του νομοσχεδίου αντιμετωπίστηκε με χλευασμό, καθώς δήλωσε στη συνεδρίαση ότι το νομοσχέδιο για τις Οικογενειακές Αξίες είναι “ολοκληρωτικό” και “αντισυνταγματικό”.

Από την άλλη πλευρά ο Abraham Ofori-Kuragu, εκπρόσωπος του Πεντηκοστιανού συμβουλίου της Γκάνας, είπε στην τεταμένη συγκέντρωση βουλευτών και μέσων ενημέρωσης ότι το νομοσχέδιο αντικατοπτρίζει τη βούληση των περισσότερων κατοίκων της χώρας.

Δεν υπήρξαν εθνικές δημοσκοπήσεις για το νομοσχέδιο, το οποίο καταδικάστηκε από ειδικούς του ΟΗΕ για τα δικαιώματα. Αλλά οι υποστηρικτές λένε ότι η νομοθεσία έχει την υποστήριξη της κοινωνίας.

Το γκέι σεξ τιμωρείται ήδη με φυλάκιση έως και τρία έτη στην Γκάνα, αν και κανείς δεν έχει διωχθεί εδώ και χρόνια.

Το νέο νομοσχέδιο θα προχωρήσει περισσότερο, επιμηκύνοντας τις ποινές φυλάκισης και αναγκάζοντας ορισμένους να υποβληθούν σε «θεραπείες μεταστροφής» – πρακτικές που αποσκοπούν στην αλλαγή του σεξουαλικού προσανατολισμού ή/και της ταυτότητας φύλου ενός ατόμου.

Θα ποινικοποιήσει, επίσης, την προώθηση και τη χρηματοδότηση ΛΟΑΤ+ δραστηριοτήτων, καθώς και τις δημόσιες εκδηλώσεις υποστήριξης.

«Οι ίδιες οι διατάξεις του νομοσχεδίου πυροδοτούν το μίσος, τον φανατισμό και τη βία κατά μιας ευάλωτης μειονοτικής κοινότητας», είπε ο Ampaw στην εναρκτήρια δήλωσή του στην Επιτροπή Συνταγματικών, Νομικών και Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων.

Ο Ofori-Kuragu του Πεντηκοστιανού συμβουλίου είπε ότι η αντίθεση στο νομοσχέδιο υποκινήθηκε από τη Δύση.

«Δεν έχω δει ποτέ ένα νομοσχέδιο τόσο τολμηρό στην παρουσίαση της ατζέντας της Γκάνας», δήλωσε.

Ομάδες για τα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα στην Γκάνα καταγράφουν αύξηση των ομοφοβικών επιθέσεων από τότε που εισήχθη το σχέδιο νόμου τον Αύγουστο.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι η υγεία και η ασφάλεια των μελών της κοινότητάς μας», δήλωσε στο Reuters ο Danny Bediako, διευθυντής της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Rightify Ghana. «Δεν έχω ξαναδεί τόσους πολλούς ανθρώπους να θέλουν να φύγουν από τη χώρα».

Η ομοφυλοφιλία παραμένει ταμπού σε πολλές κοινωνικά συντηρητικές αφρικανικές κοινωνίες, όπου ορισμένες θρησκευτικές ομάδες την έχουν χαρακτηρίσει ως διεφθαρμένη δυτική εισαγωγή.

Οι ακτιβιστές λένε ότι στην πραγματικότητα ήταν οι αποικιακές δυτικές δυνάμεις που ποινικοποίησαν για πρώτη φορά την ομοφυλοφιλία σε πολλά μέρη της ηπείρου.

Η επιτροπή αναμένεται να εξετάσει δέκα αναφορές την εβδομάδα σε μια σειρά δημόσιων συνεδριάσεων πριν το νομοσχέδιο τεθεί σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.




Δες και αυτό!