Γιατρός δεν της έκανε υστερεκτομή μήπως και «αλλάξει η σεξουαλικότητά της»

11/11/2021
από

Μια κουήρ γυναίκα περιγράφει πώς ένας γιατρός της αρνήθηκε να κάνει υστερεκτομή, σε περίπτωση που αλλάξει ο «σεξουαλικός της προσανατολισμός», προκαλώντας πληθώρα απαντήσεων που αποκαλύπτουν συγκλονιστικό μισογυνισμό και ομοφοβία στον τομέα της υγείας.

Η Rachel Champ, 27 ετών, από την Ιρλανδία, έγραψε στο Twitter την εμπειρία της: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι σήμερα ένας γυναικολόγος μου είπε ότι η υστερεκτομή δε θα μπορούσε να θεωρηθεί ως επιλογή για τον εξουθενωτικό πόνο της περιόδου μου, σε περίπτωση που χωρίσω τη γυναίκα μου, αλλάξει ο σεξουαλικός μου προσανατολισμός, γνωρίσω έναν άντρα και αποφασίζω ότι θέλω παιδιά.»

Η ίδια εξήγησε ότι υπέφερε από έντονους πόνους περιόδου από τότε που ήταν μόλις 10 ετών, προσθέτοντας: «Έχω κάνει δύο χειρουργικές επεμβάσεις (μία με διάτρηση ωοθηκών), δοκίμασα τρία διαφορετικά αντισυλληπτικά χάπια, το σπείρωμα Mirena, και έχω δοκιμάσει κάθε συνδυασμό από παυσίπονα. Τίποτα δεν έχει βοηθήσει.»

Η Champ εξήγησε στο Buzzfeed ότι αφού λοιδορήθηκε επανειλημμένα από τους γιατρούς, μετά από 15 χρόνια πόνου, της έγινε ο πρώτος έλεγχος τραχήλου της μήτρας πριν από δύο χρόνια.

 «Η γυναίκα γιατρός που το έκανε… μου είπε ότι δεν ήταν φυσιολογικό να πονάω τόσο πολύ κάθε μήνα, που να μην μπορώ να περπατήσω, έχανα δουλειά/πανεπιστήμιο/γιορτές και έπρεπε να πάρω πάρα πολλά αναλγητικά για να είμαι λειτουργική.»

Τελικά, η γυναικολόγος εντόπισε κύστες στις ωοθήκες της και σημάδια ενδομητρίωσης.

Αν και κατάλαβε καλύτερα την αιτία του πόνου της, δεν μπορούσε να βρει τίποτα να βοηθήσει και αποφάσισε να ρωτήσει για την πιθανότητα υστερεκτομής, ή αφαίρεσης της μήτρας της.

Σύμφωνα με το NHS, οι υστερεκτομές γίνονται σε βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία και ενδομητρίωση, όταν άλλες θεραπείες δεν έχουν αποτέλεσμα και ένα άτομο δε θέλει να κάνει παιδιά.

Η Champ ρώτησε τον γιατρό της για τη διαδικασία, καθώς παρόλο που αυτή και η σύζυγός της θέλουν να κάνουν παιδιά, είχαν ήδη επιλέξει να επεκτείνουν την οικογένειά τους μέσω της τεκνοθεσίας.

Η γιατρός, ωστόσο, της είπε ότι η κρίση της ήταν «θολωμένη από τον πόνο» και είπε: «Δε θέλω να μετανιώσεις αν αλλάξουν οι συνθήκες για σένα. Ίσως αφήνεις τη σύντροφό σου, αλλάξει ο σεξουαλικός σου προσανατολισμός και συναντήσεις κάποιον, και θέλει παιδιά.»

Το tweet της Rachel Champ έχει λάβει σχεδόν 5.000 απαντήσεις και έχει κοινοποιηθεί περισσότερες από 41.000 φορές.

Πολλά από τα σχόλια ήταν από κουήρ άτομα, που μοιράζονταν τις δικές τους εφιαλτικές ιστορίες υγειονομικής περίθαλψης.

Ένα άτομο απάντησε: «Είχα πρόωρη εφηβεία (άρχισα στα έξι) και ήμουν τόσο μπερδεμένο, γιατί οι περίοδοί μου ήταν τόσο επώδυνες, ενώ ήμουν κυριολεκτικά ένα μικροσκοπικό παιδί που εμφάνιζε [ενδομητρίωση].

«Σήμερα, η μαμά μου έχει καρκίνο της μήτρας και παρόλο που εγώ έχω το γονίδιο, δε θα μου αφαιρέσουν [τη μήτρα μου], σε περίπτωση που σταματήσω να είμαι γκέι».

Ένα άλλο κουήρ άτομο μοιράστηκε μια εξαιρετικά παρόμοια ιστορία με αυτή της Champ, αλλά με θετικό τέλος.

Έγραφε: «Παρακάλεσα τον γιατρό μου για υστερεκτομή σχεδόν πριν από τρία χρόνια λόγω εξουθενωτικών βαριών και επώδυνων περιόδων και του γεγονότος ότι μια άλλη εγκυμοσύνη πιθανότατα θα με σκότωνε… ΕΙΠΕ ΟΧΙ! Τελικά, όμως, βρήκα έναν χειρουργό που έσωσε την ψυχική, σωματική και γυναικολογική μου υγεία. Πρέπει να βρεις το κατάλληλο άτομο για να πολεμήσεις από την πλευρά σου.»




Δες και αυτό!