Τα φετινά (LGBTQI) Mermaid Awards του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

08/11/2021

Από το 2018, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης μπορεί να είναι περήφανο, καθώς πρόσθεσε στα βραβεία του τo Mermaid Award, ένα ανεξάρτητο βραβείο για την καλύτερη ταινία LGBTQI θεματικής του επίσημου προγράμματος του Φεστιβάλ.

της Δήμητρας Κυρίλλου

Η υπεύθυνη επικοινωνίας του φεστιβάλ, Δήμητρα Νικολοπούλου μας ανέφερε ότι η καθιέρωση του «θεσμού» αυτού είχε τεράστια θετική επίδραση στην κινηματογραφική κοινότητα, που το υποδέχτηκε με ενθουσιασμό, εντάσσοντάς το στην αναγκαιότητα της υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και στη δυνατότητα που προσφέρει να αναδεικνύονται ζητήματα, όπως η σεξιστική καταπίεση και η ομοφοβία – τρανσφοβία.

Να σημειώσουμε ότι την τακτική βράβευσης ταινιών με ΛΟΑΤΚΙ θεματική έχουν ήδη υιοθετήσει οι Κάννες, που καθιέρωσαν το ΛΟΑΤΚΙ βραβείο Queer Palm το 2010, η Βενετία με το Queer Lion (από το 2007), ωστόσο τα σκήπτρα κατέχει το Βερολίνο και τα διάσημα πλέον Teddy Awards, που πρωτοεμφανίστηκαν το 1987 και έχουν πλέον μεταβληθεί σε μεγάλο γεγονός του φεστιβάλ και ταυτόχρονα ένα μικρό αρχείο για το πώς αποτυπώνονται διαχρονικά οι ΛΟΑΤΚΙ θεματικές στον κινηματογράφο.

Την κριτική επιτροπή των Mermaid Awards φέτος αποτελούν:

Ο Οκτάβιαν Νταντσίλα, ανεξάρτητος επιμελητής κινηματογράφου και προγραμματιστής φεστιβάλ, που αντιπροσωπεύει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Τρανσυλβανίας (tiff.ro/en).

Η Τζεφ Μοντάνα, καλλιτέχνις, ακτιβίστρια και ηθοποιός που έχει διακριθεί για τις δράσεις της κατά της κακοποίησης και υπέρ της αναγνώρισης της μη δυαδικότητας του φύλου. Πρωταγωνιστεί στην αναμενόμενη νέα μεγάλου μήκους ταινία του Πάνου Κούτρα, «Dodo».

Η Ειρήνη Βουγιούκαλου, βραβευμένο μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και συνιδρύτρια από το 1999 της εταιρείας παραγωγής και postproduction Graal, με έδρα την Αθήνα.

Οι ταινίες που διαγωνίζονται για το βραβείο Mermaid είναι:

Από το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα το «Τρυφερούδι» (Softie) του Σαμιουέλ Τις και το «Moneyboys» του C.B.YI από την Ταϊβάν. Η Βραζιλιάνικη παραγωγή «Ιδιωτική Έρημος» (Deserto Particular) του Άλι Μουριτίμπα και το «Χωράφι με παπαρούνες» (Poppy Field) του Εουτζέν Ζεμπελεάνου από τον κύκλο «Ανοικτοί Ορίζοντες». Από τις Ειδικές Προβολές του φεστιβάλ η «Ευλογία» (Benediction) του Τέρενς Ντέιβις και η «Benedetta» του Πολ Φερχόφεν. Το «Κέλτες (Celts) της Μίλιτσα Τόμοβιτς από τον κύκλο «Ματιές στα Βαλκάνια». Το «EX» του George Markakis στην κατηγορία Crossing Borders (Ταινίες Ελληνικού ενδιαφέροντος, γυρισμένες σε όλη την επικράτεια). Από τις ελληνικές παραγωγές βρίσκουμε τα «Ο άνθρωπος με τις απαντήσεις» του Στέλιου Καμμίτση, το «Musa» του Νίκου Νικολόπουλου και το «Σελήνη, 66 Ερωτήσεις» της Ζακλίν Λέντζου και το πολυαναμενόμενο «Oρφέας 2021» της ομάδας FYTA, που επίσης διαγωνίζεται και στο Film Forward. Το τελευταίο αποτελεί την πρώτη Ελληνική Queer όπερα και είναι αφιερωμένο στη μνήμη της αγαπημένης μας Zackie Oh!




Δες και αυτό!