Τι γίνεται με τα τρανς άτομα και τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από αύριο;

05/11/2021

Μια σειρά από νέα μέτρα ανακοινώθηκαν από τον κυβέρνηση την Τρίτη, τα οποία εντείνουν τους ελέγχους ταυτοπροσωπίας σε εμπορικά καταστήματα, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και μικτούς εξωτερικούς χώρους εστίασης. Τι γίνεται, όμως με τα τρανς άτομα;

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Κίμωνα Μελικέρτη, γενικού γραμματέα του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών.

Την Τρίτη ανακοινώθηκαν οι έλεγχοι για τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ και αφορούν εμπορικά καταστήματα, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και μικτούς εξωτερικούς χώρους εστίασης, με τους εμβολιασμένους πολίτες να πρέπει να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τους ανεμβολίαστους πολίτες το rapid test, όπου και στις δύο περιπτώσεις θα σκανάρονται οι κωδικοί των εγγράφων από το app το οποίο επιβεβαιώνει την εγκυρότητα των εγγράφων. Απ΄ ότι διαβάζω οι έλεγχοι ταυτοπροσωπίας κατά την διαδικασία των ελέγχων δεν θα διενεργούνται μόνο από τις αρμόδιες αρχές αλλά και από υπαλλήλους των παραπάνω επιχειρήσεων, που σημαίνει ότι τόσο οι εμβολιασμένοι όσο και οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει επίσης να επιδεικνύουν και την αστυνομική τους ταυτότητα σε τρίτους οι οποίοι όμως δεν θα υπάγονται σε κάποια αρχή.

Πολλά τρανς πρόσωπα επειδή η νομοθεσία (ν. 4491/2017) είναι δικαστική και κοστοβόρα, δεν έχουν μεταβάλει τα στοιχεία των εγγράφων τους ή βρίσκονται ήδη στη δικαστική διαδικασία, όπου σε κάθε έλεγχο ταυτοπροσωπίας από υπάλληλο επιχείρησης (πχ εμπορικό κατάστημα) θα πρέπει να επιδεικνύουν την αστυνομική τους ταυτότητα και να γνωστοποιούν ότι είναι τρανς πρόσωπα.

Αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματικό καθώς τα τρανς πρόσωπα θα εξαναγκάζονται καθημερινά να γνωστοποιούν την ταυτότητα φύλου τους ΚΑΙ σε χώρους εστίασης και εμπορικών καταστημάτων, δεν διασφαλίζεται με κάποιο τρόπο η προστασία της αξιοπρέπειά τους ως προς την ταυτότητα φύλου τους καθώς και η ομαλή πρόσβαση τους σε αγαθά με τους υπόλοιπους συμπολίτες μας, δίχως διακρίσεις.

Για ακόμη μια φορά τα τρανς πρόσωπα μένουν εκτός μέριμνας στα μέτρα για την προστασία της πανδημίας, σε μια διαδικασία ελέγχου που σίγουρα θα παρουσιάσει προβλήματα κατά τον έλεγχο ταυτοπροσωπίας των τρανς προσώπων από υπαλλήλους, όπως ανάλογα περιστατικά έχουμε καταγράψει στο παρελθόν. Αυτό πρέπει άμεσα να ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!