Βουλγαρία: Ο υποψήφιος για την προεδρία πρέπει να λογοδοτήσει μετά την επίθεση σε ΛΟΑΤΙ κέντρο

04/11/2021
από

“Η απόφαση να ανακληθεί η πολιτική ασυλία του Boyan Rassate πρέπει να είναι το πρώτο βήμα για να διασφαλισθεί ότι όσοι/ες βρίσκονται πίσω από τη βάρβαρη επίθεση θα ερευνηθούν και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη…”

Στις 30 Οκτωβρίου 2021, μια ομάδα γύρω στα δέκα άτομα, καθοδηγούμενη από τον Boyan Rassate, σύμφωνα με μαρτυρίες, έναν υπερεθνικιστή πολιτικό του κόμματος της Βουλγαρικής Εθνικής Ένωσης που διεκδικεί το προεδρικό αξίωμα στις εκλογές της 14ης Νοεμβρίου, διέκοψε μια εκδήλωση για τα δικαιώματα των τρανς ατόμων στο κοινοτικό κέντρο Rainbow Hub στην Σόφια. Ο Rassate αναγνωρίστηκε και ταυτοποιήθηκε από ακτιβιστές/ίστριες που παραβρίσκονταν στον χώρο.

Ο Rassate χτύπησε μια γυναίκα στο πρόσωπο, ενώ ήταν οπλισμένος με μαχαίρι, το οποίο χρησιμοποίησε για να σκίσει τα λάστιχα ενός παρκαρισμένου σκούτερ. Ως υποψήφιος πρόεδρος, έχει πολιτική ασυλία, αλλά αυτό δεν ισχύει σε περίπτωση εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Μετά την απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, κατόπιν αιτήματος του Γενικού Εισαγγελέα να ανακαλέσει την ασυλία του υποψήφιου για την προεδρία Boyan Rassate, έπειτα από την εμπλοκή του σε βίαιη επίθεση σε ΛΟΑΤΙ κοινοτικό κέντρο το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο αναπληρωτής περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, Massimo Moratti, δήλωσε:

«Ο Boyan Rassate αναφέρεται πως ήταν μεταξύ εκείνων που επιτέθηκαν στο κοινοτικό κέντρο Rainbow Hub, καταστρέφοντας περιουσίες και βιαιοπραγώντας τουλάχιστον σε ένα άτομο. Η απόφαση να ανακληθεί η πολιτική ασυλία του Boyan Rassate πρέπει να είναι το πρώτο βήμα για να διασφαλισθεί ότι όσοι/ες βρίσκονται πίσω από τη βάρβαρη επίθεση θα ερευνηθούν και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Οι βουλγαρικές αρχές πρέπει τώρα να λάβουν άμεσα μέτρα για να σταματήσουν τους πολιτικούς και τα πολιτικά κόμματα από το να καθιστούν τη ΛΟΑΤΙ κοινότητα αποδιοπομπαίο τράγο, ενώ πρέπει να κάνουν σαφές ότι αυτού του είδους η βία δεν έχει θέση στην πολιτική. Το σημαντικότερο είναι ότι πρέπει να τροποποιήσουν τη νομοθεσία ώστε να αναγνωρίζει την ομοφοβική και την τρανσφοβική βία ως εγκλήματα μίσους. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επίθεση στο κοινοτικό κέντρο Rainbow Hub υποκινήθηκε από το μίσος και αυτό το αποτρόπαιο περιστατικό έχει αποκαλύψει τις αδυναμίες των νόμων και του δικαστικού συστήματος της Βουλγαρίας.

Οι βουλγαρικές αρχές πρέπει να τροποποιήσουν τη νομοθεσία ώστε να αναγνωρίζει την ομοφοβική και την τρανσφοβική βία ως εγκλήματα μίσους

Το κοινοτικό κέντρο Rainbow Hub είναι μια πρωτοβουλία που παρέχει υποστήριξη και υποδομές στη ΛΟΑΤΙ κοινότητα στη Βουλγαρία ώστε να κινητοποιηθεί και να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της. Επικροτούμε το ζωτικής σημασίας έργο τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ ατόμων και στεκόμαστε δίπλα τους, απέναντι στο μίσος».

 




Δες και αυτό!