Έχουν αυτά τα (ελληνικά) τραγούδια queer περιεχόμενο;

06/11/2021

Αφού ξέχεσα το μισό ελληνικό πεντάγραμμο με αυτά τα άρθρα, είπα να γίνω πιο πρόσχαρη. Κι επειδή δεν υπάρχει άτομο που να μην του αρέσουν τα τραγούδια, είπα να ασχοληθώ με κάτι πιό ”δικό μας”. Ακολουθεί μια λίστα με τα ωραιότερα ελληνικά κομμάτια με ΛΟΑΤΚΙ+ στίχους. Προσπάθησα να καλύψω σχεδόν όλα τα είδη μουσικής, για να μην έχετε παράπονο. Καλή ακρόαση!


Το σεξ
Φωνή: Γιώργος Μαρίνος
Στίχοι: Σταμάτης Κραουνάκης

Αυτό το ανεπανάληπτο τραγούδι, μας μιλάει για μακρινά ήθη -που δεν είναι και τόσο μακρινά τελικά. Η εύθυμη μελωδία σε συνδυασμό με τους χιουμοριστικούς στίχους, χαρίζουν ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Όμως πίσω από από αυτή τη θεατράλε αισθητική, κρύβεται ένας αγώνας επιβίωσης. Το μήνυμα του Μαρίνου και του Κραουνάκη είναι δυνατό, ανθρώπινο και επίκαιρο. Αν δεν το έχετε ακούσει ποτέ, κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας και δώστε του μια ευκαιρία. Θα σας κατακτήσει.


Παράλληλη αγάπη
Φωνή: Άντζυ Σαμίου
Στίχοι: Σμαρούλα Μαραγκουδάκη

Πηγαίνοντας σε πιο λαϊκά μονοπάτια, θα συναντήσουμε αυτό το δυνατό ζεϊμπέκικο. Στο πρώτο άκουσμα, οι στίχοι μιλάνε για κάτι βαρετά επαναλαμβανόμενο στα καψουροτράγουδα: αγάπη, προδοσία, πόνος και πάλι πόνος. Αν, όμως, δώσουμε περισσότερη προσοχή στους στίχους, θα καταλάβουμε ότι η αγάπη που αναφέρεται, δεν είναι αυτή που έχουμε συνηθίσει. Παρακολουθώντας το βιντεοκλίπ, οι υποψίες μας γίνονται βεβαιότητα, και ο παράλληλος έρωτας παίρνει αμφισεξουαλικά μονοπάτια.


Ο Αχιλλέας απ’ το Κάιρο
Φωνή: Κώστας Τουρνάς
Στίχοι: Κώστας Τουρνάς

Στις μέρες μας, η αποδοχή της διαφορετικότητας είναι ένα καυτό ζήτημα. Το συγκεκριμένο τραγούδι κυκλοφόρησε σαράντα χρόνια πριν, και επιβεβαιώνει το αυτονόητο: πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που δεν μας μοιάζουν, αλλά τους μοιάζουμε εμείς. Και μπορεί ένα μέρος των στίχων να είναι παρωχημένο, όμως το σύνολο του τραγουδιού είναι η ζεστή αγκαλιά που αναζητάμε. Για την ιστορία, το τραγούδι γράφτηκε για τον Γιώργο Μαρίνο και τον τότε σύντροφό του. Υπέροχο.


Τη λένε Εύα
Φωνή: Τάνια Τσανακλίδου
Στίχοι: Ελένη Φωτάκη

Αυτό το σχετικά πρόσφατο διαμάντι, δίνει λόγια στις σκέψεις που αμφισβητούν το διαφορετικό. Γραμμένο για την ομότιτλη αυτοβιογραφική παράσταση με πρωταγωνίστρια την Εύα Κουμαριανού, μιας τρανς γυναίκα έρχεται στο προσκήνιο χωρίς ψευτοταμπού και αγκυλώσεις. Μαζί της, φέρνει και όλες τις τρανς γυναίκες που τόλμησαν να είναι ο εαυτός τους. Είναι ένα τραγούδι που συγκλονίζει και συγκινεί, και που σίγουρα θα πρέπει να ακούσετε.


Προσωπικά
Φωνή: Ελένη Δήμου
Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου

Είμαι σχεδόν σίγουρη ότι δεν περιμένατε να δείτε αυτό το κομμάτι στη λίστα. Κι όμως, αυτό το χιλιοτραγουδισμένο άσμα, μιλά για τη σχέση δύο γυναικών. Διαβάζοντας τους στίχους προσεκτικά, καταλαβαίνουμε ότι τα όρια της φιλίας και του έρωτα είναι λεπτά. Μπορεί η μαεστρία της Λίνας Νικολακοπούλου να κρύβει με τέχνη κάτι τόσο πρόδηλο, όμως τα ευκόλως εννοούμενα είναι παραπάνω από προφανή. Ακούστε το ακόμα μια φορά, κρατώντας την πληροφορία που ξέρετε τώρα. Θα καταλάβετε τη διαφορά.

Μελίτα Σκαμπώ

Η Drag Queen της καρδιάς σας, τώρα και στο antivirus! Τα άρθρα μου κινούνται ανάμεσα στην κωμωδία και στην φάρσα, με τις αναλαμπές σοβαρότητας να είναι σπάνιες. Διαβάστε με δική σας ευθύνη και μην ξεχνάτε ότι η αλεπού κι αν κρύβεται, προβάλλει η ουρά της. Έχω και σελίδα στο Facebook, βρείτε με κι εκεί (κάνω αραιές αναρτήσεις, αλλά μαζεύω likes).




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!