Το «πρώτο ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ boy band» της K-pop με «Pride» ντεμπούτο

04/11/2021
από
K-pop
K-pop

Ένα γκρουπ που ισχυρίζεται ότι είναι το «πρώτο ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+» K-pop συγκρότημα (boy band) δημιουργήθηκε στη Νότια Κορέα και έκανε το ντεμπούτο του με ένα πολύχρωμο μουσικό βίντεο.

Αν και η εκπροσώπηση των ΛΟΑΤΚΙ+ αυξάνεται στη Νότια Κορέα, υπάρχουν μόνο λίγοι καλλιτέχνες υψηλού προφίλ που είναι ανοιχτά κουήρ, όπως ο ράπερ Aquinas, o τραγουδιστής trot, Kwon Do Woon, ο αστέρας της K-pop Holland και το τρανς ποπ γκρουπ, Lady.

Η χώρα εξακολουθεί να μην έχει νομικά προστασίες κατά των διακρίσεων για τη σεξουαλικότητα και την ταυτότητα φύλου σε εθνικό επίπεδο, και το κοινωνικό στίγμα που συνδέεται με τις κουήρ ταυτότητες παραμένει ισχυρό.

Ένα νέο τετραμελές συγκρότημα, οι Lionesses, στοχεύει να το αμφισβητήσει αυτό μιλώντας δυνατά και περήφανα για τη σεξουαλικότητά τους, ξεκινώντας από το πρώτο τους κομμάτι, το «Show Me Your Pride».

Το αισιόδοξο τραγούδι εξερευνά τις δυσκολίες του να είσαι ένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο στη Νότια Κορέα και να υπομένεις την ομοφοβία, το μίσος και τη μοναξιά πριν βρεις τελικά την κοινότητά σου.

Ο αρχηγός του συγκροτήματος Bae Dam-jun είπε στο TW News: «Η λέξη-κλειδί γι’ αυτό το τραγούδι είναι το μοτίβο «είμαστε εμείς». Το όνομα του συγκροτήματος, 라이오네시스, σημαίνει «λέαινα των πεδιάδων της σαβάνας».

«Είναι εύκολο να σκεφτούμε ότι η κορυφή του αφρικανικού οικοσυστήματος, που έχουμε δει μέσω των μέσων ενημέρωσης, είναι ένα αρσενικό λιοντάρι με πλούσια χαίτη, αλλά τελικά, ο κυβερνήτης της πεδιάδας είναι στην πραγματικότητα μια λέαινα. Είναι μια ομάδα από λέαινες που είναι υπεύθυνες για το κυνήγι του κοπαδιού.»

Και συνέχισε: «Όταν κάθε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο παλεύει ενάντια στον κόσμο, μπορούμε να είμαστε δυνατοί. Η μουσική μας μεταφέρει το μήνυμα: «Όταν δυσκολευόμαστε, θα είμαστε η ομάδα σας. Μαζί με την ομάδα, μπορούμε να νικήσουμε.»

Το μουσικό βίντεο για το “Show Me Your Pride” απεικονίζει τα μέλη του συγκροτήματος να φορούν μάσκες σε σχήμα γάτας μέχρι το τέλος του τραγουδιού, όταν κάποιος αφαιρεί τη μάσκα του για να αποκαλύψει το πρόσωπό του σαν να βγαίνει από την ντουλάπα για πρώτη φορά.

«Άσε με να δω την περηφάνια σου. Γιατί είσαι αυτός που λάμπει σαν τ’ αστέρια», γράφει η περιγραφή στο βίντεο.

Το τραγούδι δημιουργήθηκε με την υποστήριξη της νοτιοκορεατικής οργάνωσης ακτιβιστών Beyond the Rainbow Foundation’s Ivan City Queer Cultural Fund, που στοχεύει να ενισχύσει την εκπροσώπηση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στη νοτιοκορεατική κουλτούρα.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!