Το κουήρ σεξ είναι διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό – αλλά όχι πάντα ικανοποιητικό

02/11/2021
από
κουήρ σεξ
κουήρ σεξ

Για πολλούς από εμάς, η πανδημία μας έδωσε την ευκαιρία να σκεφτούμε βαθύτερα την εαυτή και τον εαυτό μας, τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους, και τι πραγματικά μας τονώνει – γιατί ας το παραδεχτούμε, σίγουρα είχαμε τον χρόνο!

Η εκπαίδευση είναι μέρος οποιασδήποτε καλής σεξουαλικής ζωής, επηρεάζοντας την ευχαρίστηση, την υγεία, και την αυτοπεποίθηση – και αυτό ακριβώς έβαλε στο επίκεντρο η Durex μέσω της καμπάνιας «My Sex My Way». Η Durex πιστεύει ότι η άμεση ακρόαση από την κοινότητα είναι ένα σημαντικό μέρος της εκμάθησης του πώς να είσαι καλύτερος σύμμαχος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Έτσι, η Durex σε συνεργασία με το PinkNews, διεξήγαγε μια έρευνα για το σεξ στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ανακαλύψει περισσότερα για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Ένα απίστευτο σύνολο 5.457 ατόμων από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο -και σε όλο το ΛΟΑΤ+ φάσμα- συμμετείχε στην Έρευνα Συμπερίληψης της Durex. Οι ερωτήσεις κάλυψαν πέντε βασικούς τομείς: σεξουαλική ολοκλήρωση, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ραντεβού, σεξουαλική υγεία, και αυτοαποδοχή. Τα αποτελέσματα δίνουν μια εντυπωσιακή εικόνα του τρόπου με τον οποίο η ΛΟΑΤ+ κοινότητα της Βρετανίας βιώνει -και απολαμβάνει- το σεξ και τα θέματα που συνεχίζουν να την προβληματίζουν.


Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση χωρίς αποκλεισμούς για τα ΛΟΑΤ+ άτομα είναι ζωτικής σημασίας – τα πάντα, από τον HIV και την PrEP, μέχρι τη συναίνεση και τη σημασία της χρήσης λιπαντικού. Οι ειδικοί στα ανθρώπινα δικαιώματα συμφωνούν ότι το σεξ χωρίς αποκλεισμούς στα σχολεία ωφελεί «συντριπτικά» τόσο τη νεολαία όσο και την κοινωνία γενικότερα: μειώνοντας την επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά και ενισχύοντας τη στάση απέναντι στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία. Χρειάστηκε να περάσουν χρόνια, μέχρι τη δεκαετία του 2020, για να υποχρεωθούν τα σχολεία να παραδίδουν τέτοια μαθήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ενώ σίγουρα ισχύει από που λένε “κάλλιο αργά παρά ποτέ”, είναι σαφές ότι πολλά άτομα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την απώλεια τέτοιων μαθημάτων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που συγκέντρωσε η Harris International τον Ιούνιο του 2021, δείχνουν ότι λιγότερα από 1 στα 10 ΛΟΑΤ+ άτομα αισθάνονται ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση που έλαβαν τους έδωσε αυτοπεποίθηση να είναι ο πραγματικός σεξουαλικός εαυτός τους, ενώ μόλις το 14% θεώρησε ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ήταν θετική, ή σχετική με την εμπειρία τους. Τα περισσότερα ΛΟΑΤ+ άτομα έχουν μάθει περισσότερα για το σεξ από εναλλακτικές πηγές εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών τους συντρόφων (76%), ή από το πορνό (64%), κάτι που μπορεί να οφείλεται στο ότι μόνο το 28% των ερωτηθέντων πίστευαν ότι η/ο εκπαιδευτικός της σεξουαλικής αγωγής γνώριζε το αντικείμενο. Σχεδόν τα μισά από τα ΛΟΑΤ+ και τα στρέιτ άτομα που ρωτήθηκαν είπαν ότι το θέμα είτε δεν καλύφθηκε είτε αποφεύχθηκε ενεργά. Και ένα μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων μεταξύ των ΛΟΑΤ+ ατόμων έτεινε να έχει έναν ευρύτερο ορισμό του τι συνιστά σεξ και οικειότητα, σε σύγκριση με τα στρέιτ άτομα.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια καλά νέα: το 42% των ΛΟΑΤ+ ερωτηθέντων πιστεύει ότι η σεξουαλική εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς βελτιώνεται.


Σεξουαλική εκπλήρωση και ραντεβού

Η έρευνα διαπίστωσε μια γενικά θετική σεξουαλική στάση από τα ΛΟΑΤ+ άτομα προς τον εαυτό τους και τους άλλους. Οι κουήρ άνθρωποι αντιμετωπίζουν αρκετό στίγμα στη ζωή, επομένως, είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι στην κρεβατοκάμαρα, ενθαρρύνουμε και επιβεβαιώνουμε το ένα το άλλο από συναισθηματική και ψυχολογική σκοπιά. Εννέα στα δέκα άτομα λένε ότι το σεξ είναι διασκεδαστικό, το 82% νιώθει αποδεκτό στο σεξ από την/τον σύντροφό του, και το 78% πιστεύει ότι η σεξουαλική τους ολοκλήρωση βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου. Ακόμη, πολλά άτομα πιστεύουν ότι το σεξ και η αυτοπεποίθηση είναι εγγενώς συνδεδεμένα, οπότε αυτό είναι υπέροχο νέο.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι λεσβίες σημείωσαν ιδιαίτερα υψηλή βαθμολογία όσον αφορά τις θετικές δηλώσεις για το σεξ, αλλά μόνο το 36% των λεσβιών πιστεύει ότι τα διαθέσιμα προϊόντα προστασίας και λιπαντικών παράγονται έχοντας εκείνες κατά νου. Συνολικά, τα ΛΟΑΤ+ ερωτηθέντα άτομα ήταν πιο ευχαριστημένα με τις σωματικές πτυχές της σεξουαλικής τους ζωής (71%) από ότι συγκριτικά με τη συναισθηματική πλευρά (63%). Οι γκέι άνδρες ήταν λιγότερο ευχαριστημένοι με τη συναισθηματική πτυχή της σεξουαλικής τους ζωής, σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες.

Σε ό,τι αφορά τα ραντεβού, η ΛΟΑΤ+ κοινότητα φαίνεται να τα απολαμβάνει περισσότερο από ό,τι τα άτομα έξω από αυτήν. Το 72% απολαμβάνει τα ραντεβού, και το 73% πιστεύει ότι οι εφαρμογές γνωριμιών τη/τον βοηθούν να εξερευνήσει πλήρως τη σεξουαλική της/του ταυτότητα. Αλλά, κοιτάζοντας λίγο πιο προσεκτικά, οι εμπειρίες διαφέρουν για ορισμένες ομάδες. Τα τρανς άτομα, για παράδειγμα, είναι πιο πιθανό να βιώσουν διακρίσεις όταν βγαίνουν ραντεβού – κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένης της αύξησης των τρανσφοβικών αδικημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα τρανς άτομα εξέφρασαν, επίσης, ανησυχίες σχετικά με το ότι ένιωσαν φετιχοποιημένα από τους συντρόφους τους. Και όσον αφορά την εκπροσώπηση των ΛΟΑΤ+ σχέσεων στα μέσα ενημέρωσης και την ποπ κουλτούρα, μόνο το 23% των ΛΟΑΤ+ ερωτηθέντων θεώρησε ότι οι κουήρ σχέσεις εκπροσωπούνται πλήρως.


Σεξουαλική υγεία και αυτοαποδοχή

Η αποδοχή του εαυτού δίνει μια μικτή εικόνα. Το 92% των ΛΟΑΤ+ ερωτηθέντων αισθάνονται ότι η κοινότητά τους γίνεται αποδεκτή από τα φιλικά τους πρόσωπα, ενώ τρία στα τέσσερα ερωτηθέντα άτομα νιώθουν περήφανα για το ποια είναι. Όπως είδαμε ήδη, αυτά τα αποτελέσματα ποικίλλουν για διαφορετικές ταυτότητες, με τους γκέι άνδρες να πιστεύουν ότι τους αποδέχεται περισσότερο η κοινωνία, αλλά από την άλλη με τα τρανς άτομα να διαφωνούν. Ίσως, το πιο αποκαρδιωτικό είναι ότι μόλις το 13% των ΛΟΑΤ+ ατόμων αισθάνεται ότι η κοινωνία αποδέχεται τη ΛΟΑΤ+ κοινότητα συνολικά.

Όσον αφορά τη σεξουαλική υγεία, τα ΛΟΑΤ+ ερωτηθέντα άτομα βρέθηκαν να είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν λιπαντικά και σεξουαλικά παιχνίδια από ό,τι τα στρέιτ άτομα. Το 70% είπε, επίσης, ότι έχει υποβληθεί σε εξετάσεις για ΣΜΝ στο παρελθόν. Είναι ενδιαφέρον ότι τα ΛΟΑΤ+ ερωτηθέντα άτομα ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν διαδικτυακούς πόρους σεξουαλικής υγείας, και εξειδικευμένες υπηρεσίες, αλλά λιγότερο πιθανό να ρωτήσουν τον γιατρό τους σχετικά με τη σεξουαλική υγεία. Αν σκεφτεί κανείς ότι πολλά άτομα που ανήκουν στη ΛΟΑΤ+ κοινότητα βιώνουν προκατάληψη στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη.


Επόμενα βήματα

Η έρευνα της Durex προσφέρει χρήσιμα δεδομένα, δίνοντάς μας μια ευρύτερη ματιά στη ζωή των ΛΟΑΤ+ ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο του σήμερα. Μερικά από τα αποτελέσματα είναι σκληρά να τα διαβάζει κάποιο άτομο, αλλά είναι πολύ πιο ελπιδοφόρα σε σύγκριση με το παρελθόν. Όσον αφορά τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν εταιρίες, όπως η Durex, στην οικοδόμηση γεφυρών με τη ΛΟΑΤ+ κοινότητα, έρευνες όπως αυτή βοηθούν στην περαιτέρω συμπερίληψη των κουήρ ατόμων στην αποστολή της εταιρίας: την υπεράσπιση της αυτοαποδοχής για όλα τα άτομα.

Όπως εξηγεί η Lindsay Forbes, wellness category manager στη Durex: «Στη Durex, θέλουμε να βοηθήσουμε όλα τα άτομα να επιτύχουν σεξουαλική, σωματική και συναισθηματική ικανοποίηση. Πιστεύουμε ότι με ακόμη πιο συμπεριληπτικό και υποστηρικτικό σεξ, περισσότεροι άνθρωποι θα αισθάνονται ελεύθεροι να εξερευνήσουν την ταυτότητά τους. Εάν το σεξ παραμένει να αποκλείει τα ΛΟΑΤΚ+ ζητήματα, όλα τα παιδιά στα σχολεία, ανεξάρτητα από τη σεξουαλική τους ταυτότητα, θα στερούνται τη γνώση και την επίγνωση που χρειάζονται για μια πλήρως αποδεκτή κοινωνία, γεμάτη άτομα με αυτοπεποίθηση για τον σεξουαλικό τους εαυτό.

«Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης φιλοδοξίας μας να γίνουμε μία καλύτερη σύμμαχος της ΛΟΑΤΚ+ κοινότητας και πρωταθλήτρια μιας κοινωνίας θετικής σεξουαλικής επαφής, η Durex δεσμεύεται να συνεργάζεται με αξιόπιστους συνεργάτες, όπως οι Her, Grindr και Ομάδα ΛΟΑΤΚ+ Εκπαιδευτικών, για να παρέχει και να επιμελείται πληροφορίες, χωρίς αποκλεισμούς και παροχή αξιόπιστων εκπαιδευτικών πόρων σε όλα τα άτομα που τη χρειάζονται. Η Durex συνεργάστηκε, επίσης, με το «The Proud Trust» για να υποστηρίξει τις ομάδες της στην προσπάθεια εκπαίδευσης μέσω εξατομικευμένων προγραμμάτων, που παρέχονται σε ολόκληρη τη χώρα σε εκπαιδευτικ@, εργαζομέν@ και νέ@ άτομα. Ένα πρώτο βήμα για να βοηθήσει στην αλλαγή της αφήγησης για το φύλο.» 

Το κάθε άτομο, ανεξάρτητα από την ταυτότητά του, αξίζει να νιώθει ευχαρίστηση και αποδοχή. Έως ότου αυτός ο στόχος γίνει πραγματικότητα για τα ΛΟΑΤ+ άτομα παντού, υπάρχει ακόμα σημαντική αλλαγή που μπορεί να συμβεί.

Για να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τη Durex.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Durex UK (@durex)




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!