ΗΠΑ: Η 43η δολοφονία τρανς/non-binary ατόμου για το 2021

01/11/2021
από

Η Τζέσι Χαρτ, μια 42χρονη τρανς γυναίκα που είχε βιώσει τη φτώχεια και την επισφάλεια στέγασης, βρέθηκε νεκρή στο Όρεγκον στις 17 Οκτωβρίου. Οι αρχές αναφέρουν ότι είναι το 43ο τρανς, non-binary, ή gender-nonconforming άτομο που πεθάνει από βία στις Η.Π.Α. φέτος και που γίνεται γνωστό.

Η σορός της Χαρτ βρέθηκε σε μια δασώδη περιοχή κοντά στο Μπανκς, μια μικρή πόλη 25 μίλια δυτικά του Πόρτλαντ, αναφέρει η Willamette Week. Οι ντετέκτιβ πιστεύουν ότι πέθανε περίπου δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Η Χαρτ είχε παρουσιαστεί σε μια ιστορία του Willamette Week τον Ιούνιο σχετικά με τους κατοίκους του Πόρτλαντ, που ζούσαν σε μοτέλ «ως έσχατη λύση πριν από την έλλειψη στέγης», σημειώνει η εφημερίδα. Βίωνε επισφάλεια στέγης από το 2016, όταν έχασε την κατασκευαστική της επιχείρηση και το σπίτι της και αποξενώθηκε από τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς της λόγω της φυλομετάβασής της.

Η ίδια και ο 13χρονος γιος της, Κέλαμπ, «είχαν περάσει από ένα καταφύγιο γυναικών, από ένα διαμέρισμα ενός φίλου, και τελευταία έμεναν σε ένα μοτέλ», σύμφωνα με την Willamette Week. Είχε, επίσης, μια ενήλικη κόρη, που ζει σε άλλο μέρος του Όρεγκον.

Όμως, έχασε το επιδοτούμενο δωμάτιό της στο μοτέλ λίγο μετά τη δημοσίευση της ιστορίας. Αναγκάστηκε να μένει στο αυτοκίνητό της για ένα διάστημα, ενώ ο Κέλαμπ έμεινε με έναν φίλο, και τελικά πήρε ένα άλλο δωμάτιο σε μοτέλ με τη βοήθεια ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού.

«Η Τζέσι Χαρτ έζησε μια δύσκολη ζωή», αναφέρει η Willamette Week. «Ένιωθε ότι οι άνθρωποι την έβλεπαν διαφορετικά, επειδή είχε ξεκινήσει τη φυλομετάβασή της και ένιωθε ότι ποτέ δεν τα πήγε αρκετά καλά με το νέο της σώμα. Μίλησε ειλικρινά για τη φτώχεια και τις συνακόλουθες δυστυχίες.»

Λάτρευε τον γιο της, τον Κέλαμπ «ένα υπερέξυπνο παιδί», έλεγε για εκείνον, «Ασχολείται με τη φυσική. Τον προσεγγίζεις και μιλάς για κβαντομηχανική. Μου έμαθε το ανώτερο στρώμα μιας μαύρης τρύπας.»

Η Χαρτ είχε μια κοπέλα, την Όντρεϊ Σάβατζ, η οποία είπε στην εφημερίδα: «Θα μου λείψουν τα πάντα από εκείνη. Ήταν έξυπνη, στοχαστική και περιποιητική, και μου άρεσαν οι ιδιορρυθμίες της. Το στυλ της με σορτς, ψηλές κάλτσες μέχρι το γόνατο και ελαστικό παντελόνι. Έπαιρνε, σχεδόν όλα τα καπέλα μου. Όταν τη βρήκαν, φορούσε το καπέλο παραλλαγής μου».

Το γραφείο του σερίφη της κομητείας της Ουάσιγκτον εντόπισε το αυτοκίνητο της Χαρτ, ένα μαύρο Saab του 2006, που είχε βαφτεί με σπρέι λευκό. Οι αξιωματικοί ζητούν από οποιονδήποτε είχε επαφή με τη Χαρτ πρόσφατα, να καλέσει στο (503) 846-2700.

«Η επισφάλεια στέγης συχνά φέρνει τόσα πολλά άτομα από την κοινότητά μας σε επικίνδυνες και ανησυχητικές καταστάσεις», δήλωσε η Τόρι Κούπερ, διευθύντρια κοινοτικής συμμετοχής για την Πρωτοβουλία Transgender Justice της Εκστρατείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. «Αν η Τζέσι Χαρτ είχε πρόσβαση σε ασφαλή στέγαση, είναι πιθανό να ήταν ακόμα μαζί μας σήμερα. Ως τρανς άτομα, αντιμετωπίζουμε συχνά τόσες πολλές προκλήσεις και αβεβαιότητες, συμπεριλαμβανομένης της επισφάλειας της στέγασης και της απασχόλησης, και, δυστυχώς, αυτές οι καταστάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε εξαιρετικά δυσάρεστα αποτελέσματα. Η καρδιά μου και η καρδιά της κοινότητας είναι στον γιο της, Κάλεμπ».




Δες και αυτό!