Grindr: Έρευνα δείχνει ότι θέλουμε να γίνει πιο «ευγενικό»

01/11/2021
από
Grindr
Grindr

«Βαρεθήκατε το στίγμα; Το ίδιο και εμείς.»

Αυτό είναι το σύνθημα της καμπάνιας NiceAF, η οποία ενθαρρύνει μια πιο ευγενική, με περισσότερο σεβασμό συμπεριφορά και έκφραση σε εφαρμογές γνωριμιών GBTQ, όπως οι Grindr, Scruff και Jack’d. Ενώ η δημοτικότητα αυτών των τύπων εφαρμογών γνωριμιών έχει αυξηθεί πάρα πολύ την τελευταία δεκαετία, το ίδιο συμβαίνει και με τα παράπονα των χρηστών για την τοξικότητά τους.

Η καμπάνια NiceAF δημοσίευσε πρόσφατα μια αναφορά με τα αποτελέσματα μιας έρευνας σχετικά με το τι θέλουν να βλέπουν οι χρήστες της εφαρμογής για να δημιουργήσουν ένα πιο ευγενικό, ασφαλέστερο και λιγότερο εχθρικό περιβάλλον γνωριμιών. Η έρευνα διεξήχθη από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους και περιελάμβανε 5.500 απαντήσεις από χρήστες εφαρμογών και ιστοτόπων.

Η σύνοψη της έρευνας αναφέρει ότι η τοξική και υβριστική γλώσσα που εκφράζεται ως προτίμηση — όπως «Όχι χοντρά άτομα», «Όχι θηλυπρεπή άτομα» και «Καθαρά άτομα μόνο» [χωρίς HIV] και «οι υποτιμητικές τους επιπτώσεις είναι πολύ διαδεδομένες. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Yale, John Pachankis, Ph.D. και Charles Burton, Ph.D., διαπίστωσαν ότι για ορισμένους γκέι και bi άνδρες, η επανειλημμένη απόρριψη από άλλους γκέι και bi άνδρες στο διαδίκτυο σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για τον ιό του HIV και τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους».

«Η Νο. 1 σύσταση από τους χρήστες εφαρμογών ήταν ότι θέλουν να μπορούν να έχουν απεριόριστα blocks και δε θέλουμε να πρέπει να πληρώσουμε γι’ αυτό», είπε η Jen Hecht, μια queer γυναίκα που ίδρυσε το Building Healthy Online Communities (BHOC), στο Bay Area Reporter. «Γνωρίζουμε ότι οι queer άνθρωποι αντιμετωπίζουν διακρίσεις, αλλά όταν συμβαίνει εντός της κοινότητας, αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και την ευημερία τους… μπορεί να είναι πιο επιβλαβές από ότι μία εξωκοινοτική αρνητική εμπειρία».

Η αναφορά 36 σελίδων παρέχει επίσης συστάσεις για τις εφαρμογές με βάση τις απαντήσεις των ερωτηθέντων στην έρευνα, οι οποίες περιλαμβάνουν περισσότερες επιλογές προσαρμογής προφίλ, επέκταση της ικανότητας φιλτραρίσματος, και ιεράρχηση των αναγκών των χρηστών που βιώνουν στίγμα.

Ο Dan Wohlfeiler είναι ένας γκέι άνδρας που εργάζεται για την πρόληψη του ιού του HIV και των ΣΜΝ εδώ και δεκαετίες και ίδρυσε το BHOC με την Hecht.

Σύμφωνα με τον Wohlfeiler, αυτές οι εφαρμογές πρέπει ιδιαίτερα να «δώσουν προτεραιότητα στους μελαμψούς και τρανς ανθρώπους», οι οποίοι συχνά φέρουν το μεγαλύτερο βάρος των διακρίσεων στις ρυθμίσεις εφαρμογών. Όπως δήλωσε ένα τρανς ερωτώμενο άτομο στην έρευνα: «Πολλά από εμάς που είμαστε τρανς βλέπουμε προσβολές στα προφίλ των ανθρώπων. Πολλά από εμάς είμαστε σε ευάλωτες θέσεις. Οι άνθρωποι θα μας επιτεθούν. Πρέπει να έχουμε προστασία».




Δες και αυτό!