Αφγανιστάν: Απόδραση 29 ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο

01/11/2021
από
Αφγανιστάν

Μια ομάδα είκοσι εννέα ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από το Αφγανιστάν εκκένωσαν την περιοχή που βρίσκονταν, και που τώρα πια έχει πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν, και απέδρασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο μιας κυβερνητικής πρωτοβουλίας.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει σημαντική ανησυχία για την ασφάλεια και την ευημερία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στο Αφγανιστάν από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο. Γίνεται μία συνεχής έκκληση προς τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να βοηθήσουν στη μεταφορά των ανθρώπων σε ασφαλή κράτη. Είκοσι εννέα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα από το Αφγανιστάν έχουν πλέον εγκαταλείψει τη χώρα και έχουν μεταφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από παρεμβάσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, της φιλανθρωπικής οργάνωσης για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, Stonewall, και της ομάδας ασύλου, Rainbow Railroad.

Η ομάδα των είκοσι εννέα ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων από το Αφγανιστάν απέδρασε στο Ηνωμένο Βασίλειο την Παρασκευή (29 Οκτωβρίου), σύμφωνα με το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης.

Το Γραφείο ανέφερε ότι αυτή θα είναι η πρώτη από τις πολλές ομάδες, που θα φτάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου μπορούν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή απαλλαγμένη από την κυριαρχία των Ταλιμπάν.

ΛΟΑΤΚΙ+ και σύμμαχοι φοιτήτριες/τές και ακτιβίστριες/στές είναι μεταξύ εκείνων που απέδρασαν: «Η Βρετανία είναι δυνατός υπέρμαχος της ελευθερίας και του δικαιώματος όλων των ανθρώπων να είναι ο εαυτός τους και να αγαπούν όποιο άτομο θέλουν, χωρίς διώξεις», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Liz Truss.

«Διαδραματίσαμε βασικό ρόλο στο να αποδράσουν αυτοί οι άνθρωποι και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τις/τους Αφγανές/ούς που κινδυνεύουν, να φύγουν από τη χώρα».

Πολλά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα από το Αφγανιστάν έχουν μοιραστεί τις εμπειρίες τους, όσο ζούσαν υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν από τότε που η εξτρεμιστική ομάδα κατέλαβε την εξουσία.

Ένας ομοφυλόφιλος άνδρας που ονομάζεται Sohil είπε στο PinkNews ότι κατακάηκε μετά από επίθεση που δέχτηκε με ζεστό νερό από ένα μέλος των Ταλιμπάν, όταν πήγε σε ένα κυβερνητικό γραφείο σε μια προσπάθεια να πάρει διαβατήριο.

«Δεν ξέρουμε αν θα είμαστε ζωντανοί αύριο ή όχι», είπε ο Sohil.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!