Το κοινοβούλιο της Πολωνίας συζητά ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει τις παρελάσεις υπερηφάνειας

01/11/2021
από

Το κοινοβούλιο της Πολωνίας πρόκειται να ψηφίσει νόμο που απαγορεύει τις παρελάσεις υπερηφάνειας και άλλες δημόσιες πράξεις για την υποστήριξη των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων.

Ο Kasprzak, ένας από τους εμπνευστές του νομοσχεδίου, ξεκίνησε την ομιλία του αποκαλώντας το κίνημα για τα δικαιώματα των ΛOATKI+μια μορφή ολοκληρωτισμού, συγκρίνοντάς το με τον ναζισμό. Κατηγόρησε το κίνημα ότι επιδιώκει «να ανατρέψει τη φυσική τάξη και να εισάγει τον τρόμο»

Η ομιλία χαρακτηρίστηκε από τον Wlodzimierz Czarzasty, έναν αριστερό βουλευτή και αντιπρόεδρο της βουλής, ως η «πιο αηδιαστική που έχει ακούσει». Μαζί του συμφώνησαν αρκετοί βουλευτές της αντιπολίτευσης, από την αριστερά, το κέντρο, ακόμη και το συντηρητικό κόμμα, που χαρακτήρισαν την προτεινόμενη νομοθεσία απάνθρωπη, ομοφοβική που παραβιάζει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι που κατοχυρώνεται στο σύνταγμα της χώρας. Προς το παρόν, παραμένει ασαφές εάν η πρόταση είχε την υποστήριξη για να προχωρήσει

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο στη Βαρσοβία, κυματίζοντας σημαίες με ουράνιο τόξο και κρατώντας πανό που έγραφαν: «Η αγάπη δεν γνωρίζει φύλο»

Το νομοσχέδιο θα τροποποιήσει το δικαίωμα των Πολωνών για ελεύθερη συνάθροιση και αναμφίβολα θα θέσει την Πολωνία σε νέα σύγκρουση με την ΕΕ, η οποία ήδη ανησυχεί για τη δικαστική ανεξαρτησία στη χώρα, καθώς και μια απόφαση του πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που κηρύσσει ότι το πολωνικό δίκαιο υπερισχύει του δικαίου της ΕΕ.

Η τροπολογία θα ορίζει ότι οι μελλοντικές δημόσιες συγκεντρώσεις δεν μπορούν «να αμφισβητούν τον γάμο ως σχέση μεταξύ γυναίκας και άνδρα» ή «να προπαγανδίζουν την επέκταση του γάμου σε άτομα του ίδιου φύλου». Διαδηλώσεις όπως οι παρελάσεις υπερηφάνειας θα απαγορευθούν επειδή προωθούν «σεξουαλικό προσανατολισμό διαφορετικό του ετεροφυλόφιλου».

Από πού ξεκίνησε η πρόταση;

Δεν είναι σαφές πόσο σοβαρά θα αντιμετωπίσουν το νομοσχέδιο οι 460 νομοθέτες του Sejm, της κάτω βουλής του κοινοβουλίου της Πολωνίας, δεδομένου ότι προήλθε από μια εξωτερική ομάδα πίεσης, το συντηρητικό Ίδρυμα Life and Family για τα δικαιώματα κατά των αμβλώσεων.

Η ομάδα συγκέντρωσε με επιτυχία 140.000 υπογραφές για να προωθήσει τη νομοθεσία. Σύμφωνα με την πολωνική νομοθεσία, οι πολίτες που συγκεντρώνουν 100.000 υπογραφές από δικαιούχους ψηφοφόρους μπορούν να αναγκάσουν την ανάγνωση ενός νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο.

Το κίνημα All-Poland Women’s Strike, το οποίο οδήγησε τις διαδηλώσεις κατά των νέων περιορισμών στις αμβλώσεις πέρυσι, κάλεσε σε διαδηλώσεις έξω από το κοινοβούλιο υπό την αιγίδα μιας «Ζώνης χωρίς μίσος».

 




Δες και αυτό!