Γιατρομανωλάκης στο NEWS 24/7: “Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα”

29/10/2021
από
ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΜΠΑΛΩΜΑΤΙΝΗ/EUROKINISSI

Στη διαδικτυακή ημερίδα «VoiceIt: ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στην καθημερινότητα» του Κέντρου Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας μίλησε την Πέμπτη 14 Oκτωβρίου ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη “μοναχική και δύσκολη πορεία” ενός ΛΟΑΤΚΙ+ πολιτικού στην Ελλάδα, όπως ο ίδιος τόνισε.

του Πάνου Κωδωνά για NEWS 24/7

Ο κ. Γιατρομανωλάκης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα φιλελεύθερο κόμμα, το οποίο υιοθετεί πλήρως τις ευρωπαϊκές αξίες γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στις επιθέσεις που δέχεται από τα media, αφενός λόγω της σεξουαλικότητάς του και αφετέρου λόγω της πολιτικής του ταυτότητας, ενώ ο ίδιος αναρωτήθηκε γιατί ένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο που δεν ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να θεωρείται “προδότης των ΛΟΑΤΚΙ+”.

“Είμαι το πρώτο ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ μέλος της κυβέρνησης. Να το τονίσω αυτό, το πρώτο ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο. Είναι υποχρέωσή μου να ασχοληθώ με αυτά τα ζητήματα, ώστε και να έρθουν σημαντικές αλλαγές για την κοινότητα”, τόνισε αρχικά ο κ. Γιατρομανωλάκης.

“Στην Ελλάδα, βέβαια δεν υπάρχει ουσιαστικά ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και μπορώ να το αιτιολογήσω αυτό”, υποστήριξε ο ίδιος.

“Το πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει κοινός βηματισμός στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη. Υπάρχουν οργανώσεις για τα ζητήματα αυτά, αλλά κατά πόσο όλα τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα νιώθουν μέλη μιας κοινότητας;”, απάντησε ο υφυπουργός σε διευκρινιστική ερώτηση του NEWS 24/7.

“Είναι υποχρέωσή μου να μην κάνω κανένα στραβοπάτημα, για να μην πουν μετά “έβαλαν έναν γκέι εκεί και τα έκανε σαλάτα, ας μην βάλουμε άλλον”. Περιμένουν από εμένα ένα τέτοιο στραβοπάτημα.

Η πορεία μου είναι εξαιρετικά μοναχική και δύσκολη. Δεν έχω την υποστήριξη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, επειδή είμαι σε αυτό το κόμμα. Αν ήμουν σε άλλο κόμμα, ίσως να μην συνέβαινε αυτό.

Στα δύο χρόνια που συμμετέχω στην κυβέρνηση, έχω δεχθεί κριτική για το γεγονός ότι συντάσσομαι με τη Νέα Δημοκρατία. Γιατί, όμως, ένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο που δεν ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ να είναι προδότης των ΛΟΑΤΚΙ+; Ας μου το απαντήσει κάποιος αυτό. Γιατί να μην υπάρχει η ελευθερία να ανήκω σε όποιο κόμμα θέλω, ανεξαρτήτως της σεξουαλικότητάς μου;”.

Ο ακροδεξιός και δεξιός Τύπος κάνει λόγο για “γκέι μαφία” στην κυβέρνηση. Ο αριστερός Τυπος κάνει λόγο για “pinkwashing” της κυβέρνησης μέσω της συμμετοχής μου στην κυβέρνηση.

Για τα media είμαι ο “ευαισθητούλης υπουργός”, είμαι το “αγοράκι”, υπάρχει έντονη ομοφοβία στο πώς με προσεγγίζουν τα μέσα. Το ήξερα ότι θα συμβεί. Αυτό, όμως, έρχεται κυρίως από τα media και όχι από τους συναδέλφους μου στη Βουλή.

Δύο χρόνια στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Πολιτισμού δεν έχω δεχτεί ποτέ κάποια ομοφοβική επίθεση. Επίσης δεν έχω δεχτεί ποτέ καμία παρότρυνση, καμία συμβουλή από την κυβέρνηση για το πώς να φέρομαι και πώς να μιλάω.

Στη Νέα Δημοκρατία, ένα φιλελεύθερο κόμμα, υιοθετούμε πλήρως τις ευρωπαϊκές αξίες γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα. Η διεκδίκηση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση”.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!