Χάρισε το νεφρό του για να σώσει τη ζωή του συζύγου του

21/10/2021
από

Ένα ευτυχισμένο ζευγάρι σχεδιάζει ένα κοινό μέλλον πια, αφού ο ένας δώρισε τον υγιή νεφρό του στον άρρωστο σύζυγό του, σε λιγότερο από έναν χρόνο από την πρώτη τους γνωριμία.

Ο 24χρονος Reid Alexander, και ο 28χρονος Rafael Díaz, γνωρίστηκαν σε μια εφαρμογή γνωριμιών, παντρεύτηκαν και μοιράστηκαν ένα νεφρό, αφού έμαθαν ότι ταιριάζουν τέλεια με πολλούς τρόπους. Ο Alexander πάσχει από μια σπάνια πάθηση, γνωστή ως σύνδρομο Alport. Έμαθε για τη διάγνωση σε ηλικία 17 ετών, λίγο πριν από το γυμνάσιο. Η ασθένεια βλάπτει τα νεφρά και επηρεάζει, επίσης, την όραση και την ακοή. Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία.

«Φοράω ακουστικά βαρηκοΐας τώρα», είπε ο Alexander στο KMGH-TV. «Αισθάνομαι σαν να είμαι ένα άτομο 85 ετών σε ένα σώμα 24 ετών. Αλλά αυτό είναι το φυσιολογικό μου.»

Ο Alexander πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μεγαλώνοντας στο Κόκομο της Ιντιάνα, αλλά λίγο πριν αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα πέρυσι, αποφάσισε να μετακομίσει στο Κολοράντο. Η κατάστασή του είχε επιδεινωθεί και χρειαζόταν μία αλλαγή.

«Έπιασα δουλειά δύο μέρες πριν μετακομίσω και ήμουν πραγματικά αποφασισμένος να το κάνω», είπε στο People. «Το έκανα για καπρίτσιο.»

Ο Díaz είχε μετακομίσει στο Κολοράντο λίγα χρόνια νωρίτερα, αλλά θα επέστρεφε στο Μεξικό, μέχρι που ο Alexander εμφανίστηκε στο προφίλ του. Οι δυο τους συναντήθηκαν σε ένα τοπικό πάρκο στις 23 Αυγούστου 2020. Ο Díaz εντυπωσιάστηκε που ο Alexander μπορούσε να καταλάβει τα ισπανικά του και το ταξίδι της επιστροφής του στο Μεξικό ακυρώθηκε αμέσως. Το ζευγάρι είναι μαζί σχεδόν κάθε μέρα από τότε.

Το θέμα της κατάστασης του Alexander εμφανίστηκε, ενώ το ζευγάρι μαγείρευε. Ο Díaz πήγε να βάλει αλάτι στο φαγητό κι ο Alexander τον σταμάτησε.

«Το αλάτι είναι ένα από τα πράγματα που πραγματικά πρέπει να προσέξω», δήλωσε ο Alexander στο NBC News. «Του είπα, λοιπόν, να μη βάλει και με ρώτησε γιατί. Έτσι, του μίλησα γι’ αυτό και για το γιατί φοράω ακουστικά βαρηκοΐας και όλα αυτά.»

Το ζευγάρι παντρεύτηκε στις 9 Απριλίου σε μια μικρή τελετή δικαστηρίου, αλλά στη ζωή τους κυριαρχεί η επιδείνωση της ιατρικής κατάστασης του Alexander. Πηγαίνει για αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα, με κάθε συνεδρία να διαρκεί έως και πέντε ώρες. Αφού παρακολούθησε τον Alexander να επιστρέφει στο σπίτι από αυτές τις συνεδρίες όλο και πιο ζαλισμένος και κουρασμένος, ο Díaz πήγε να εξεταστεί για να ανακαλύψει ως είναι συμβατός δότης ή όχι, για μεταμόσχευση νεφρού.

«Πραγματικά δεν ήθελε να το κάνω!» είπε ο Díaz στο NBC News. «Έλεγε: «Όχι, όχι, δε χρειάζεται.» Αλλά έκανα τεστ ούτως ή άλλως και οι γιατροί είπαν ότι ταιριάζαμε τέλεια.»

Η ευτυχία του ζευγαριού έσβησε γρήγορα, ωστόσο, όταν έμαθαν ότι κανένα νοσοκομείο στο Κολοράντο δεν μπορούσε να κάνει διπλή χειρουργική επέμβαση.

«Ήμουν πολύ απογοητευμένος και αναστατωμένος», είπε ο Alexander.

Αλλά μια μέρα, ενώ το ζευγάρι ήταν στην τράπεζα, ο Alexander έλαβε ένα απροσδόκητο email από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, που έλεγε ότι μπορούσαν να κάνουν τις χειρουργικές επεμβάσεις.

«Ήταν πολύ δυνατή στιγμή και για τους δυο μας, καθώς βρισκόμαστε σε ταμείο της τράπεζας», είπε ο Alexander.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις εξαγωγής και μεταμόσχευσης πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστημιακό Ιντιάνα Health Methodist Hospital, στην ίδια εγκατάσταση όπου ο Alexander έλαβε για πρώτη φορά θεραπεία για το σύνδρομο Alport.

Ο Díaz είπε στο People ότι «πονούσε πολύ», αλλά ότι άξιζε τον κόπο. «Αν έπρεπε να το ξανακάνω, θα το έκανα.» 

Το ζευγάρι τώρα αναρρώνει από τις διπλές χειρουργικές επεμβάσεις στο σπίτι των γονιών του Alexander στην Ιντιάνα. Το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι εξαιρετικά εξασθενημένο λόγω των φαρμάκων που παίρνει για τη μεταμόσχευση και τόσο αυτός όσο και ο Díaz δε θα μπορούν να ταξιδέψουν για μερικές εβδομάδες. Κανένας δεν μπορεί να εργαστεί αυτήν τη στιγμή και έχει δημιουργηθεί μια σελίδα GoFundMe για να αντισταθμίσει τα αυξανόμενα έξοδά τους. Η σελίδα ονομάζεται “Two-Men-and-a-Nidney”.

Το ζευγάρι δήλωσε ότι ανυπομονεί να επιστρέψει στο Κολοράντο, όπου θα περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους μαζί.

«Νομίζω ότι το επόμενο βήμα για εμάς σε αυτό το ταξίδι είναι να απολαμβάνουμε την κοινή μας ζωή, όσο μπορούμε γιατί ποτέ δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια», δήλωσε ο Dìaz στο People.




Δες και αυτό!