Απεργία στα γραφεία του Netflix λόγω αδιαφορίας της διοίκησης σε τρανσφοβικό περιεχόμενο

14/10/2021
από
Netflix
Netflix

Οι υπάλληλοι του Netflix σχεδιάζουν απεργία, μετά την απάντηση του CEO στο τρανσφοβικό Chappelle Special.

Μέλη μιας ομάδας τρανς υπαλλήλων στο Netflix ζητά απεργία σε ολόκληρη την εταιρεία, λόγω της τελευταίας εξέλιξης της διαμάχης σχετικά με την πρόσφατη κωμωδία του Dave Chappelle «The Closer», στην οποία ο κωμικός είπε ταπεινωτικά αστεία για τα γεννητικά όργανα των τρανς γυναικών, μεταξύ άλλων για τη ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητα.

Η προτεινόμενη δράση θα πραγματοποιηθεί στις 20 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα εσωτερικά έγγραφα που έλαβε το The Verge.

«Ως οργανισμός, το Netflix αποτυγχάνει συνεχώς να επιδεικνύει βαθιά προσοχή στην αποστολή μας να Ψυχαγωγήσουμε τον Κόσμο, με το να δημοσιεύει επανειλημμένα περιεχόμενο, που βλάπτει την κοινότητα των τρανς ατόμων, και συνεχώς αποτυγχάνοντας να δημιουργήσει περιεχόμενο που να τα αντιπροσωπεύει και να τα ενδυναμώνει», έγραψε η ομάδα.

«Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα!»

Η εργατική διαμαρτυρία έρχεται μετά την απάντηση του διευθύνοντος συμβούλου του Netflix, Ted Sarandos, στα πρόσφατα γεγονότα, που κυκλοφόρησε δημόσια και προκάλεσε περαιτέρω κριτική.

«Δεν επιτρέπουμε τίτλους [στο] Netflix που έχουν σχεδιαστεί για να υποκινούν μίσος ή βία και δεν πιστεύουμε ότι το «Closer» ξεπερνά αυτό το όριο», έγραψε ο Sarandos προς την ομάδα των υπαλλήλων, σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που δημοσιεύτηκε από το Variety.

«Αναγνωρίζω, ωστόσο, ότι η διάκριση μεταξύ σχολιασμού και βλάβης είναι δύσκολη, ειδικά με την stand-up κωμωδία που υπάρχει για να ξεπεράσει τα όρια», συνέχισε, με τόνο πατερναλιστικό. «Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι η τέχνη του stand-up είναι κακόγουστη, αλλά τα μέλη μας το απολαμβάνουν και είναι ένα σημαντικό μέρος της προσφοράς περιεχομένου μας.»

Ο Sarandos επέμεινε επίσης ότι η εταιρεία δεν είχε καμία πρόθεση να το αφαιρέσει

Η GLAAD ανταπάντησε στον Sarandos, με σχετική δήλωση καλώντας το Netflix να υποστηρίξει τους κουήρ ανθρώπους στο εσωτερικό του, και όχι μόνο.

«Ενώ το Netflix φιλοξενεί πρωτοποριακές ΛΟΑΤΚΙ ιστορίες, τώρα είναι η ώρα για τα στελέχη του να ακούσουν τις/τους ΛΟΑΤΚΙ υπαλλήλους, τους ηγέτες της βιομηχανίας, και το κοινό, και να δεσμευτούν ότι θα ανταποκριθούν στα δικά τους πρότυπα.»

Η κυκλοφορία του «The Closer» στις 5 Οκτωβρίου αντιμετωπίστηκε άμεσα με έντονη κριτική από ΛΟΑΤΚΙ+ υπαλλήλους, κριτικούς και ομάδες υπεράσπισης, συμπεριλαμβανομένων των GLAAD και The National Black Justice Coalition, που επέκριναν γρήγορα και χωρίς αμφιβολία τον Chappelle για κουήρ και τρανσφοβικό υλικό.

Ανάμεσά τους ήταν κι η ανώτερη μηχανικός λογισμικού Terra Field, η οποία καταδίκασε το περιεχόμενο σε ένα viral νήμα στο Twitter. Στη συνέχεια, η Field μπήκε σε αναστολή από την εταιρεία, μαζί με δύο άλλες/ους υπαλλήλους, για συμμετοχή σε συνάντηση σε επίπεδο διευθυντή, σύμφωνα με το The Verge.

Η Field, η οποία δήλωσε ότι είχε επιστρέψει ως εργαζόμενη το βράδυ της Τρίτης, έγραψε για την αντίδραση στον Chappelle: «Δεν πρόκειται για καβγά μεταξύ δύο πλευρών. Είναι μία διαφωνία με τρανς ανθρώπους που θέλουν να είναι ζωντανοί και με ανθρώπους που δε μας θέλουν ζωντανούς.»

Η ομάδα διοργάνωσης της απεργίας έχει εκφράσει την απογοήτευσή της για την ανταπόκριση της εταιρείας στην εκτεταμένη καταδίκη του «The Closer» μέχρι τώρα.

«Η ηγεσία μας μας έδειξε ότι δεν υποστηρίζει τις αξίες στις οποίες ανήκουμε», έγραψε η ομάδα προς τις/τους συναδέλφους τους. «Μεταξύ πολυάριθμων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μη απαντήσεων εκ μέρους τους, μας έχουν πει ρητά ότι κάπως δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τη λεπτή απόχρωση του συγκεκριμένου περιεχομένου.»

Η επόμενη κίνησή τους είναι ένα κάλεσμα για δράση. Μένει να δούμε πώς θα μπορούσε να επηρεάσει η απεργία τη λειτουργία της εταιρείας, η οποία έχει 209 εκατομμύρια συνδρομήτριες/τές/@ επί πληρωμή παγκοσμίως.




Δες και αυτό!