Οργή μετά τη «διάγνωση ομοφυλοφιλίας» σε νοσοκομείο της Ισπανίας

08/10/2021
από
Ισπανία, διάγνωση
Ισπανία, διάγνωση

Τοπική ομάδα ΛΟΑΤ ατόμων καταγγέλλει στην κυβέρνηση της Μούρθια, ότι δόθηκε σε 19χρονη γκέι κοπέλα, γνωμάτευση που περιλάμβανε τη φράση: «Τρέχουσα ασθένεια: ομοφυλόφιλη.»

Τη Δευτέρα, η 19χρονη γυναίκα επισκέφθηκε έναν γυναικολόγο στο νοσοκομείο Reina Sofía, λόγω εμμηνορροϊκής κατάστασης και διαγνώστηκε με «ομοφυλοφιλία».

Η μητέρα της γυναίκας δήλωσε στο elDiario.es ότι ο γυναικολόγος ρώτησε την κόρη της αν θα μπορούσε να συμπεριλάβει τον σεξουαλικό της προσανατολισμό στην έκθεσή του και ότι είχε συναινέσει -παρά την έκπληξή της- μιας και όπως πίστευε εκείνη τη στιγμή μπορεί να ήταν σχετικό.

«Στην αρχή, νόμιζα ότι ήταν αστείο, αλλά δεν είναι», δήλωσε η κοπέλα.

Η μητέρα και η κόρη γνωστοποίησαν το ζήτημα στην τοπική ΛΟΑΤ+ ομάδα, τη Galactyco, η οποία υπέβαλε επίσημη καταγγελία στην περιφερειακή κυβέρνηση της Μούρθια, στο περιφερειακό υπουργείο Υγείας, και στην περιφερειακή υπηρεσία υγείας.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφαίρεσε την ομοφυλοφιλία από τη λίστα των ψυχικών ασθενειών το 1990 και όμως, μετά από 31 χρόνια, εξακολουθούν να υπάρχουν μερικοί επαγγελματίες στην υγειονομική υπηρεσία της Μούρθια, που θεωρούν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ασθένεια», ανέφερε η Galactyco σε δήλωσή της.

Η ομάδα, είπε, ότι ζητά εξηγήσεις και συγγνώμη, προσθέτοντας ότι οι περιφερειακές αρχές αγνόησαν τα νόμιμα δικαιώματα της κοπέλας. Ανέφερε, επίσης, ότι η υπόθεση απέχει πολύ από ένα μεμονωμένο περιστατικό.

«Η ένωση μας έχει λάβει αμέτρητες αναφορές εξευτελιστικής μεταχείρισης, λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Θεωρούμε ανησυχητικό και απαράδεκτο το γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν επαγγελματίες που είναι υπεύθυνοι για την υγεία μας, αλλά που αγνοούν την πραγματικότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.»

Η περιφερειακή υγειονομική υπηρεσία δεν μπορούσε να προσεγγιστεί για σχόλιο. Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος είπε στο elDiario.es ότι γνώριζε το περιστατικό και ότι «θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαπιστωθούν σωστά τα γεγονότα και να προχωρήσουν ανάλογα.»

Οι αρχικές έρευνες, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, κατέληξαν στο ότι φαίνεται να έχει γίνει κάποιο λάθος… «όταν ελήφθησαν τα στοιχεία της ασθενούς». Σε κάθε περίπτωση, είπαν, ότι το νοσοκομείο θα ζητήσει συγγνώμη.




Δες και αυτό!