Προς επανεξέταση το ομοφοβικό έντυπο στην εθελοντική αιμοδοσία

01/10/2021

Την απόφασή του να απευθυνθεί στον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και να ζητήσει την τροποποίηση του εγγράφου που ζητείται στους υποψήφιους αιμοδότες, προκειμένου να μην αναφέρεται σε ενδεχόμενες ομοφυλοφιλικές σχέσεις, ανακοίνωσε από τη Βουλή ο Θάνος Πλεύρης.

Σύμφωνα με το iefimerida.gr, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι στις 24/9 απέστειλε σχετική επιστολή ζητώντας να τροποποιηθεί το επίμαχο έγγραφο, ανακοινώνοντας μάλιστα πως συστήθηκε και αρμόδια επιτροπή.

Στο έντυπο που συμπληρώνεται από τον υποψήφιο αιμοδότη αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι δεν πρέπει να δώσει αίμα όποιος έχει έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977.

Ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, σε ανάρτησή του έγραψε: «Η Ελλάδα είναι μια από τις 19 χώρες στον πλανήτη με απαγόρευση αιμοδοσίας από ομοφυλόφιλους άνδρες. Ο υπουργός υγείας @thanosplevris ανέλαβε την πρωτοβουλία για την αλλαγή της ρατσιστικής αυτής διάταξης, στο πλαίσιο και της υλοποίησης της εθνικης στρατηγικής ισότητας λοατκι».

Ο αποκλεισμός από την αιμοδοσία των ατόμων που έχουν έρθει σε σεξουαλική επαφή με άτομα του ίδιου φύλου, βασίζεται σε ρατσιστικά στερεότυπα που προωθούν τις διακρίσεις.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πώς ήδη αρκετές χώρες του στην Ευρώπη και την Αμερική έχουν αναιρέσει την απαγόρευση, θέτοντας όμως την προϋπόθεση τα άτομα αυτά να απέχουν από σεξουαλικές δραστηριότητες για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν θα ισχύσει κάτι τέτοιο και στη χώρα μας ή αν πρόκειται για μια συνολική άρση της ρατσιστικής αυτής απαγόρευσης.

Η κατάργηση αυτού του αποκλεισμού αποτελεί πάγιο αίτημα της Θετικής Φωνής ενώ αποτελεί πρόταση της Επιτροπής για τη Σύνταξη Εθνικής Στρατηγικής Ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+ η οποία είχε συμπεριλάβει το θέμα στις εργασίες της.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!