Επέζησε από βιασμό αλλά δεν μπορεί να το αναφέρει στις αρχές

30/09/2021
από
βιασμός, Ιράν, γκέι

Ένας γκέι Ιρανός που επέζησε βιασμού εξήγησε γιατί οι οπισθοδρομικοί νόμοι – και η απειλή σύλληψή του – τον εμπόδισαν να αναφέρει τον δράστη του.

Ο 20χρονος Saeed, που κατοικεί στο Ιράν, μοιράστηκε μια ανατριχιαστική αφήγηση για το τι σημαίνει να είσαι γκέι στο Ιράν σήμερα στο IranWire.

Το να είσαι γκέι στο Ιράν, είπε ο Saeed, σημαίνει να υπάρχεις σιωπηλά. Η σεξουαλική δραστηριότητα μεταξύ δύο ατόμων του ίδιου φύλου είναι παράνομη και τιμωρείται με θάνατο, φυλακή, μαστιγώσεις και πρόστιμα – τέτοιες ποινές σημαίνουν ότι οι επιζώντες του βιασμού, όπως ο Saeed, πρέπει να σωπάσουν.

Προσοχή!
Ακολουθεί περιγραφή επίθεσης βιασμού

Ο Saeed συνάντησε τον βιαστή του σε ένα καφέ. Νωρίτερα εκείνη την ημέρα, είχε κάνει μαθήματα οδήγησης. Ήταν ακριβώς όπως κάθε άλλη μέρα καθώς ξεκίνησε μια συζήτηση με τον μοναδικό barista.

«Στην αρχή, μου άρεσε και απολαύσαμε μια φιλική κουβέντα», θυμάται. «Τον είδα μερικές φορές εκεί. Γίναμε πιο οικείοι. Μιλούσαμε όλο και περισσότερο και του είπα για τον σεξουαλικό μου προσανατολισμό».

Αλλά ο Saeed αργότερα έμαθε ότι ο άντρας έψαχνε μόνο μια φιλία μαζί του για να έρθει πιο κοντά με τις φίλες του. Στη συνέχεια, έλαβε ένα γραπτό μήνυμα από αυτόν τα μεσάνυχτα «πριν από μερικές εβδομάδες».

«Έχω μετανιώσει που είδα το μήνυμά του και που του απάντησα», είπε. «Μακάρι να μην το είχα κάνει ποτέ.» «Μου επιτέθηκε», πρόσθεσε, αφού είχε αναγκαστεί να πάει με τον άντρα στο σπίτι ενός φίλου του, ή αλλιώς θα του έκανε outing στους φίλους και στην οικογένειά του. «Δεν είχε σημασία γι’ αυτόν ότι ήμουν άνθρωπος. Δεν είχε σημασία γι’ αυτόν ότι πονούσα. Ήταν βάναυσος. Το χειρότερο ήταν όταν μου ψιθύρισε στο αυτί βρίζοντας εμένα και τη μητέρα μου και την αδερφή μου. Δεν μπορούσα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου ή να αντισταθώ.»

Και καταγράφοντας τι σημαίνει να είσαι γκέι στη χώρα της δυτικής Ασίας – μεταξύ μυστικότητας και δύσκολων αποφάσεων – ο Saeed είπε ότι δεν μπορούσε να καταγγείλει τον βιασμό του στην αστυνομία. Αν το έκανε, εξήγησε, θα ακολουθούσε η σύλληψή του.

Ο Alireza Fazeli Monfared είχε την ίδια ηλικία με τον Saeed. Είχε σχεδιάσει να φύγει από το Ιράν και να βρεθεί με το αγόρι του ως πρόσφυγας στην Τουρκία προτού αποκεφαλιστεί βάναυσα από τα αδέρφια του νωρίτερα φέτος.

Οι ιστορίες του Monfared και του Saeed δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά

Μια έκθεση που συνέταξε το The Iranian Lesbian and Transgender Network, πέρυσι διαπίστωσε ότι έξι στα δέκα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα από το Ιράν έχουν δεχθεί επίθεση από μέλη της οικογένειάς τους.

«Δεν ήξερα ότι υπήρχε κάτι σαν ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και ότι ο σεξουαλικός μου προσανατολισμός είναι κάτι το φυσικό», συνέχισε ο Saeed.

«Νόμιζα ότι ήμουν μόνος μου, και με βάση αυτά που άκουγα από θρησκευόμενους ανθρώπους στο σχολείο, νόμιζα ότι ήταν μια ασθένεια που έπρεπε να θεραπευτεί».

Μόλις στα 16 του χρόνια ο Saeed συνειδητοποίησε ότι ήταν «φυσιολογικός».

«Είναι η ατυχία μου», εξήγησε, «ότι γεννήθηκα σε μια ομοφοβική χώρα και στερούμαι πολλές εμπειρίες που απολαμβάνει η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα σε ελεύθερες χώρες».




Δες και αυτό!