Γκέι δάσκαλος κερδίζει τη δίκη για την απόλυσή του επειδή ήθελε να παντρευτεί

09/09/2021
από
γκέι δάσκαλος
Lonnie Billard

Ένας γκέι δάσκαλος κέρδισε τη δίκη του εναντίον του καθολικού σχολείου που τον απέλυσε, όταν έμαθε ότι σχεδίαζε να παντρευτεί τον σύντροφό του.

Το σχολείο και η Καθολική Επισκοπή του Charlotte παραβίασαν τους νόμους για τις διακρίσεις λόγω φύλου στο χώρο εργασίας απολύοντας τον πρώην δάσκαλο, Lonnie Billard, αποφάνθηκε την Παρασκευή (3 Σεπτεμβρίου) ο αμερικανικός δικαστής, Max Cogburn Jr.

Σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστή, ο Billard δήλωσε ότι ένιωθε «μια αίσθηση ανακούφισης και μια αίσθηση δικαίωσης.»

«Μακάρι να μπορούσα να είχα παραμείνει διδάσκοντας όλο αυτό το διάστημα», σχολίασε.

γκέι δάσκαλος
Lonnie Billard

«Η σημερινή απόφαση επιβεβαιώνει ότι δεν έκανα τίποτα λάθος που ήμουν γκέι.» 

Ο Lonnie Billard εργάστηκε ως καθηγητής αγγλικών και θεάτρου στο καθολικό γυμνάσιο του Charlotte της Βόρειας Καρολίνας για περισσότερα από 13 χρόνια. Κέρδισε πολλά βραβεία εκείνη την εποχή, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου για καλύτερο δάσκαλο της χρονιάς το 2012, και το βραβείο του πιο εμπνευσμένου εκπ[αιδευτικού, από το κρατικό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας το 2011.

Ο Billard είπε ότι η σεξουαλικότητά του δεν ήταν μυστικό για κανένα άτομο στο σχολείο – ο σύντροφός του τον συνόδευε σε εκδηλώσεις, και ήταν ευρέως γνωστό σε μαθήτριες/τές, δασκάλες/ους και γονείς.

Όμως, όλα άλλαξαν όταν ανακοίνωσε τα σχέδιά του να παντρευτεί. Ο Billard έμαθε ότι χάνει τη δουλειά του την ημέρα των Χριστουγέννων του 2014. Ένας βοηθός διευθυντή του είπε αργότερα ότι η επισκοπή διέταξε τον τερματισμό της συνεργασίας τους, επειδή δημοσίευσε μια ανακοίνωση γάμου στο Facebook.

Εκπρόσωπος της επισκοπής επιβεβαίωσε τότε, ότι ο δάσκαλος έχασε τη δουλειά του «επειδή μπήκε στο Facebook, μπήκε σε ομόφυλο δεσμό, και είπε με πολύ δημόσιο τρόπο ότι δε συμφωνεί με τις διδασκαλίες της Καθολικής Εκκλησίας.» 

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, ο κώδικας συμπεριφοράς του σχολείου Charlotte Catholic δε δηλώνει ρητά τη στάση του σχολείου για τον γάμο.

Τον Μάιο του 2015 ο Billard κατέθεσε μήνυση για διάκριση λόγω φύλου, κατά του σχολείου στην Επιτροπή Ισότητας Ευκαιριών Απασχόλησης, και περισσότερα από έξι χρόνια αργότερα, ένας ομοσπονδιακός δικαστής αποφάνθηκε υπέρ του.

Στην απόφαση ο δικαστής είπε ότι το σχολείο και η επισκοπή παραβίασαν τους νόμους για τις διακρίσεις φύλου στον χώρο εργασίας με την απόλυση του γκέι δασκάλου, καθώς οι ομοσπονδιακοί νόμοι που προστατεύουν την αυτονομία της εκκλησίας και την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι δεν «προστατεύουν» το σχολείο από την ευθύνη για παραβίαση των νόμων για διακρίσεις λόγω φύλου στον Τίτλο VII του ο νόμος περί πολιτικών δικαιωμάτων.

Σε δήλωσή τους το Σάββατο, επισκοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι «διαφωνούν με σεβασμό» με την απόφαση του δικαστή «και εξετάζουν τα επόμενα βήματα.»

«Η Πρώτη Τροπολογία, ο ομοσπονδιακός νόμος και οι πρόσφατες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναγνωρίζουν όλα τα δικαιώματα των θρησκευτικών οργανώσεων να λαμβάνουν αποφάσεις για την απασχόληση με βάση τη θρησκευτική τήρηση και προτίμηση», σύμφωνα με τη δήλωση της επισκοπής.

«Δεν υποχρεώνουν – και δεν πρέπει – να υποχρεώνουν τα θρησκευτικά σχολεία να απασχολούν δασκάλους που αντιφάσκουν δημόσια στις διδασκαλίες τους.»

Η υπόθεση μεταφέρεται σε δίκη για να καθοριστεί πώς θα αποζημιωθεί ο Billard

Ο Billard ζήτησε επιστροφή αμοιβών και παροχών, ηθική βλάβη, αποζημίωση για συναισθηματική δυσφορία και δικαστική απόφαση που να εμποδίζει τη διοίκηση του σχολείου και των καθολικών να κάνουν παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον.

«Δε νομίζω ότι κάποιος πρέπει να απολυθεί γι’ αυτόν που αγαπά», είπε ο Billard το Charlotte Observer, «Ήθελα μόνο να διδάξω.»




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!