Βραζιλία: Ο πρώτος γκέι υποψήφιος πρόεδρος είναι συντηρητικός

09/09/2021
από
Eduardo Leite
Eduardo Leite

Ο 36χρονος ανοιχτά γκέι συντηρητικός πολιτικός, Eduardo Leite, ο οποίος είναι ο ευνοούμενος προεδρικός υποψήφιος χρηματοδοτών και επενδυτών, δήλωσε στους Buenos Aires Times ότι δεν πιστεύει ότι το να είναι άτομο γκέι σημαίνει αυτόματα ότι συμμετέχει στην εκστρατεία υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ+ ισότητας.

“Δεν είναι ένας σκοπός για τον οποίο δεσμεύτηκα”, είπε ο Leite. «Δεν είναι κάθε γυναίκα φεμινίστρια ακτιβίστρια, ούτε κάθε μαύρος είναι φυλετικός ακτιβιστής και ούτε κάθε γκέι χρειάζεται να είναι ακτιβιστής.»

Ο Leite πρόσθεσε ότι «η σωστή κατεύθυνση για τη χώρα είναι προς τον σεβασμό, την ανοχή και την αναζήτηση της ισότητας.» 

Eduardo Leite
Eduardo Leite

Παρά την ασαφή δέσμευσή του στα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα, οι εθνικές ομάδες ισότητας στη Βραζιλία δήλωσαν ότι ο Leite έχει την υποστήριξή τους μετά το coming out του ως γκέι.

«Είναι μια θαρραλέα χειρονομία, χωρίς αμφιβολία», δήλωσε ο Toni Reis, διευθυντής-πρόεδρος της National Alliance of LGBTI+. «Ανεξάρτητα από ιδεολογικά ζητήματα και όλες τις επιθέσεις που θα υποστεί, είμαστε στα χαρακώματα για να τον υπερασπιστούμε.»

Ο Leite, ο κυβερνήτης της νότιας πολιτείας Rio Grande do Sul, εμφανίστηκε σε μια συνέντευξη στη δημοφιλή τηλεόραση της χώρας Globo την 1η Ιουλίου.

«Σε αυτή τη Βραζιλία μικρής ακεραιότητας, αυτήν τη στιγμή, πρέπει να συζητήσουμε ποιοι είμαστε, έτσι ώστε όλα να είναι ξεκάθαρα και να μην υπάρχει τίποτα να κρύψουμε», είπε ο 36χρονος.

«Είμαι γκέι – και είμαι κυβερνήτης που είναι γκέι, όχι γκέι κυβερνήτης», δήλωσε, σύμφωνα με την The Guardian, προσθέτοντας: «Και είμαι περήφανος γι’ αυτό.»

Ο Eduardo Leite ψήφισε τον ομοφοβικό πρόεδρο Jair Bolsonaro

Η ομοφοβική ρητορική που καλλιεργήθηκε από τον Jair Bolsonaro, ο οποίος κάποτε είπε ότι θα προτιμούσε να έχει έναν νεκρό γιο από ότι έναν γκέι γιο, ακολούθησε μια θανατηφόρα αύξηση της ρητορικής κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ στη Βραζιλία, με αποτέλεσμα τρανς πολιτικός να εγκαταλείψει τη χώρα, όταν έγινε στόχος αδυσώπητων απειλών θανάτου.

Ο Eduardo Leite, λοιπόν, εξελέγη ως μέρος του δεξιού αυτού κύματος, που είδε τον Bolsonaro να εκλέγεται, σε μια κοινωνικά συντηρητική πλατφόρμα, που αντιτίθεται στην «ιδεολογία του φύλου». Και ο Leite ψήφισε τον Bolsonaro, σε εκείνες τις εκλογές του 2018.

Αλλά, ο Leite άσκησε, επίσης ,κριτική στον Bolsonaro – και συγκεκριμένα στον ρόλο του στη δημιουργία κλίματος ομοφοβίας στη Βραζιλία.

«Στη Βραζιλία στις μέρες μας, δυστυχώς, αυτή η [ομοφυλοφιλία] είναι ένα ζήτημα για την απαξίωση των ανθρώπων, ειδικά λόγω του τρόπου με τον οποίο ο Bolsonaro μιλάει γι’ αυτό», δήλωσε ο Leite νωρίτερα.

Ο (υποψήφιος) Πρόεδρος που δε χρειάζεται η Βραζιλία




Δες και αυτό!