Ιστορική απόφαση: Η Εκκλησία της Ουαλίας θα ευλογεί ομόφυλα ζευγάρια

08/09/2021
από
Εκκλησία της Ουαλίας
Εκκλησία της Ουαλίας

Η Εκκλησία της Ουαλίας ψήφισε να επιτρέψει στα ομόφυλα ζευγάρια να ευλογηθούν στις εκκλησίες της, αν και οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου εξακολουθούν να μην επιτρέπονται.

Το νομοσχέδιο για την αποδοχή των ευλογιών αυτών, και το να χαρακτηριστεί ως «παστορικά μη βιώσιμη» η απαγόρευσή τους, εισήχθη από την έδρα των επισκόπων της εκκλησίας και τέθηκε σε ψηφοφορία από το διοικητικό σώμα της εκκλησίας τη Δευτέρα (6 Σεπτεμβρίου).

Και οι τρεις διαταγές του διοικητικού σώματος της εκκλησίας ψήφισαν το νομοσχέδιο: οι επίσκοποι ψήφισαν ομόφωνα, οι κληρικοί το ψήφισαν με 28 έναντι 12, με δύο αποχές, και οι λαϊκοί το ψήφισαν με 49 υπέρ, 10 κατά, και μία αποχή.

Το νομοσχέδιο θα εισάγει ευλογίες «πειραματικά» για πέντε χρόνια και οι μεμονωμένοι κληρικοί είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν αν θα λαμβάνουν μέρος, ή όχι στις λειτουργίες.

Η Ruth Eleri James, μια κουήρ γυναίκα και ασκούμενη ιερέας στην Εκκλησία της Ουαλίας, είπε ότι:

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, γιατί θα αντικατοπτρίζει την πραγματική αγάπη και το καλωσόρισμα που έχουμε βιώσει προσωπικά στις τοπικές μας εκκλησίες, οι οποίες γνωρίζουμε ότι εδώ και πολύ καιρό είναι σε θέση να προσφέρουν κάτι σε ζευγάρια που βρίσκονται σε ομόφυλες σχέσεις.

«Αλλά είναι επίσης σημαντικό, γιατί αυτό είναι ένα μήνυμα προς τους ΛΟΑΤ+ ανθρώπους στην κοινωνία γενικά, που λέει ότι οι σχέσεις τους είναι αγαπητές και ευλογούνται από τον Θεό, και αυτό είναι ένα μήνυμα που δεν έχει δοθεί, σίγουρα όχι στη δική μου ζωή, και λαχταρώ να μπορώ να το μοιραστώ με τους ανθρώπους.» 

Ωστόσο, η James παραδέχτηκε, επίσης, ότι έπρεπε να γίνουν πολλά ακόμη για την πραγματική αποδοχή των ΛΟΑΤ+ στην Εκκλησία της Ουαλίας.

«Βλέπω το νόημα πίσω από τα λεγόμενα των ανθρώπων που λένε ότι αυτό δεν πάει αρκετά μακριά», πρόσθεσε.

«Νομίζω όμως ότι ένα βήμα προς τη δικαιοσύνη είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.»

Η έννοια των ευλογιών των ομόφυλων ζευγαριών πρόκειται να συζητηθεί στη Γενική Σύνοδο της Εκκλησία της Αγγλίας το 2022.




Δες και αυτό!