Χωρίς τέλος το κυνήγι των ΛΟΑΤ+ στην Τσετσενία – Επικίνδυνες επαναπροωθήσεις από τις αρχές

31/08/2021

Το “Russian LGBT Network” ανέφερε ότι τον Μάιο του 2021, Τσετσενόφωνοι άνδρες απήγαγαν τον Ibragim Selimkhanov στη Μόσχα και τον επέστρεψαν βίαια στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, όπου οι αρχές τον ανέκριναν με στόχο να αποκαλύψει άλλα γκέι άτομα στην περιοχή. Αυτό είναι το νέο κεφάλαιο στην αμείλικτη επίθεση της Τσετσενίας ενάντια στη ΛΟΑΤ+ κοινότητα. 

Οι αρχές άφησαν τον Selimkhanov να ζήσει υπό παρακολούθηση με τη μητέρα του και αργότερα διέφυγε για δεύτερη φορά από την Τσετσενία. Όσο όμως η Μόσχα συνεχίζει να ανέχεται και να αρνείται την ευθύνη για την αδίστακτη αυτή εκστρατεία, αυτός και πολλοί άλλοι σαν αυτόν, δεν θα είναι ασφαλείς.

Το 2017 και το 2019, οι αρχές της Τσετσενίας οργάνωσαν “θανατηφόρες εκκαθαρίσεις” ανδρών που θεωρούνται ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι. Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Καλώς ορίσατε στην Τσετσενία» περιγράφει λεπτομερώς την κατάσταση αυτή.

Οι αρχές στην Τσετσενία ελέγχουν σχεδόν όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής, της θρησκείας, του ακαδημαϊκού λόγου και των οικογενειακών θεμάτων.

Το 2017, όταν εμφανίστηκαν οι πρώτες αναφορές για συλλήψεις ΛΟΑΤ+ ατόμων, αρκετά άτομα αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Τσετσενία. Ένα απ΄αυτά μίλησε στο Human Rights Watch: «Η ζωή μου έχει καταστραφεί. Δεν μπορώ να γυρίσω πίσω. Και δεν είμαι ασφαλής ούτε εδώ. Έχουν μακριά χέρια και μπορούν να βρουν εμένα και τους άλλους οπουδήποτε στη Ρωσία, απλώς δώστε τους χρόνο».

Οι απειλές στοιχειώνουν και τους ανθρώπους που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό. Τον Σεπτέμβριο του 2017, λίγους μήνες μετά τη διαφυγή από την Τσετσενία και την άφιξή του στον Καναδά, ένας Τσετσένος γκέι άνδρας στο Τορόντο αντιμετώπισε απειλές. Η αστυνομία διερεύνησε τους ισχυρισμούς ότι δύο Τσετσένοι τον παρέσυραν σε μια εφαρμογή γνωριμιών και στη συνέχεια τον κακοποίησαν.

Τον Φεβρουάριο του 2021, η ρωσική αστυνομία συνέλαβε ένα ζευγάρι ανδρών. Οι Salekh Magamadov και Ismail Isaev είχαν διαφύγει από την Τσετσενία. Οι αρχέςκαι τους επέστρεψε στο Γκρόζνι, όπου παραμένουν υπό κράτηση και βρίσκονται σε αναμονή για δίκη για ανάρτηση αντικυβερνητικών μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τον Μάρτιο, οι αρχές της Τσετσενίας συνέλαβαν και απείλησαν μέλη της οικογένειας των ανδρών που ζήτησαν πρόσβαση σε νομικό σύμβουλο. Πολλοί εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησαν από τους άνδρες να έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και δικηγόρους. Ένας δικηγόρος τελικά συναντήθηκε μαζί τους στις αρχές του μήνα και ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι της φυλακής βασάνισαν το ζευγάρι.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!