Γκέι άνδρας στην Καμπούλ βιάστηκε και ξυλοκοπήθηκε από τους Ταλιμπάν

29/08/2021

“Δύο άτομα τον βίασαν, τον χτύπησαν και στη συνέχεια ζήτησαν τον αριθμό του πατέρα του για να του πουν ότι ο γιος του είναι ομοφυλόφιλος”.

Στο Αφγανιστάν που ελέγχεται από τους Ταλιμπάν, αυτή είναι η πραγματικότητα για τα ΛΟΑΤ+ άτομα που ζουν στη χώρα.

Το θύμα, που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Χανάν, μιλούσε με έναν άνδρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τρεις εβδομάδες πριν συμφωνήσει να τον συναντήσει.

Ο Χανάν, τρομοκρατημένος από τότε που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο της χώρας, προσπαθούσε να δραπετεύσει. Γι΄αυτό και εύκολα πίστεψε τις υποσχέσεις του άνδρα που γνώρισε.

Όταν τελικά πήγε στο ραντεβού, δύο μέλη των Ταλιμπάν τον έπιασαν και πραγματοποίησαν τη βάναυση επίθεσή τους.

Ο Χανάν επέζησε αλλά ζει στη σιωπή κάτω από ένα καθεστώς που σκοπεύει όχι απλώς να αρνηθεί, αλλά να σβήσει την ύπαρξη του.

Ο Artemis Akbary, ένας Αφγανός ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+ με έδρα την Τουρκία, δηλώνει ότι η απειλή θανάτου για τα ΛΟΑΤ+ άτομα στη χώρα του είναι τώρα μεγαλύτερη από ποτέ.

Οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι θα είναι ένα πιο επιεικείς τώρα, αλλά ο Akbary είναι σίγουρος πως πρόκειται για ένα ψέμα.

“Προσπαθούν να πουν στον κόσμο ‘αλλάξαμε και δεν έχουμε προβλήματα με τα δικαιώματα των γυναικών ή τα ανθρώπινα δικαιώματα’ – αλλά λένε ψέματα”.

“Οι Ταλιμπάν δεν έχουν αλλάξει, επειδή η ιδεολογία τους παραμένει η ίδια”, εξηγεί.

Σύμφωνα με αυτήν την ιδεολογία, η αγάπη για το ίδιο φύλο, η έλξη και οι σχέσεις τιμωρούνται με θάνατο.

Ο Akbary, προειδοποιεί ότι η περίπτωση του Χανάν δεν θα είναι μεμονωμένη, τώρα που οι Ταλιμπάν έχουν πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

“Θα δημιουργούν ψεύτικα προφίλ και θα εξαπατούν τους ΛΟΑΤ+ ανθρώπους προσποιούμενοι ότι είναι μέλη της κοινότητας”.

“Οι φίλοι μου στο Αφγανιστάν φοβούνται, δεν ξέρουν τι θα τους συμβεί στο μέλλον, οπότε προσπαθούν απλώς να κρυφτούν”.

Το Αφγανιστάν πριν από την ανάκτηση του ελέγχου από τους Ταλιμπάν εξακολουθούσε να είναι ένα μη ασφαλές μέρος για τα ΛΟΑΤ+ άτομα, τα οποία αντιμετώπιζαν μέχρι και φυλάκιση.

Αλλά τα τελευταία χρόνια, λέει ο Akbary, οι αρχές άρχισαν να δίνουν λιγότερη προσοχή – με τους queer ανθρώπους να εμφανίζονται ακόμη στα ΜΜΕ.

“Με την άφιξη των Ταλιμπάν, όλα θα αλλάξουν”, λέει.

Τονίζει ότι ο κόσμος δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη του στους ΛΟΑΤ+ ανθρώπους στο Αφγανιστάν, ζητώντας να αποκαλυφθούν οι “θηριωδίες” των Ταλιμπάν και να μην αναγνωριστεί η λεγόμενη κυβέρνησή τους.

Για εκείνους το που είχαν κολλήσει στη χώρα, ο Akbary προτρέπει να ακούσουν το ραδιόφωνο Ranginkaman – ένα ηχητικό πρότζεκτ που δίνει φωνή σε μια ομάδα ανθρώπων που αναγκάζονται να σιωπήσουν.

Η εκκένωση της Δύσης από το Αφγανιστάν έχει τελειώσει, με το επίκεντρο να στρέφεται τώρα στους υπόλοιπους διπλωμάτες και το προσωπικό της υπηρεσίας.

Ένας μεγάλος αριθμός ευάλωτων ανθρώπων παραμένει κολλημένος στη χώρα.

Οι ΛΟΑΤ+ οργανισμοί Rainbow Railroad και Stonewall βοήθησαν να βοηθήσουν ορισμένα από αυτά τα άτομα.

Αλλά καθώς οι δυτικές δυνάμεις αποσύρονται, “τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα”, όπως τονίζει και ο Κιμάλι Πάουελ, σύμβουλος της Rainbow Road.

“Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι οι άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν πραγματικό κίνδυνο τις επόμενες εβδομάδες”.

“Το μήνυμα που παίρνουμε από αυτά τα άτομα είναι ότι φοβούνται για τη ζωή τους”.

με πληροφορίες από ΙΤV

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!