Της είπαν να δείξει τα γεννητικά της όργανα για να επιβιβαστεί | Έκανε μήνυση

27/08/2021
από

Μια τρανς έφηβη, η οποία φέρεται να της ζητήθηκε να υποβληθεί σε παράνομο γδύσιμο κατά τη σωματική έρευνα στο αεροδρόμιο, παραπέμπει την υπόθεσή της στο ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Μια καταγγελία έντεκα σελίδων που κατατέθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο των Η.Π.Α. για την Ανατολική Περιφέρεια της Βόρειας Καρολίνας τη Δευτέρα ισχυρίζεται ότι η Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών (TSA) και ένας ανώνυμος υπάλληλος παραβίασαν τα συνταγματικά δικαιώματα της Jamii Erway προκαλώντας της σκόπιμα συναισθηματική δυσφορία. Εκτός από την απροσδιόριστη αποζημίωση, η ενάγουσα ζητά δικαστική απόφαση που να υποχρεώνει την TSA να επιβάλει στις πολιτικές της απαγόρευση αυτού του είδους σωματικής έρευνας.

«Η απλή απειλή ότι θα αναγκαστεί κάποιο άτομο να υποβληθεί σε γδύσιμο κατά τη σωματική έρευνα και θα υποστεί έλεγχο των γεννητικών οργάνων με το χέρι… αρκεί για να προκαλέσει σοβαρή συναισθηματική ταλαιπωρία στους απλούς ανθρώπους», αναφέρεται στην καταγγελία.

Η Erway ισχυρίζεται ότι ήταν 15 ετών όταν τη σταμάτησαν ενώ περνούσε από την ασφάλεια του αεροδρομίου στο Διεθνές Αεροδρόμιο Raleigh-Durham το 2019. Η πύλη ανίχνευσης φέρεται να εντόπισε μια «ανωμαλία» στη βουβωνική χώρα, ένα συνηθισμένο σενάριο για τρανς και gender-nonconforming άτομα. Οι σαρωτές σώματος είναι προγραμματισμένοι να χαρακτηρίζουν τον κόσμο ως «άνδρες» ή «γυναίκες» και να αναζητούν πληροφορίες στο σώμα τους που αποκλίνουν από την αυτήν εκτίμηση, σύμφωνα με έρευνα του ProPublica το 2019.

Παρόλο που η Erway ενημέρωσε την ασφάλεια του αεροδρομίου ότι είναι τρανς, ο χειριστής φέρεται να αρνήθηκε να τη σαρώσει ξανά και κάλεσε μία επόπτρια, την κατηγορούμενη που ονομάζεται Jane Doe. Σύμφωνα με τη μήνυση, η Doe είπε στην Erway ότι θα πρέπει να την πάει σε ένα ιδιωτικό δωμάτιο για να «την αγγίξει εκεί μέσα». Όταν η Erway διαμαρτυρήθηκε, η Doe είπε ότι δε θα της επιτραψεί να φύγει από το σημείο ελέγχου μέχρι να συμμορφωθεί με το αίτημα.

Η υπάλληλος φαίνεται πως έδωσε εντολή στη μητέρα της Erway, την Kimberly, να αναγκάσει το παιδί της να συμμορφωθεί με την έρευνα και να γδυθεί, κάτι που εκείνη αρνήθηκε να κάνει. Οι Erways τελικά αναγκάστηκαν να νοικιάσουν ένα αυτοκίνητο και να οδηγήσουν πάνω από 600 μίλια για να επιστρέψουν στο σπίτι.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η μεταχείριση που υπέστη η Erway δεν είναι σύμφωνη με τις πολιτικές της TSA κατά τον έλεγχο. Η διαδικασία της TSA σε περιπτώσεις, όπου τα σώματα των επιβατών δε συμμορφώνονται με τους στερεότυπους ορισμούς του φύλου απαιτεί μια σύντομη αναζήτηση. Απαγορεύει ρητά τη σωματική έρευνα που ενέχει γδύσιμο και την άμεση επαφή με τα γεννητικά όργανα των ταξιδιωτών.

Ο δικηγόρος της Erway, Jonathan Corbett, τόνισε περαιτέρω σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The News and Observer με έδρα το Raleigh ότι η TSA παραβίασε τις δικές της οδηγίες παραβιάζοντας τα δικαιώματα της πελάτη του. Είπε ότι οι πράκτορες δεν επιτρέπεται να «απαιτούν από ένα παιδί – ή οποιονδήποτε άλλο – να εκθέσει τα γεννητικά του όργανα.»

«Αυτό φαίνεται να είναι αποτέλεσμα αποτυχίας εκπαίδευσης και εποπτείας και δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι έχουν βελτιωθεί από το περιστατικό,» είπε.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!