Επειδή δεν πίστευαν ότι είναι γκέι του αρνήθηκαν το άσυλο

25/08/2021
από
άσυλο, πρόσφυγας, Ηνωμένο Βασίλειο
Zac Daly, 32 ετών από το Abu Dhabi, ζει στο Liverpool

Ένας πρόσφυγας είπε ότι του αρνήθηκαν επανειλημμένα το άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή οι αρχές «δεν πίστευαν ότι είναι γκέι.»

Ο 32χρονος Zac Daily πέρασε τρεισήμισι χρόνια ζητώντας ανεπιτυχώς από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να του χορηγήσει άσυλο – αλλά επανειλημμένα δεχόταν αρνητική απάντηση, σύμφωνα με όσα είπε στη Liverpool Echo.

άσυλο, πρόσφυγας, Ηνωμένο Βασίλειο
Zac Daly, 32 ετών από το Abu Dhabi, ζει στο Liverpool

Ο Daily συνειδητοποίησε για πρώτη φορά ότι είναι γκέι σε ηλικία 12 ετών και τρία χρόνια αργότερα, ο ίδιος και η μητέρα του εγκατέλειψαν το Αμπού Ντάμπι, για το Ηνωμένο Βασίλειο για να απομακρυνθούν από τον βίαιο πατέρα του.

Δυστυχώς, η σχέση του Daily με τη μητέρα του κατέρρευσε όταν ήταν ακόμα έφηβος. Βρήκε ένα γράμμα που είχε γράψει η μητέρα του στον γιατρό ζητώντας του να περάσει το παιδί της από «θεραπεία» μεταστροφής.

Ο Daily δέχτηκε επίθεση από τη μητέρα του, και του είπε ότι είχε περιθώριο «έναν χρόνο να γίνει στρέιτ», κάτι που τον ώθησε να εγκαταλείψει το σπίτι της οικογένειάς του.

Στη συνέχεια, έμεινε άστεγος και μόλις το 2009 ένας φίλος του είπε στον Daily ότι θα έπρεπε να προχωρήσει σε επίσημη αίτηση ασύλου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρά τις προσπάθειές του, ο Daily απορρίφθηκε πέντε φορές από το Υπουργείο Εσωτερικών σε διάστημα τρεισήμισι ετών, όταν έκανε αίτηση ασύλου, λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.

Ο Daily εξήγησε ότι ήταν “πολύ δύσκολο” να πείσει την κυβέρνηση ότι ήταν γκέι, επειδή ήταν ακόμα στην ντουλάπα μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Του είπαν «να πάει σπίτι και να ζήσει μια ομοφυλοφιλική ζωή στα κρυφά»

Το Κεντρικό Γραφείο της Υπηρεσίας, αναφέρει ο Daily, ήθελε ο ίδιος να τους «αποδείξει» ότι είναι ομοφυλόφιλος – κάτι σχεδόν αδύνατο, όταν δεν ζει με ορατότητα και δεν το ξέρει κανένας.

«Μου είπαν ότι πρέπει να γυρίσω σπίτι και να ζήσω μια γκέι ζωή στα κρυφά, και τότε θα είμαι καλά», είπε ο Daily.

Μόλις ο Daily άρχισε συμβουλευτική στο Λίβερπουλ έμαθε να αγκαλιάζει την ταυτότητά του και αργότερα ζήτησε υποστήριξη από το Asylum Link Merseyside. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Daily να συμμετάσχει στην πρώτη του πορεία υπερηφάνειας το 2012 – η οποία τελικά άνοιξε τον δρόμο για το Υπουργείο Εσωτερικών να του χορηγήσει την αίτησή του για άσυλο.

Ο Daily απέχει πολύ από τον πρώτο πρόσφυγα, που αντιμετώπισε δυσκολία να «αποδείξει» την ταυτότητά του στις αρχές – αμέτρητα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αιτούντα άσυλο έχουν μιλήσει για παρόμοιες εμπειρίες.

Το ζήτημα είναι διάχυτο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με τις κυβερνήσεις να υποστηρίζουν συχνά ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσφυγες πρέπει να μπορούν να αποδείξουν ότι είναι γκέι, λεσβίες, αμφιφυλόφιλα, ή τρανς άτομα για να τους χορηγηθεί άσυλο.

Τον Ιούλιο, ένας γκέι άνδρας έκλαψε, καθώς καταδικάστηκε σε 12 μήνες φυλάκιση, για «παράνομη» προσπάθεια να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Saiful Alom, είπε, ότι ήταν «απελπισμένος» να μείνει στη χώρα, καθώς θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ισόβια κάθειρξη, εάν τον έστελναν πίσω στο Μπαγκλαντές.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!