HIV: Μια νέα θεραπεία που υπόσχεται πολλά

08/05/2013
antivirus magazine διαφήμιση

Μια νέα και πολλά υποσχόμενη τεχνική καταπολέμησης του ιού HIV, δοκιμάζουν Δανοί ερευνητές.

Αν και βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, πολλοί γιατροί μιλούν για μια άκρως δραστική θεραπεία από τον εν λόγω ιό.

Οι ερευνητές έχουν ήδη δοκιμάσει την τεχνική αυτή σε μολυσμένα ανθρώπινα δερματικά κύτταρα, καταφέρνοντας την ίαση τους.

Πιο συγκεκριμένα:

Ο ιός HIV συνηθίζει να κρύβεται στις «δεξαμενές» των κυττάρων μολύνοντας σταδιακά το DNA τους. Η νέα θεραπεία «ξεπλένει» τα κύτταρα αυτά από τον επικίνδυνο ιό, χρησιμοποιώντας μια ειδική κατηγορία ενώσεων (HDAC αναστολείς), οι οποίοι χρησιμοποιούνται και στη θεραπεία του καρκίνου.

Μόλις εξοριστεί από το «κρησφύγετο» του, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, κατόπιν εμβολιασμού, αναζητεί τον ευάλωτο πλέον ιό και τον εξοντώνει.

Σύμφωνα με τον ειδικό γιατρό-ερευνητή του Aarhus University Hospital της Δανίας , Dr Ole Søgaard «η μεγάλη πρόκληση είναι να κάνουμε το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει τον ιό και να τον καταστρέψει.Αυτό είναι κάτι που εξαρτάται και από το πόσο δυνατό είναι το ανοσοποιητικό του κάθε ανθρώπου».

Από τον περασμένο Ιανουάριο πάντως, οι ερευνητές πήραν τον πράσινο φως από το Συμβούλιο Έρευνας της Δανίας για συνεχίσουν την έρευνα τους. Παράλληλα, έλαβαν και το ποσό των δύο εκατομμυρίων δολαρίων για να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα.

Η πειραματική θεραπεία πρόκειται να χορηγηθεί αρχικά σε 15 άτομα που νοσούν από τον ίο. Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, τότε η τεχνική αυτή θα εφαρμοστεί σε ευρεία κλίμακα.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα The Daily Telegraph, «αν η θεραπεία αυτή αποδειχθεί επιτυχής, ο ασθενής θα μπορεί να ζήσει πλέον μια φυσιολογική ζωή με περιορισμένες παρενέργειες».

Το μειονέκτημα, βέβαια, έχει να κάνει με το γεγονός, ότι ο κάθε ασθενής θα πρέπει να ακολουθεί μια ζωή πανάκριβης και συνεχούς φαρμακευτικής αγωγής, αφού όταν η θεραπεία διακόπτεται υπάρχει η δυνατότητα να εμφανιστεί ξανά ο ιός.

Όπως και να έχει πάντως, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια καταπολέμησης του HIV.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!