Προσοχή: Απάτη εκμεταλλεύεται τη γενναιοδωρία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων

24/08/2021
από
απάτη, phishing
απάτη, phishing

Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στοχοποιείται από μια απάτη ηλεκτρονικού ψαρέματος μέσω Twitter, σύμφωνα με προειδοποίηση αρκετών ατόμων που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η απάτη, η οποία αποκαλύφθηκε αρχικά τον Απρίλιο, εκμεταλλεύεται τη γενναιοδωρία των κουήρ ατόμων να βοηθήσουν μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Ένα άτομο στο Twitter εξήγησε:

«Αυτό με στεναχωρεί, καθώς στέλνονται χρήματα, λόγω της φτώχειας που αντιμετωπίζει η κοινότητά μας. Βλέπω αναρτήσεις από κουήρ άτομα που ζητούν χρήματα καθημερινά. Ξέρω ότι πολλά από εσάς είστε γενναιόδωρα. Το οποίο είναι υπέροχο. Μπορεί, όμως, να χρησιμοποιηθεί εναντίον μας. Εν ολίγοις, μπορώ μόνο να υποθέσω ότι η κουήρ κοινότητα έχει υψηλό ποσοστό κυκλοφορίας χρήματος. Αυτό μας καθιστά έναν βιώσιμο στόχο για προσπάθειες ηλεκτρονικού ψαρέματος. Φαίνεται ότι αυτή είναι, επίσης, μια επιλογή με κίνητρο φανατισμού για να στοχοποιηθεί η κουήρ κοινότητα. Ας το αποτρέψουμε, λοιπόν.»

Πώς λειτουργεί η απάτη;

Οι απατεώνες, που υποδύονται τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, στέλνουν απευθείας μηνύματα σε κουήρ άτομα στο Twitter ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο μοτίβο.

Πρώτα ρωτάνε αν θα μπορούσαν να κάνουν μια ερώτηση που θα μπορούσε να «ληφθεί με λάθος τρόπο» και να παρεξηγηθεί. Όταν λαμβάνουν απάντηση, ισχυρίζονται ότι οδηγούν, ή ότι είναι απασχολημένα εκείνη την ώρα. Αργότερα, επιστρέφουν και ζητούν μεταφορά χρημάτων μέσω PayPal για διάφορους λόγους.

Ένα άτομο στο Twitter, το οποίο συνειδητοποίησε ότι τα μηνύματα ήταν απάτη ηλεκτρονικού “ψαρέματος”, αποκάλυψε ότι ο απατεώνας έγινε επιθετικός, όταν τον αποκάλυψε και άρχισε να ρίχνει ομοφοβικές βρισιές.

Οι απατεώνες «δυσκολεύουν τους ανθρώπους που όντως χρειάζονται βοήθεια»

Εκατοντάδες κουήρ άτομα που χρησιμοποιούν τα κοινωνικά μέσα κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, μερικά από τα οποία είχαν ήδη χάσει χρήματα από την απάτη ηλεκτρονικού “ψαρέματος”, κυκλοφόρησαν την προειδοποίηση και εξέφρασαν την απογοήτευσή τους.

Κάποιο άτομο έγραψε: «Είναι το απόλυτο κακό, καθιστώντας το πιο δύσκολο για τους ανθρώπους που όντως χρειάζονται βοήθεια.» 

«Τόσοι πολλοί άνθρωποι χρειάζονται πραγματικά βοήθεια και δημοσιεύουν συνδέσμους και είναι πραγματικά απογοητευτικό να γνωρίζουμε ότι εξαιτίας αυτών των περιστατικών, οι άνθρωποι θα είναι πολύ πιο δύσπιστοι απέναντί ​​τους», είπε ένα άλλο άτομο.

Ένα τρίτο άτομο πρότεινε ότι όσα θέλουν να βοηθήσουν άλλα άτομα στην κοινότητά μας να δωρίσουν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, για να αποφύγουν την απάτη.

«Δε δίνουμε πραγματικά χρήματα σε άτομα που δε γνωρίζουμε προσωπικά αυτή τη στιγμή, επειδή μας έχουν εξαπατήσει μερικές φορές. Αυτό είναι απογοητευτικό, γιατί προφανώς θέλουμε να βοηθήσουμε την κοινότητά μας, οπότε αντίθετα δωρίζουμε σε φιλανθρωπικές ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις.» 

Για αναφορές

Για οποιοδήποτε θέμα αφορά παραβατική συμπεριφορά μέσω Διαδικτύου, επικοινωνήστε με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με τους ακόλουθους τρόπους:

– Τηλέφωνο : 11188
– Fax: 213-1527471
– Email: [email protected]
– μέσω του portal στη διεύθυνση: https://goo.gl/vOHdVb
– Ταχυδρομική διεύθυνση: Λ. Αλεξάνδρας 173, Τ.Κ. 11522, Αθήνα

Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος:

– Τηλέφωνο: 11188
– Fax: 213-1527666
– Email: [email protected]
– Ταχυδρομική διεύθυνση: Μοναστηρίου 326, Τ.Κ. 54 121, Θεσσαλονίκη




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!