James Hormel: Ο πρώτος ανοιχτά γκέι πρέσβης των ΗΠΑ πέθανε σε ηλικία 88 ετών

17/08/2021
από
James Hormel

Ο James Hormel, ο πρώτος ανοιχτά γκέι πρέσβης στις ΗΠΑ, πέθανε σε ηλικία 88 ετών, σύμφωνα με τη San Francisco Chronicle. Ο Hormel πέθανε την Παρασκευή (13 Αυγούστου) σε νοσοκομείο στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια. Ο σύζυγός του, Michael P.N. Ο Araque Hormel, ήταν δίπλα του και άκουγε το αγαπημένο του κοντσέρτο του Μπετόβεν. Ο Hormel είχε πέντε παιδιά, δεκατέσσερα εγγόνια, και επτά δισέγγονα.

Ο θάνατός του ανακοινώθηκε από την Εκστρατεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRC), την ομάδα υπεράσπισης των ΛΟΑΤ+ δικαιωμάτων, στην οποία βρέθηκε ο Hormel τη δεκαετία του 1980. Ο Hormel υπηρέτησε στο διοικητικό συμβούλιο του HRC και έλαβε το βραβείο για τα επιτεύγματα ζωής της καμπάνιας το 2001.

James Catherwood Hormel
James Catherwood Hormel

Ο James Catherwood Hormel γεννήθηκε το 1933 στο Austin της Μινεσότα. Ο παππούς του είχε ιδρύσει την εταιρεία τροφίμων Hormel το 1891, και ο πατέρας του ήταν ο διευθύνων σύμβουλος. Ο Hormel υπηρέτησε, επίσης, σε δύο ξεχωριστές αντιπροσωπείες των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, πριν γίνει πρέσβης και ήταν κοσμήτορας φοιτητών στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

Μετακόμισε τελικά στο Σαν Φρανσίσκο το 1977.

Ο Hormel προτάθηκε για να γίνει πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Λουξεμβούργο το 1997, από τον τότε πρόεδρο Bill Clinton. Ωστόσο, ο διορισμός του στον ρόλο μπλοκαρίστηκε λόγω αποτροπής από τους Ρεπουμπλικάνους, σύμφωνα με το CNN.

Η Washington Post ανέφερε ότι οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές αντιτάχθηκαν στον Hormel για την υποστήριξή του σε μια «ομοφυλοφιλική ατζέντα». Ο Robert C. Smith, γερουσιαστής του New Hampshire, είπε ότι «δεν ήταν θέμα ανοχής» αλλά «ζήτημα υπεράσπισης του γκέι τρόπου ζωής.»

James Hormel
James Hormel

Ο Clinton τον διόρισε στον ρόλο αυτό δύο χρόνια αργότερα, κατά τη διάρκεια μιας εορτής του Κογκρέσου. Ο Hormel υπηρέτησε χωρίς επεισόδια ως πρεσβευτής στο Λουξεμβούργο από το 1999 έως το 2000.

«Η διαδικασία ήταν πολύ μακρά και επίπονη, δυσχερής, προσβλητική, γεμάτη παραπλανητικές δηλώσεις, γεμάτη ψέματα, γεμάτη δόλο, γεμάτη ανταγωνισμό», δήλωσε ο Hormel το 2012, ενώ προωθούσε ένα βιβλίο με απομνημονεύματα με τίτλο «Fit to Serve.»

«Τελικά επιτεύχθηκαν πολλά», πρόσθεσε.

Και συνέχισε: «Τελικά, οι κανονισμοί άλλαξαν στο κρατικό τμήμα. Τελικά, άλλα ανοιχτά γκέι άτομα διορίστηκαν, χωρίς την κακία που υπήρχε στην περίπτωσή μου.»

James Catherwood Hormel
James Catherwood Hormel

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Hormel συνέβαλε σε διάφορες αιτίες, συμπεριλαμβανομένων οργανώσεων που βοηθούσαν άτομα που έχουν πληγεί από τον ιό HIV και το AIDS, την κατάχρηση ουσιών, και τον καρκίνο του μαστού. Υπηρέτησε, επίσης, στο διοικητικό συμβούλιο του Αμερικανικού Ιδρύματος για την Έρευνα του AIDS και ήταν ιδρυτικός διευθυντής του City Club του Σαν Φρανσίσκο.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi, η οποία διηύθυνε τον γάμο του Hormel με τον σύζυγό του, δήλωσε ότι ο Hormel «είχε ως αποστολή του να αγωνιστεί για την αξιοπρέπεια και την ισότητα για όλους». Πρόσθεσε ότι ο Hormel είχε το «θάρρος να είναι πρωτοπόρος και είχε τον πατριωτισμό να δεχτεί την πρόκληση» ως ο πρώτος ανοιχτά γκέι πρέσβης.

«Η εξαιρετική ζωή του Jim θα χρησιμεύει πάντα ως φάρος ελπίδας και υπόσχεσης για τα ΛΟΑΤΚ παιδιά σε όλη τη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Pelosi.

Ο Bill Clinton και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Hillary Clinton δήλωσαν «βαθιά λυπημένοι» για τον θάνατο του Hormel, ανέφερε το San Francisco Chronicle. Είπαν: «Ο Jim αφιέρωσε τη ζωή του στην προώθηση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας όλων των ανθρώπων και στην αδιάκοπη υπηρεσία του στο διπλωματικό σώμα, εκπροσώπησε τις Ηνωμένες Πολιτείες με τιμή και μας έφερε πιο κοντά στο να βρούμε το νόημα μιας πιο τέλειας ένωσης.»

Η γερουσιαστής της Καλιφόρνιας, Dianne Feinstein, δήλωσε ότι «το Σαν Φρανσίσκο έχασε έναν σπουδαίο φίλο» με τον θάνατο του Hormel. Περιέγραψε τον άνδρα ως «φιλάνθρωπο, πρωτοπόρο των πολιτικών δικαιωμάτων, και αγαπημένο σύζυγο και πατέρα.»

«Θα μου λείψει η ευγενική του καρδιά και το γενναιόδωρο πνεύμα του», είπε η Feinstein. «Είναι αυτές οι ιδιότητες που τον έκαναν μια γεμάτη έμπνευση προσωπικότητα και ένα αγαπημένο μέλος της πόλης μας.» 




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!