Αφγανιστάν: Οι γυναίκες οργανώνουν την ένοπλη αυτοάμυνά τους

16/08/2021
από
Αφγανιστάν
Αφγανιστάν

Στο Βόρειο και Κεντρικό Αφγανιστάν, οι γυναίκες πήραν τα όπλα, βγαίνοντας στους δρόμους κατά εκατοντάδες, την ίδια στιγμή που οι Ταλιμπάν, μετά την περσινή συμφωνία με τις ΗΠΑ, προωθούνται στο έδαφος.

Η γυναικεία οργάνωση της επανάστασης της Ροζάβα, Kongra Star, εξέφρασε την αλληλεγγύη της με τη αντίσταση των γυναικών στο Αφγανιστάν.

Όλο το μήνυμα αλληλεγγύης των επαναστατημένων γυναικών της Ροζάβα:

« Εμείς ως Kongra Star, στέλνουμε επαναστατικούς χαιρετισμούς και την αλληλεγγύη μας, από τη Ροζάβα, στις αδερφές μας στο Αφγανιστάν. Οι τρέχουσες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, γύρω από τη συμφωνία μεαταξύ ΗΠΑ και Ταλιμπάν, αποτελούν έναν λόγο ανησυχίας, αλλά οι εικόνες των τελευταίων εβδομάδων, με τις γυναίκες του Αφγανιστάν να παίρνουν στα δικά τους χέρια την άμυνά τους, εφόσον έχουν την ανάγκη, δίνει ελπίδα και δύναμη.

Με την επωνομαζόμενη ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των Ταλιμπάν και της Αμερικής, οι Ταλιμπάν, με την Ισλαμιστική και μισογυνική οπτική τους, κέρδισαν νομιμοποίηση από τη διεθνή κοινότητα των κρατών. Ως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας, όλο και περισσότεροι φυλακισμένοι Ταλιμπάν αποφυλακίζονται. Παρεπόμενο τούτου είναι η αύξηση της βίας εναντίον των γυναικών. Συγκεκριμένα, γυναίκες που βρίσκονται στην πρωτοπορία, ακτιβίστριες και δημοσιογράφες, στοχοποιούνται θανατηφόρα. Η ενδυνάμωση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν απειλεί την ελευθερία και τη ζωή των γυναικών ειδικά και του λαού γενικότερα. Απέναντι σ’ αυτές τις επιθέσεις πάνω στη γυναικεία ελευθερία κι ασφάλεια, οι γυναίκες πρέπει να οργανωθούν ριζικά και ν’ αναλάβουν την οικοδόμηση της ειρήνης και της αυτοάμυνας, με την ευρύτερη σημασία.

Δεν μπορούμε να στηριχτούμε στα ίδια κράτη και τους παράγοντες που δημιούργησαν όλη αυτή την καταπίεση, προκειμένου να την αποδομήσουμε. Όπως είπε ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, “Η αυτοάμυνα των γυναικών είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για να αφεθεί στον οίκτο των αντρών”. Το δεδομένο ότι τα πατριαρχικά συστήματα δεν θα πάψουν να αντιτάσσονται στην ελευθερία, σημαίνει για μας ότι είναι αναγκαίο να οργανωθούμε οι ίδιες για να υπερασπιστούμε τις εαυτές μας εναντίον τους. Η αντίσταση νικάει όπου οργανώνεται˙ όπου χτίζονται ακριβείς, ανθεκτικές δομές αυτοάμυνας. Είναι σημαντικό να οργανωθούν οι γυναίκες αυτόνομα στην αυτοάμυνα και σε άλλες δομές.

Από τις απαρχές της πατριαρχίας, η αντρική νοοτροπία μας θέλει να πιστεύουμε ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να υπερασπιστούν τις εαυτές τους. Αλλά το παρελθόν, όπως και το παρόν, παρέχει πολλά παραδείγματα για το αντίθετο. Εδώ επίσης, σε όλα τα μέρη του Κουρδιστάν, οι γυναίκες αντεπιτίθενται ενάντια στην καταπίεση και τις πατριαρχικές επιθέσεις. Ειδικά στη Ροζάβα, όταν το 2014 το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε στο Κομπάνε, οι μονάδες άμυνας των γυναικών, YPJ, αποτέλεσαν ουσιαστικές δυνάμεις για την αρχή του τέλους του Ισλαμικού Κράτους.

Προκειμένου να υπερασπισούμε τις εαυτές μας ενάντια σ’ όλα τα είδη πατριαρχικών και μισογυνικών επιθέσεων, χρειάζεται να οργανωθούμε. Όσο περισσότερο οργανωνόμαστε, τόσο περισσότερο γινόμαστε ικανές να υπερασπιστούμε τις ζωές μας, τις ιδέες μας, τις ελπίδες μας και τα όνειρά μας ενάντια στον μισογυνισμό. Οι εικόνες των Αφγανών γυναικών που καταλαμβάνουν τους δρόμους για να δείξουν ότι είναι ικανές κι έτοιμες να υπερασπιστούν τις εαυτές τους ενάντια στους Ταλιμπάν και σ’ όλες τις άλλες πατριαρχικές δυνάμεις, δίνουν ελπίδα και δύναμη. Η επίθεση σε μια γυναίκα, στο Αφγανιστάν ή οπουδήποτε αλλού, είναι επίθεση σε όλες τις γυναίκες. Έτσι κι ο αγώνας των Αφγανών γυναικών, είναι αγώνας μας. Είμαστε πεπεισμένες ότι η στάση των ενωμένων δυνάμεων των γυναικών για την απελευθέρωση, η αντίσταση κι οργάνωσή τους, θα καθορίσει τον χαρακτήρα του 21ου αιώνα.

Jin Jiyan Azadî – Γυναίκα Ζωή Ελευθερία

Kongra Star »

Πηγές:

https://athens.indymedia.org/post/1613587/

https://womendefendrojava.net/en/2021/07/09/solidarity-message-to-women-in-afghanistan/ https://eng.kongra-star.org/2021/07/09/solidarity-message-to-women-in-afghanistan/

https://anfenglish.com/women/kongra-star-in-solidarity-with-the-women-s-resistance-in-afghanistan-53362




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!