Φέτος, το pride στο Άμστερνταμ δε γιόρτασε… διαδήλωσε

08/08/2021
από

Το Άμστερνταμ ολοκλήρωσε έναν μήνα εκδηλώσεων για τη μνήμη της 25ης επετείου του πρώτου του Pride, με μια περήφανη πορεία στο ιστορικό κέντρο της πόλης το Σάββατο συγκεντρώνοντας περίπου 10.000 άτομα.

Συνήθως το φεστιβάλ κλείνει παραδοσιακά με μια παρέλαση μικρών πλοίων στα κανάλια της πόλης, με πλήθος κόσμου να παρακολουθεί στήνοντας υπαίθρια πάρτι. Για μία ακόμη χρονιά, όμως, το canal pride ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας.

Η πορεία, ωστόσο, του Σαββάτου στους δρόμους της πόλης είχε περισσότερο χαρακτήρα διαδήλωσης με τα άτομα που συμμετείχαν να ζητούν περισσότερα δικαιώματα για τη ΛΟΑΤ+ κοινότητα στην Ολλανδία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Οι εποχές έχουν αλλάξει και τώρα πολλοί (ΛΟΑΤ+) δεν αισθάνονται ασφαλείς πια. Ακόμη και στο Άμστερνταμ το 70% των γκέι ατόμων δεν τολμά να περπατήσει κρατώντας το χέρι τ@ συντρόφου», δήλωσε ο Siep de Haan, ο οποίος ξεκίνησε την πρώτη παρέλαση με σκάφη το 1996.

Το Άμστερνταμ «ήταν ένας γκέι παράδεισος πριν από 25 χρόνια. Πρέπει να ξαναπάρουμε τον παράδεισο αυτόν πίσω», δήλωσε στον τοπικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα AT5.

Τα άτομα που συμμετείχαν στην πορεία φορούσαν πολύχρωμα ρούχα και προχωρούσαν και τραγουδούσαν υπό τον ήχων των τυμπάνων, καθώς περνούσαν στους δρόμους της πόλης.

Το Pride στο Άμστερνταμ συγκεντρώνει συνήθως μισό εκατομμύριο συμμετοχές.




Δες και αυτό!