Τουρκία: Κλιμακώνεται το «παράνομο» σύστημα απέλασης ΛΟΑΤΚΙ+ προσφύγων

06/08/2021
από
Τουρκία, απέλαση, πρόσφυγες

Μια νεαρή τρανς γυναίκα που διέφυγε στην Τουρκία ως έφηβη, κινδυνεύει να απελαθεί βίαια στη Συρία, αφού η τουρκική αστυνομία προχώρησε σε «παράνομη καταστολή.»

Η κίνηση εναντίον μίας τρανς προσφύγισσας συμβαίνει ως συνέχεια της κατάχρησης και των περιορισμών κατά του ΛΟΑΤ+ πληθυσμού της Τουρκίας, που κλιμακώνονται ανησυχητικά.

Η Σοφία* (δεν είναι αυτό το πραγματικό της όνομα) που είναι 23 ετών σήμερα, έφτασε στην Τουρκία με την οικογένειά της, όταν ήταν 17 ετών αφού αντιμετώπισε διώξεις στη Συρία, επειδή ήταν τρανς.

Συνέχισε να αντιμετωπίζει κακοποίηση στην Τουρκία, επειδή ήταν «πολύ θηλυκή» και την πέταξαν έξω από το σπίτι τα αδέρφια της, όταν ήταν 21 ετών. Εκείνη απευθύνθηκε στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, και εγγράφηκε ως ευάλωτη προσφύγισσα προτού στεγασθεί σε έναν ξενώνα, όπου την ξυλοκόπησαν, και αντιμετώπισε παρενόχληση από την αστυνομία.

Στις 23 Ιουλίου του 2021, συνελήφθη κατά τον εορτασμό της Eid (μουσουλμανική γιορτή) από την αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη, που διεξήγαγε μια «παράνομη καταστολή» προσφύγων.

Σύμφωνα με το Aman Project, μια ΛΟΑΤ+ ομάδα, που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη και υποστηρίζει τη Σόφια, η τρανς προσφύγισσα κρατείται παράνομα, έχει φυλακιστεί σε τουρκικό κέντρο απέλασης, και δεν έχει πρόσβαση σε δικηγόρο.

«Ως τρανς άτομο ή ως άτομο με ρευστό φύλο, η Σόφια βρίσκεται σε συνεχή κίνδυνο βίας στις ανδρικές φυλακές, και ακόμη περισσότερο αν απελαθεί πίσω στη Συρία», ανέφερε το Aman Project σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας: «Το 2019 μια τρανς προσφύγισσα από την κοινότητά μας αναγκάστηκε να περάσει τα σύνορα, έπεσε στα χέρια μιας ομάδας πολιτοφυλακής, και από τότε αγνοείται.»

Η Τουρκία έχει «εντελώς παράνομο» σύστημα απέλασης προσφύγων

Η Σοφία και οι υποστηρικτές της φοβούνται ότι θα αναγκαστεί να υπογράψει «έγγραφα εθελοντικής επιστροφής» και θα σταλεί πίσω στη Συρία. Ενώ είναι αντίθετο με τη διεθνή και τουρκική νομοθεσία η απέλαση ατόμων σε εμπόλεμες ζώνες, η τουρκική αστυνομία είναι γνωστό ότι το κάνει με τη βία σε ΛΟΑΤ+ προσφύγισσες και πρόσφυγες, χρησιμοποιώντας απειλές σωματικής βίας για να αναγκαστούν να υπογράψουν τα «εθελοντικά» έγγραφα επιστροφής.

Ο δικηγόρος της Σόφιας, Fatih – του οποίου δεν του επιτράπηκε να τη δει από τότε που συνελήφθη πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες – είπε ότι το σύστημα που χρησιμοποιεί η τουρκική αστυνομία για να απελάσει Σύρους πρόσφυγες είναι “εντελώς παράνομο”.

«Η Τουρκία έχει αναπτύξει ένα σύστημα για την αποστολή Σύρων προσφύγων πίσω στη Συρία», δήλωσε ο Fatih σε δήλωσή του.

«Αυτό το σύστημα είναι εντελώς παράνομο. Πρώτον, μεταφέρουν πρόσφυγες στο αστυνομικό τμήμα για ασήμαντους λόγους. Στη συνέχεια στέλνουν αυτούς τους ανθρώπους στις επαρχίες της Τουρκίας κοντά στα σύνορα. Όταν πηγαίνουν σε αυτές τις επαρχίες, τους κάνουν να υπογράψουν μια επιστολή, που δηλώνει ότι θέλουν να επιστρέψουν εθελοντικά στη Συρία. Είναι παράνομο να βρίσκεται η Σόφια υπό κράτηση. Είναι επίσης παράνομο να μεταφερθεί η Σόφια στα σύνορα.»

Η Σόφια αναμένεται να μεταφερθεί σε τουρκική παραμεθόρια περιοχή αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με το Aman Project.

Μιλώντας μέσω μεταφραστή, είπε στην ομάδα ότι άλλοι κρατούμενοι είχαν αναφέρει ότι είχαν υποστεί σωματικό εκφοβισμό μέχρι να υπογράψουν τα έγγραφα εθελοντικής επιστροφής. Η Σοφία δε θέλει να υπογράψει μια εθελούσια επιστροφή, αλλά φοβάται να μην τη χτυπήσουν, λόγω προϋπάρχοντων τραυματισμών στο πρόσωπό της, που προέρχονται από κακοποίηση που υπέστη στη Συρία.

Το έργο Aman πρόσθεσε:

«Μια ανθρώπινη ζωή κυριολεκτικά κινδυνεύει εδώ. Καλούμε τα διεθνή ΜΜΕ να βοηθήσουν στην ανάδειξη της υπόθεσης της Σόφιας και να αποτρέψουν όλους τους πρόσφυγες να αναγκαστούν παράνομα να επιστρέψουν σε εμπόλεμη ζώνη.»




Δες και αυτό!