Νέα Ζηλανδία: Ανακοινώθηκε η απαγόρευση της “θεραπείας” μεταστροφής

02/08/2021
από
Jacinda Arden
Jacinda Arden

Η Νέα Ζηλανδία εισήγαγε νομοθεσία για την απαγόρευση της ψευτο-θεραπείας μεταστροφής, επιμένοντας ότι η φρικτή πρακτική «δεν έχει θέση στη σύγχρονη Νέα Ζηλανδία.»

Το νομοσχέδιο, το οποίο πιθανότατα θα ψηφιστεί υπό την πλειοψηφία των Εργατικών στη χώρα, θα καταστήσει τις προσπάθειες να αλλάξει η ταυτότητα φύλου, η έκφραση φύλου, ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενός ατόμου, με ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών.

Όποιος υποβάλλει ένα ανήλικο άτομο ή ένα άτομο που έχει επηρεαστεί η λήψη των αποφάσεων της/του σε ψευτο-θεραπεία μεταστροφής θα αντιμετωπίσει τρία χρόνια φυλάκιση, ενώ η θεραπεία μεταστροφής που προκαλεί «σοβαρό κακό», ανεξαρτήτως ηλικίας, θα τιμωρείται με πέντε χρόνια.

Ενώ εισήγαγε τη νομοθεσία την Παρασκευή (30 Ιουλίου), ο υπουργός Δικαιοσύνης της Νέας Ζηλανδίας Kris Faafoi είπε: «Όσοι έχουν βιώσει πρακτικές μεταστροφής μιλούν για συνεχιζόμενη αγωνία ψυχικής υγείας, κατάθλιψη, ντροπή και στίγμα, ακόμη και σκέψεις αυτοκτονίας. Οι πρακτικές μεταστροφής δεν έχουν θέση στη σύγχρονη Νέα Ζηλανδία.»

«Βασίζονται στην ψευδή πεποίθηση ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η ταυτότητα φύλου, ή η έκφραση φύλου οποιουδήποτε ατόμου είναι χαλασμένα, και χρειάζονται διόρθωση.»

«Επαγγελματίες υγείας, θρησκευτικοί ηγέτες, και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και εδώ, αλλά και στο εξωτερικό, έχουν εκφραστεί κατά αυτών των πρακτικώ,ν ως επιβλαβών, που μπορεί να διαιωνίσουν τις προκαταλήψεις, τις διακρίσεις, και την κακοποίηση των μελών των κοινοτήτων του ουράνιου τόξου», πρόσθεσε.

Αν και η Νέα Ζηλανδία πρόκειται να κάνει άλματα μπροστά από πολλές χώρες, όπου η θεραπεία μεταστροφής είναι ακόμα νόμιμη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, οι ακτιβιστικές ομάδες εξέφρασαν ανησυχία για ορισμένες από τις διατυπώσεις του νομοσχεδίου.

Το άτομο Shaneel Lal, μέλος της ακτιβιστικής δράσης, κατά της θεραπείας μεταστροφής και επιζών της πρακτικής, δήλωσε στην The Guardian ότι ο όρος «σοβαρή βλάβη» είναι προβληματικός.

«Υπονοεί ότι είναι εντάξει να προκαλείται βλάβη, εάν δεν είναι σοβαρή βλάβη», και αναρωτήθηκε πώς οι επιζήσασες/επιζώντες θα αποδείξουν ότι η βλάβη που είχαν υποστεί πρέπει να θεωρηθεί “σοβαρή” με ποιον τρόπο.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η νομοθεσία είχε το «δυναμικό για πραγματική αλλαγή», όμως η διατύπωση του νομοσχεδίου απαιτούσε, επίσης, από τα επιζώντα άτομα να αποδείξουν την «πρόθεση» από το άτομο ή τον οργανισμό που τους υποβάλλει σε θεραπεία μεταστροφής, κάτι που είναι νομικά δύσκολο.

Την απαγόρευση της θεραπείας μεταστροφής είχε υποσχεθεί η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Jacinda Ardern, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας

Πριν από την επανεκλογή της το 2018, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Jacinda Arden, δεσμεύτηκε να απαγορεύσει τη θεραπεία μεταστροφής.

Σε συνέντευξή της στο Express τότε, η Ardern είπε: «Αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα, όπου ένα στοιχείο του συστήματός μας, επιτρέπει αρκετά επιζήμιες δραστηριότητες, κάτι που στη σύγχρονη Νέα Ζηλανδία δε θα έπρεπε να συμβαίνει».

Εξήγησε ότι άρχισε να αισθάνεται παθιασμένη με την απαγόρευση της θεραπείας μεταστροφής, η οποία συχνά περιγράφεται ως βασανιστήριο, βλέποντας την ταινία Latter Days με πρωταγωνιστή τον Joseph Gordon-Levitt.

Η ταινία του 2003 αφηγείται την ιστορία μιας σχέσης ανάμεσα σε έναν ιεραπόστολο Μορμόνο και τον γκέι γείτονά του, και η Ardern, η οποία μεγάλωσε ως Μορμόνη, είπε: «Αυτή η ταινία δε με εγκατέλειψε ποτέ. Είναι ένας από τους λόγους που έχω πολύ έντονα συναισθήματα γι’ αυτήν την πολιτική.» 

https://avmag.gr/165512/oi-pseydo-therapeies-metastrofis-zoyn-kai-vasileyoyn-sti-sygchroni-ellada/




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!