Η Γαλλία έγινε η 14η χώρα στον κόσμο που νομιμοποιήσε τους γάμους ατόμων του ιδίου φύλου

23/04/2013
antivirus magazine διαφήμιση

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε και στη δεύτερη ανάγνωσή του το νόμο ο οποίος επιτρέπει το γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, καθώς και την υιοθεσία παιδιών από ζευγάρια του ιδίου φύλου.

Πρόκειται για μία από τις βασικές δεσμεύσεις του σοσιαλιστή προέδρου François Hollande στην προεκλογική του εκστρατεία, ενώ το νομοθέτημα είχε προκαλέσει κύμα διαδηλώσεων, ακόμη και συγκρούσεων στους δρόμους των γαλλικών πόλεων.

Ο γάλλος πρόεδρος είχε δεσμευτεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας και τον Απρίλιο του 2012 ως υποψήφιος τότε πρόεδρος, καλεσμένος σε εκπομπή του ιδιωτικού δικτύου TF1, όταν απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων Laurence Ferrari και François Bachy. Μεταξύ των θεμάτων είχε μιλήσει και για το γάμο των ατόμων του ιδίου φύλου, αναφέροντας ότι «αποτελεί μέρος των δεσμεύσεων» που είχε κάνει. Η δημοσιογράφος Laurence Ferrari τον είχε ρωτήσει τότε για το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει θέσει για αυτό το θέμα και τον είχε ρωτήσει επίμονα « Μέχρι τον Ιούνιο του 2013 θα έχει περάσει ;».

Η απάντηση του François Hollande ήταν : « Στην Προεδρική θητεία υπάρχουν πέντε χρόνια και δε θα βιαστώ. Τι είναι επείγον για μένα αυτή τη στιγμή ; Να βελτιώσω την οικονομία μας, να επανακάμψει η βιομηχανία μας.» Ενώ μετά από λίγο είχε προσθέσει «…Αλλά επειδή με ρωτάτε για το γάμο ατόμων του ιδίου φύλου, ναί μέσα στην πενταετία θα ψηφιστεί νόμος. Και εδώ αυτό το θέμα ξεπερνά τη διαμάχη αριστεράς-δεξιάς. Πρόκειται για θέμα ισότητας και ελευθερίας».

Σε συνέντευξη του πρίν τον πρώτο γύρο, στο γαλλικό ΛΟΑΔ περιοδικό TÊTU ( τεύχος 176/ Απρίλιος 2012 ) είχε δηλώσει «Ο νόμος θα ψηφιστεί το αργότερο μέχρι την άνοιξη του 2013». Το ίδιο χρονοδιάγραμμα, για την άνοιξη του 2013, είχε επιβεβαίωσει και η εκπρόσωπος του στην συγκέντρωση που είχαν πραγματοποιήσει οι ΛΟΑΔ οργανώσεις με εκπροσώπους όλων των υποψηφίων στις Προεδρικές εκλογές. ( Διαβάστε το άρθρο μας εκείνη την περίοδο με τίτλο Γαλλία : «Εντός της πενταετίας» ο γάμος ατόμων του ιδίου φύλου )

Την περίοδο της συζήτησης του νομοσχεδίου, σημειώθηκε αύξηση του αριθμού των επιθέσεων ομοφοβικού χαρακτήρα.

Η πλειοψηφία της Εθνοσυνέλευσης ψήφισε υπέρ

Η Εθνοσυνέλευση, όπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα μαζί με τους συμμάχους του διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία, ενέκρινε το νομοσχέδιο με 331 ψήφους υπέρ έναντι 225 κατά, καθιστώντας τη Γαλλία την 14η χώρα παγκοσμίως η οποία προχωρεί σε αντίστοιχο μέτρο.

«Μετά από 136 ώρες και 46 λεπτά συζήτησης το κοινοβούλιο εγκρίνει το νομοσχέδιο που επτρέπει το γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου», ανακοίνωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης .

Τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου έχουν ήδη κατοχυρώσει στην νομοθεσία τους η Αργεντινή, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Δανία, η Ισλανδία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Νότια Αφρική, η Σουηδία, προ λίγων ημερών η Νέα Ζηλανδία, ενώ ήδη το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου έχει εγκρίνει σε πρώτη φάση σχετικό νομοσχέδιο.

Μολονότι οι διαδηλώσεις κατά του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου ήταν ιδιαίτερα μαζικές, η πλειοψηφία των Γάλλων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, φέρονταν να συμφωνούν με το μέτρο, σε ποσοστό 55%-60%.Το μέτρο της υιοθεσίας, ωστόσο, από ζευγάρια δύο ατόμων του ιδίου φύλου, απολαμβάνει της στήριξης μόνον του 50% των πολιτών της Γαλλίας.

Μια ιστορική ημέρα

Η υπουργός δικαιοσύνης Christiane Taubira, με την οποία ο πρωθυπουργός Jean-Marc Ayrault στήριξε τον γάμο για όλους τους πολίτες της Γαλλίας , μίλησε για μεγάλη υπερηφάνεια που της προκάλεσε το αποτέλεσμα, σε μια εθνοσυνέλευση την οποία η δεξια παράταξη UMP είχε εγκαταλείψει μετά το τέλος της ψηφοφορίας. Η υπουργός δικαιοσύνης ευχαρίστησε θερμά τα μέλη της εθνοσυνέλευσης που στηρίξαν την ισότητα. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι από τη δεξιά παράταξη της αντιπολίτευσης UMP μόνο οι βουλευτές Riester και Apparu ψηφίσαν υπέρ, ενώ βουλευτές όπως Henri Guaino και Luc Chatel που αρχικά στηρίζαν το γάμο για όλους…πάτησαν λάθος κουμπί.

Η γαλλική ΛΟΑΔ κοινότητα το γιορτάζει εδώ και λίγη ώρα με μεγάλα πάρτυ σε πολλές πόλεις της Γαλλίας με επίκεντρο των εκδηλώσεων το Παρίσι.

Σύντομα οι πρώτοι γάμοι

Τώρα το λόγο έχει το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο όπου έχουν κατατεθεί ενστάσεις επί του νομοσχεδίου. Αν οι δικαστές το εγκρίνουν, τότε οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων ζευγαριών αναμένονται στα μέσα Ιουνίου, μετά και την τυπική επικύρωση του νόμου, με την υπογραφή του από τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, η οποία θα γίνει όταν θα έχει εκπέσει κάθε πιθανή ακύρωση της σχετικής νομοθεσίας από πλευράς του Συνταγματικού Συμβουλίου.

Μετά την υπογραφή του νόμου από το Γάλλο πρόεδρο, οι γάλλοι πολίτες θα μπορούν να παντρευτούν σε γαλλικό έδαφος ή για όσου ζουν στο εξωτερικό στο γαλλικό προξενείο το οποίο ανήκουν με πολιτικό γάμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γαλλία ο θρησκευτικός γάμος δεν αναγνωρίζεται επίσημα, μετά το διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους. Για να ισχύει ο γάμος, το ζευγάρι οφείλει να πραγματοποιήσει και πολιτικό γάμο.

Οι αντίπαλοι του νόμου ελπίζουν σε ενδεχόμενη ανακάλυψη κωλύματος συνταγματικότητας επί του νόμου από το Συνταγματικό Συμβούλιο, πράγμα πάντως το οποίο δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό. Οι πολέμιοι του ψηφισθέντος πλέον νόμου, ετοιμάζουν νέες διαμαρτυρίες στις 5 και 26 Μαΐου στο Παρίσι.

[email protected]

Ο Lucas Samaltanos-Ferrier είναι πτυχιούχος γεμμολόγος του Gemological Institute of America ( GIA ) και σχεδιαστής κοσμημάτων και ρολογιών. Είναι μέλος της Αμερικανικής ένωσης ιστορικών κοσμήματος ( ASJH ), τεχνικός σύμβουλος σε ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων και ρολογιών και συντάκτης άρθρων για το κόσμημα.
Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως model agent και model scouter αλλά και ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις μόδας και ειδών πολυτελείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Λάτρης της φωτογραφίας, της μόδας και της τέχνης , συνεργάζεται με το antivirus ως Fashion , & Beauty Director του περιοδικού και αρθρογράφος. Υπό την καλλιτεχνική του επίβλεψη του είναι όλα τα editorial μόδας του περιοδικού μας και πολλές φωτογραφήσεις, επωνύμων και μη. Με δημιουργική διάθεση και πολλές ιδέες, γράφει επίσης άρθρα και συναντά αγαπημένα πρόσωπα για συνεντεύξεις.
Διαμένει και εργάζεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

E-mail : [email protected]




Δες και αυτό!