Outview 2013: “Ημέρες Queer Κινηματογράφου” από 18-28 Απριλίου

18/04/2013
από
antivirus magazine διαφήμιση

Με ένα δυνατό κινηματογραφικά πρόγραμμα, το Outview Film Festival “Ημέρες Queer Κινηματογράφου” επιστρέφει φέτος ακόμα πιο δυνατά και δηλώνει παρόν σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο για την χώρα.

Για 11 ημέρες, από τις 18-28 Απριλίου, το Outview απαντάει στην κρίση, στον ρατσισμό, στην οποιασδήποτε μορφής βία, με 63 ταινίες, 5 events, απονομή βραβείων, παρουσίες σκηνοθετών, πρεμιέρες, ομιλίες και… kookoobadi, αφού για φέτος το official trailer του Outview ηχητικά κοσμείται από την μεγάλη επιτυχία της Μαριέττας Φαφούτη.

 Φετινό σύνθημα για φέτος

ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΕΦΤΕΙ ΠΟΤΕ ή αλλιώς «δεν πτοούμαστε»!

 Το Antivirus δηλώνει για μια ακόμη φορά παρόν στο Φεστιβάλ και ετοιμάζεται να απονείμει το 1ο Antivirus Βραβείο για την Καλύτερη Μικρού μήκους Ταινία του Φεστιβάλ.

Όπως κάθε χρόνο, οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο Ινστιτούτο Θερβάντες (Μητροπόλεως 23, Σύνταγμα).

 ΗΧΗΡΗ ΕΝΑΡΞΗ

 Η τελετή έναρξης στο φετινό Outview θα γίνει με το ντοκιμαντέρ, “Call Me Kuchu”, με συμμετοχές στα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου και με περισσότερα από 20 βραβεία. Σημαντικότερες οι διακρίσεις του στο Φεστιβάλ Βερολίνου και στο Διεθνές Gay και Lesbian Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο.

Η ταινία μας μεταφέρει στην άκρως επικίνδυνη και ομοφοβική Ουγκάντα, για να μας αφηγηθεί τη ζωή του θρυλικού gay ακτιβιστή David Kato. Το “Call Me Kutcu” αποτελεί την πιο δυνατή απάντηση στον έσχατο ρατσισμό και στην ομοφοβία της Ουγκάντας εν έτει 2013. Συγκινητική, ανθρώπινη, ένα διαφορετικό άνοιγμα για το Outview.

 INTERIOR.LEATHERBAR

 

Αμέσως μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Σινεμά του Sundance και την προβολή τou στην φετινή Berlinale, το “Interior.Leather Bar” ετοιμάζεται για την ελληνική του πρώτη προβολή. Με ανάμεικτα σχόλια από τα media και με τον ηθοποιό James Franco (“Spiderman”, “Rise of the Planet of the Apes”, “Oz, Great and Powerful”) στην πιο αμφιλεγόμενη στιγμή της καριέρας του, η ταινία μας αφηγείται τα “χαμένα” 40 λεπτά γκέι s/m σεξ που κόπηκαν από την ταινία “Το Ψωνιστήρι” με τον Al Pacino. Στην έτερη καρέκλα του σκηνοθέτη συναντούμε τον Travis Mathews, ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στο Antivirus.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει για μια ακόμη φορά ελληνικές queer συμμετοχές. Έχουμε και λέμε:

1. “They Glow in the Dark” του Παναγιώτη Ευαγγελίδη, που μόλις βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

2. “Roughcut”, το ντοκιμαντέρ της Ελιάνα Αμπράβανελ που γυριζόταν για 4 χρόνια έρχεται στο Outview μετά από την επιτυχημένη προβολή του στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

4. “Post Orgasmic”, του νεαρού σκηνοθέτη Menela

5. “En Flicka”, του Άλκη Παπασταθόπουλου που θίγει το θέμα του φύλου

6. “Sebastien’s Night Out”, του Κων/νου Μενελάου που θα προβληθεί και στο London LGBT Film Festival

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΟΜΟΦΟΒΙΑ

 

1.” Parada” (“Η παρέλαση”): Μια “κωμική” αφήγηση για την προσπάθεια γκέι ακτιβιστών να διοργανώσουν το φεστιβάλ περηφάνιας στο Βελιγράδι, πράγμα σχεδόν ακατόρθωτο με τις ακροδεξιές οργανώσεις. Πολυβραβευμένη ταινία σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

2. “Taboo…Yardies”: “Όχι αδερφές, όχι γκέι, όχι λεσβίες! Καλωσήρθατε στην Τζαμάικα!” Ένα πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ που προβάλει την ομοφοβία που επικρατεί στην Τζαμάικα.

3. “The Invisible Men”: Αληθινές αφηγήσεις γκέι Παλαιστινίων που έχουν διαφύγει στο Τελ Αβίβ για να μπορέσουν να ζήσουν. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η ιστορία του Παλαιστίνιου που παραλίγο να πεθάνει στα χέρια του πατέρα του! Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Frameline.

 

QUEERICONS

 

Ο φιλόζωος J.R Ackerley (1896 – 1967) τόλμησε να είναι ανοικτά γκέι σε μια εποχή όπου στην Αγγλία οι ομοφυλόφιλοι διώκονταν ποινικά. Στο φεστιβάλ θα δούμε 2 ταινίες βασισμένες στα διηγήματα του, το “My Dog Tulip” και την ταινία λήξης “ Think the World of You” με τους Gary Oldman (Dark Knight, Dracula) και Alan Bates

O συγγραφέα του “The Celluloid Closet”, το πρώτο βιβλίο που κατέγραψε και σχολίαζε την απεικόνιση των γκέι στην μεγάλη οθόνη, Vito Russo αποθανατίζεται στο ντοκιμαντέρ “Vito”, εναρκτήρια ταινία στο Frameline Festival 2012.

Οι Morrissey, Pet Shop Boys, Gary Numan μεταξύ πολλών άλλων, τον έχουν χαρακτηρίσει ως βασική επιρροή τους. Μάθετε για τον “Αμερικανό Bowie” τον πρώτο ανοιχτά γκέι ροκ σταρ, Jobriath. Η ταινία έχει συμμετοχές των Marc Almond, Joey Arias, Jayne County, Def Leppard, Magnetic Fields, Scissor Sisters, Okkervil River και Semi Precious Weapons.

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ BEAR

 

Τα αρκούδια έχουν την τιμητική τους φέτος στο φεστιβάλ! Θα δούμε τις κωμωδίες “BearCity”, “BearCity 2: The Proposal”, καθώς και την διαδικτυακή σειρά “Where the bears are” σε uncut έκδοση. Για την σειρά είχαμε πρωτομιλήσει στο site του Antivirus!

 

UNDERTOW (CONTRACORRIENTE)

 

Ή αλλιώς μια από τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στο φετινό Outview. Με συμμετοχές και βραβεία σε πολλά κινηματογραφικά Φεστιβάλ, ανάμεσα στα οποία Βραβείο Κοινού στο αγαπημένο μας Sundance και Βραβείο στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, τις ισπανικές Νύχτες Πρεμιέρας.

Μια συγκινητική ιστορία για την αγάπη, την αφοσίωση, την απώλεια, σε ένα μικρό χωριό του Περού. Δεν θα χάσετε!

 

ΑΚΟΜΗ:

 

1. Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Λονδίνο, προσγειώνεται στο Outview η ταινία “R/Evolve” που θίγει με τον πιο δυνατό τρόπο το θέμα που είναι πρώτο αυτήν την στιγμή στην ατζέντα των gay rights και δεν είναι άλλο από τον γκέι γάμο.

2. Από το FRAMELINE (Σαν Φρανσίσκο Lgbt φεστιβάλ) η 4 φορές βραβευμένη ταινία “Facing Mirrors” από το Ιράν προσέλκυσε χιλιάδες θεατές αφού αποτελεί την μοναδική Ιρανική ταινία που για πρώτη φορά φιλοξενεί για κεντρικό ήρωα έναν female to male, trans χαρακτήρα σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

3. Το “Sassy Pants” από το Outfest Festival με τον προτεινόμενο για Όσκαρ Χέιλι Τζόελ Όσμεντ (Έκτη Αίσθηση) να υποδύεται τον νεαρό γκέι σύντροφο του πατέρα της πρωταγωνίστριας στη ταινία.

4.“I want your love” μια ταινία που ακολουθεί στο δρόμο που χάραξε το “Shortbus” και εισάγει στην ιστορία του, πραγματικό γκέι σεξ.

5. Τον βραβευμένο με Όσκαρ Κρίστοφερ Πλάμερ να δανείζει την φωνή του στο animation “My Dog Tulip” μαζί με την Ισαμπέλα Ροσελίνι και την Λιν Ρεντγκρέιβ (στον τελευταίο ρόλο της ζωής της) για την ζωή του γκέι συγγραφέα Τζ.Ρ. Άκελρι

6. Την εκκεντρική κωμωδία “Petunia” με την Θόρα Μπιρτς του “American Beauty”

7. Το πολυβραβευμένο “North Sea Texas” για τον πόνο της πρώτης εφηβικής αγάπης

8. Την δημιουργία της θρυλικής ακτιβιστικής οργάνωσης “Act Up”

9. Τον διχασμό που αντιμετωπίζει ένας Τούρκος στο Βέλγιο, στο “Mixed Kebab”

10. Το διαμάντι του Καρίμ Μόρτιμερ, “Children of God”

  του BabsLostAth

gp

Giannis Papagiannopoulos - Εκδότης του antivirus, Θεωρητικός Φυσικός.




Δες και αυτό!