Συνέντευξη: Ο Tάσος Σταφυλίδης μιλάει για την ομοφοβική επίθεση που δέχτηκε στην Αθήνα.

10/04/2013
από
antivirus magazine διαφήμιση
Ο Τάσος Σταφυλίδης είναι πρώην βουλευτής του Σουηδικού Κοινοβουλίου με το εκεί αριστερό κόμμα. Ο πρώτος ανοιχτά gay βουλευτής στη Σκανδιναβική χώρα. Ελληνοσουηδός, ηθοποιός και πολιτικός ακτιβιστής από τα δεκαπέντε του. Τόσα χρόνια έχει δεχτεί πολλές φορές απειλές ακόμα και για την ίδια του τη ζωή. Χρειάστηκε να ταξιδέψει για τέσσερις μέρες στην Αθήνα του 2013 για να δεχτεί και σωματική βία.
Ήταν ξημερώματα Κυριακής προς Δευτέρα. Πρώτη Απριλίου. Περπατώντας στο κέντρο της Αθήνας με έναν φίλο του, δέχτηκαν επίθεση από τρεις μαυροντυμένους άντρες που φορούσαν κουκούλα. “Τρεις μαύρες σκιές”, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Τάσος μετά το γεγονός.
O Τέλης Ράπτης μίλησε μαζί του για να μας πει τι ακριβώς έγινε εκείνο το βράδυ. 

Θέλεις να μας περιγράψεις τι συνέβη εκείνο το βράδυ;

Περπατούσαμε με έναν φίλο μου, τον Αλέξη, στην Αθηνάς και περίπου 100μ. πριν από την Ομόνοια συνέβη το αδιανόητο: ήρθαν από πίσω μας τρία άτομα με κουκούλες και μας άρπαξαν από τους ώμους φωνάζοντας στα ελληνικά “παλιοπούστηδες”. Ήταν φοβερό. Τρομοκρατήθηκα. Είδα μόνο τις σκιές των δραστών. Ήταν ακριβώς όπως όταν κάποιος τρομάζει κάποιον για πλάκα – αλλά τελικά αποδείχτηκε πραγματικό. Άρχισα αμέσως να φωνάζω και αυτό ίσως τους προκάλεσε να αρχίσουν να μας χτυπούν για να μας κάνουν να σωπάσουμε. Λόγω της δραστηριοποίησής μου στα κοινά από την ηλικία των 15 έχω δεχτεί απειλές για τη ζωή μου στο παρελθόν, αλλά δεν είχα δεχτεί ποτέ σωματική βία. Τώρα αυτό συνέβη και κατάφεραν μέσα σε δέκα λεπτά να μας τρομοκρατήσουν…
Άρχισαν να μας κλωτσάνε και να μας γρονθοκοπούν. Τον Αλέξη τον έσπρωξαν στον τοίχο ενός περιπτέρου, τον κλωτσούσαν και τον ξυλοκόπησαν. Εγώ θυμάμαι μόνο πώς από το ξύλο, έπεσα κάτω με το πρόσωπο και δεχόμουν κλωτσιές όσο βρισκόμουν στο έδαφος. Μετά δεν θυμάμαι τίποτα άλλο μέχρι που ξαναστάθηκα στα πόδια μου και άρχια να φωνάζω την αστυνομία. Ο Αλέξης είχε καταφέρει να ελευθερωθεί και έτρεξε μακριά φωνάζοντας. Αυτό φόβισε τους δράστες οι οποίοι επιτέλους με άφησαν. Ακολούθησαν τον Αλέξη για λίγο και μετά απομακρύνθηκαν.

Πως αντιδράσατε μετά; Καταγγείλατε το περιστατικό στην αστυνομία;

Δύο-τρία άτομα από την Ομόνοια μας πλησίασαν όταν άκουσαν τις κραυγές μας. Μόλις βγήκαμε στην πλατεία ψάξαμε για την αστυνομία και λίγο πιο κάτω στην οδό όπου βρισκόταν το ξενοδοχείο μας, ήρθαν δύο μοτοσικλέτες με τέσσερις αστυνομικούς. Τους έκανα σήμα και ο Αλέξης τους διηγήθηκε τι συνέβη. Έφυγαν αμέσως για να προσπαθήσουν να πιάσουν τους δράστες.
Πήγαμε στο ξενοδοχείο όπου ειδοποίησαν την αστυνομία και κάλεσαν ασθενοφόρο. Σύντομα τρία περιπολικά βρίσκονταν απ’ έξω και λίγο αργότερα ήρθε το ασθενοφόρο. Στη συνέχεια επέστρεψαν και οι μοτοσικλετιστές για να αναφέρουν ότι δεν είχαν βρει κανέναν.
Είναι δύσκολο να πει κανείς αν ανήκαν στη Χρυσή Αυγή αλλά τίποτα δεν το αποκλείει κιόλας. Φαίνονταν καλά οργανωμένοι. Ήταν ντυμένοι στα μαύρα με κουκούλες στα πρόσωπά τους. Ο Αλέξης λέει ότι ήταν γύρω στα 25 και ότι θα πρέπει να ήταν Έλληνες αφού μιλούσαν άπταιστα ελληνικά. Θα πρέπει να μας είχαν ακολουθήσει για κάποια ώρα και δεν τους αντιληφθήκαμε καθόλου στον άδειο δρόμο. Η πρώτη μας σκέψη ήταν ότι επρόκειτο για επίθεση με σκοπό να μας κλέψουν, αλλά δεν μας πήραν τίποτα. Πάντως, αυτό που αναφέραμε στην αστυνομία ήταν επίθεση και απόπειρα ληστείας. Δεν είχαμε συνειδητοποίησει ακόμα ότι θα μπορούσε να είναι ένα έγκλημα μίσους κατά δύο ομοφυλόφιλων.

Πως ήταν η αντιμετώπιση από τις αρχές;


Είχαμε καλή αντιμετώπιση και η αστυνομία μας βοήθησε. Αλλά ακόμα δεν είχαμε σκεφτεί καθόλου την περίπτωση επίθεσης μίσους. Νομίζαμε ότι ήταν μία απόπειρα ληστείας και αυτό μεταφέραμε στους αστυνομικούς. Όταν ρωτήθηκαν από τον Αλέξη, μας είπαν ότι αυτό ήταν συνηθισμένο στην περιοχή. Δώσαμε τέλος μία κατάθεση και στη σουηδική αστυνομία.

Τώρα είστε καλύτερα όσον αφορά την υγεία σας;


Δεδομένων των συνθηκών, νιώθω πολύ καλύτερα και αναρρώνω καλά. Ο Αλέξανδρος έχει μερικές πληγές από τις κλωτσιές και μώλωπες σε όλο του το σώμα. Έγώ έχω ένα κόψιμο στο μέτωπο, μερικές αμιχές στο πρόσωπο και εκδορές στον αγκώνα και το γόνατο. Επιπλέον χτυπήματα στο πρόσωπο και το κεφάλι, δύο κατεστραμμένα δόντια και πληγές στον κορμό όπου με κλωτσούσαν. Τα επιφανειακά τραύματα σίγουρα θα αφήσουν σημάδια, αλλά το πιο δύσκολο είναι η ανάμνηση του γεγονότος και ο τρόμος που ένιωσα όταν οι δράστες εμφανίστηκαν από το πουθενά σαν τρία τέρατα. Μας τρομοκράτησαν και το γεγονός ότι δεν έκλεψαν τίποτα, ενισχύει το συμπέρασμα ότι επρόκειτο για ένα έγκλημα μίσους. Η Ελλάδα είναι εξάλλου μια από τις πιο ομοφοβικές χώρες της Ευρώπης.

Σου έχει συμβεί ποτέ κάτι ανάλογο σαν περιστατικό στην Ελλάδα ή στη Σουηδία;

Όχι, αυτή είναι η πρώτη φορά.

Ήσουν βουλευτής του Σουηδικού κοινοβουλίου. Επίσης γνωρίζεις την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Βλέπεις μεγάλη διαφορά στην αποδοχή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μεταξύ Ευρώπης και Ελλάδας;


Βεβαίως βλέπω διαφορές από τη Σουηδία. Όμως υπάρχουν και άλλα κράτη στην Ευρώπη που δεν στηρίζουν και δεν προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για την Ελλάδα με ενοχλεί πολύ που ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει καλή νομοθεσία που να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο ρατσισμός και η ομοφοβία είναι πραγματικότητα. Υπεύθηνη είναι πάντα η κυβέρνηση και η βουλή των Ελλήνων.

Πιστεύεις ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα για τους/τις LGBT κατοίκους και τουρίστες/τριες της;


Δυστυχώς όχι. Ακόμα υπάρχει μεγάλη ομοφοβία. Η Ορθόδοξη, όπως και η Καθολική εκκλησία ενισχύουν τις απόψεις όλων αυτών που προσπαθούν να κάνουν τη ζωή μας δύσκολη. Τα ρατσιστικά, φασιστικά και νεοναζιστικά κόμματα στην Ευρώπη και την Ελλάδα καταστρέφουν την ασφάλειά μας. Θέλω να είμαι περήφανος για την πατρίδα μου και σήμερα δεν είμαι.

Σαν πολιτικός της αριστεράς, πως πιστεύεις ότι μπορείς να βοηθήσεις στην υποστήριξη των LGBTIQ και εν γένει των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;


Έχω τώρα επτά χρόνια που άφησα την πολιτική για να επιστρέψω στην τέχνη και την “πραγματική” ζωή. Δεν ήθελα να γεράσω σαν βουλευτής! Κάθε άλλο, δεν είμαι μέλος καν σε πολιτικό κόμμα. Όμως πάντα θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα οι LGBTIQ οργανώσεις βρίσκονται σε αντιδικία με εταιρία που κυκλοφόρησε μια ομοφοβική διαφήμιση. Πιστεύεις ότι οι ομοφοβικές διαφημίσεις ενισχύουν τα κοινωνικά στερεότυπα ενάντια στην LGBTIQ κοινότητα; Ποια θα ήταν η αντιμετώπιση ανάλογης διαφήμισης στη Σουηδία;


Εδώ στη Σουηδία θα κάναμε απ’ ευθείας μήνυση. Μου κάνει εντύπωση που στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ή δε λειτουργούν σωστά νόμοι που να προστατεύουν κοινώτητες/ομάδες κατά των διακρίσεων. Θέλω να θυμήσω στους Έλληνες πολιτικούς ότι έχουμε 2013!

Ποια θα ήταν η “ευχή” και η συμβουλή σου προς τις LGBTIQ οργανώσεις στην Ελλάδα;


Πάντοτε πρέπει να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα μας. Μόνο που δεν αρκεί να κοιτάζουμε μόνο τον εαυτό μας. Πρέπει να αγωνιζόμαστε κατά όλων των ρατσιστικών συμπεριφορών. Όταν η πλειοψηφία δεν προστατεύει τα δικαιώματά μας, πρέπει πάντα να τους το θυμίζουμε, μέχρι να είναι όλοι μαζί μας. Η αλλαγή κοστίζει και είμαστε πολλά άτομα που το έχουμε πληρώσει μέχρι τώρα ακριβά. Πολλά άτομα άτομα έχουν χάσει ακόμα και τη ζωή τους εξαιτίας της ομοφοβίας. Και για αυτούς πρέπει να αγωνιστούμε.

Φέτος το σύνθημα του Athens Pride είναι “Η ΑΘΗΝΑ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ”, διεκδικώντας τα σύμβολα και την πόλη της Αθήνας, διεκδικώντας την ορατότητα και την ελευθερία να κυκλοφορούμε ελεύθερα παντού στην πόλη μας, χωρίς το φόβο επιθέσεων. Θα σε περιμένουμε να παρελάσεις μαζί μας! Σε ευχαριστούμε πολύ και περαστικά!


Εγώ ευχαριστώ! Καλή συνέχεια και καλή τύχη!

gp

Giannis Papagiannopoulos - Εκδότης του antivirus, Θεωρητικός Φυσικός.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!