Νότια Αφρική: Ο παραδοσιακός gay γάμος και το μήνυμα στη «μαύρη κοινότητα»

09/04/2013
antivirus magazine διαφήμιση

Ένα gay ζευγάρι παντρεύτηκε πρόσφατα στη Νότια Αφρική, κάνοντας ένα παραδοσιακό γάμο και ενώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις παραδόσεις των φυλών τους Zulu και Tswana. Με τον γάμο τους οι νεόνυμφοι ελπίζουν να στείλουν το μήνυμα στους υπόλοιπους, ότι το να είσαι Gay ως Αφρικανός είναι τόσο συνηθισμένο όσο το να είσαι μαύρος.

Ο λόγος για τον Tsepo Cameron Modisane και Thoba Calvin Sithole, οι οποίοι γνωρίστηκαν πριν από κάποια χρόνια, όταν σπούδαζαν στην πόλη Durban της Αφρικής. Παρόλο που μετά τις σπουδές του έχασαν επαφή, η μοίρα τους οδήγησε πάλι κοντά, καθώς λίγα χρόνια μετά συναντήθηκαν τυχαία σε ένα γυμναστήριο στα προάστια του Γιοχάνεσμπουργκ. Αφού τελικά έγιναν ζευγάρι και ύστερα από τρία χρόνια, ήρθε και η πρόταση γάμου.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι στη Νότια Αφρική ο γάμος μεταξύ ζευγαριών του ίδιου φύλου νομιμοποιήθηκε από το 2006. Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη περίπτωση έχει τραβήξει το ενδιαφέρον όλων των μέσων ενημέρωσης, ως ο πρώτος νόμιμος gay γάμος.

Η τελετή έλαβε χώρα στις 6 Απριλίου και αυτό που τον κάνει ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι πως πρόκειται στην ουσία για έναν καθαρό παραδοσιακό γάμο, όπως δηλαδή συνηθίζεται να συμβαίνει όταν παντρεύεται οποιοδήποτε μέλος κάποιας αφρικάνικης φυλής. Η τελετή τα είχε όλα. Παραδοσιακές φορεσιές, συμμετοχή όλης της οικογένειας μέχρι και την αναμενόμενη αιματοχυσία (θυσίασαν μια αγελάδα). Οι συμπέθεροι αντάλλαξαν μεταξύ τους (όπως είθισται) τα δώρα του γάμου και έδωσαν της ευλογία τους στους νεόνυμφους.

«Ο συγκεκριμένος γάμος εναντιώνεται στην αντίληψη ότι το να είσαι gay, δεν ταιριάζει στην αφρικανική κουλτούρα. Το να είσαι Gay ως Αφρικανός, είναι τόσο συνηθισμένο όσο το να είσαι μαύρος». Με αυτόν τρόπο σχολίασε ο Tshepo Modisane σε μια συνέντευξη του, την απόφαση του να παντρευτεί με τον παραδοσιακό τρόπο και συνέχισε: « Πολύ συχνά τα μέσα και οι πολιτικοί της Αφρικής προσπαθούν να προβάλουν την ομοφυλοφιλία σαν κάτι που έχει γίνει της μόδας, σαν ένα trend της Δυτικής κουλτούρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πρόσφατη δήλωση του Προέδρου της Ουγκάντα, ο οποίος κατηγόρησε τη δυτική κουλτούρα ότι ενθαρρύνει τους νέους προς αυτήν την αφύσικη ομοφυλοφιλική συμπεριφορά.»

Σύμφωνα με το νεόνυμφο ζευγάρι, το σημαντικότερο βήμα για τη σχέση τους ήταν όταν, ανοιχτά πλέον, μίλησαν στις οικογένειες τους . Η υποστήριξη τους ήταν πολύ σημαντική.

«Η οικογένεια είναι πολύ σημαντική για εμάς και είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο θέλουμε να αποκτήσουμε ένα παιδί» τονίζει ο Thoba Sithole.  «Οι άνθρωποι μας κρίνουν αρνητικά γιατί εμείς επιμένουμε να κρυβόμαστε. Αν μπορέσουμε να ζήσουμε ανοικτά και δείξουμε στους υπόλοιπους ποιοι είμαστε, τότε θα τους βοηθήσουμε να καταλάβουν ότι και εμείς αποτελούμε ένα κομμάτι της κοινωνίας.»

Να επισημάνουμε τέλος, ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο ο Mamphela Ramphele, γνωστός για τη δράση του ενάντια στο Απαρτχάιντ, ξεκίνησε μια νέα πολιτική ομάδα δράσης «Αgang Party» υποστηρίζοντας ανοικτά τα LGBT δικαιώματα. «Το να είσαι Gay δεν είναι έγκλημα, δεν είναι αρρώστια, δεν είναι κάτι που μπορεί να θεραπευτεί. Είναι ο τρόπος με τον οποίο μας έφτιαξε ο Θεός».

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!