Η «Gay» διάβαση που προκαλεί κυκλοφοριακό κομφούζιο

05/04/2013
antivirus magazine διαφήμιση

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Φεβρουάριο στο Σύνδεϋ της Αυστραλίας, όταν στα πλαίσια του εορτασμού του Mardi Grass, οι ιθύνοντες αποφάσισαν να βάψουν την διάβαση πεζών της Oxford Street στα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Η επιλογή του σημείου δεν ήταν τυχαία, μιας και στο συγκεκριμένο δρόμο έχουν σημειωθεί πολλές πορείες υπέρ των δικαιωμάτων των LGTB.

Η δημιουργία αυτής της διάβασης κόστισε 65,000 AUD και η συμφωνία με τους υπεύθυνους της πόλης αφορούσε τη πιλοτική διατήρηση της για ένα μήνα. Ύστερα θα εξέταζαν την πιθανότητα να τη κρατήσουν μόνιμα, ως σύμβολο ανεκτικότητας και ελευθερίας.

Σύμφωνα όμως με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της πολιτείας, η διάβαση θα παραμείνει στην τωρινή της μορφή μέχρι της 10 Απριλίου μιας και σκοπεύουν να την επαναφέρουν στην αρχική της κατάσταση. Η απόφαση αυτή, όπως υποστηρίζουν, οφείλεται στα πολλά κυκλοφοριακά προβλήματα που προκύπτουν λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας που έχει αποκτήσει. Αρκετός κόσμος επιλέγει να φωτογραφηθεί στη «φιλελεύθερη αυτή διάβαση» αψηφώντας πολλές φορές τους κυκλοφοριακούς κανόνες.

Συγκεκριμένα ο αρμόδιος υπουργός, Duncan Gay, δήλωσε: « Η εν λόγω διάβαση δημιουργήθηκε για να τιμήσουμε τον 35ο εορτασμό του Mardi Gras. Η μετέπειτα όμως συμπεριφορά του κοινού επιβάλλει την αφαίρεση της, μιας και υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρών ατυχημάτων. Μέσα σε ένα μήνα έχουν σημειωθεί πάνω από 15 περιστατικά».

Αντίθετη γνώμη έχει όμως η δήμαρχος της πόλης, Clover Moore, η οποία υποστήριξε ότι η διάβαση αυτή αποτελεί ένα ισχυρό σύμβολο για τον ανοιχτό χαρακτήρας της πόλης. Πρόσθεσε επίσης, ότι λυπάται γιατί θα χρειαστεί να σπαταληθούν 30,000 AUD (τόσο θα κοστίσει η «επαναφορά» της διάβασης») για να χαλάσουν ένα έργο τέχνης, την στιγμή μάλιστα που συνδράμει σημαντικά στην βελτίωση της τοπικής οικονομίας.

Από τον περασμένο Μάρτιο έχει ξεκινήσει μια δράση συλλογής υπογραφών προς τον υπουργό, για να παραμείνει η διάβαση ως έχει.

Ο ίδιος, πάντως, δήλωσε πρόσφατα ότι θα υποστήριζε μια εναλλακτική επιλογή τοποθεσίας για τη δημιουργία της διάβασης του ουράνιου τόξου.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!