Παγκόσμια ημέρα κατά του bullying σήμερα

06/03/2013
από
antivirus magazine διαφήμιση
6 Μαρτίου σήμερα, παγκόσμια μέρα κατά του bullying. Αυτό το ρημάδι το bullying, που έχει στοιχειώσει πλέον και τα ελληνικά σχολεία. Αλλά τι είναι το bullying και γιατί αποτελεί μέρος της καθημερινότητας των νέων;

Bullying,

ή ελληνιστί σχολικός εκφοβισμός, είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητα, που εκφράζεται μέσα από τη χρήση βίας μεταξύ συμμαθητών ή συνομηλίκων. Η βία αυτή μπορεί να είναι λεκτική (κοροϊδία, διακρίσεις, σεξουαλικά σχόλια), κοινωνική (καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, απομόνωση από την ομάδα), σωματική (χτυπήματα, σπρωξίματα, μπουνιές, κλωτσιές), ακόμα και ηλεκτρονική (εκφοβισμός μέσω facebook, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου).

Η κοινότητά μας έχει δει και πάθει πολλά χάρη στο bullying. Για την ακρίβεια, τα περισσότερα κρούσματα σχολικού εκφοβισμού περιστρέφονται γύρω από θέματα σεξουαλικής ταυτότητας και ταυτότητας φύλου. Έτσι, φτάνουμε στο σημείο να έχουμε νεαρούς και νεαρές που κακοποιούνται σωματικά, λεκτικά και κοινωνικά για την ταυτότητα τους, χωρίς ακόμα να την έχουν αναπτύξει, χωρίς να ξέρουν καλά καλά “τι τους γίνεται”.

Η αλήθεια είναι ότι το bullying που δέχονται τα άτομα της LGBTIQ κοινότητας δεν έχει σαν στόχο τη σεξουαλική ταυτότητα και τη ταυτότητα φύλου καθ’ αυτή, αλλά την έκφραση φύλου. Και εξηγώ: η δική μας ταυτότητα (σεξουαλική και φύλου) ορίζεται από τον αυτοπροσδιορισμό μας, από αυτό που είμαστε. Η έκφραση του φύλου μας είναι αυτό που βλέπουν οι άλλοι και οι άλλες στον κοινωνικό μας περίγυρο. Πιο απλά, η έκφραση του φύλου μας είναι το πόσο θηλυπρεπές ή ανδροπρεπές εμφανίζεται ένα άτομο. Και στην κοινωνία μας, το να εκφράζεσαι έξω από τα πρότυπα και τη νόρμα, είναι πρόβλημα.

Άρα το να είσαι αγόρι και θηλυπρεπής, είναι πρόβλημα, σωστά;

Όχι αγάπη μου, μην ακούω μαλακίες! Το να είσαι γκέι, λεσβία, μπάι ή τρανς, το να είσαι θυληπρεπής ή ανδροπρεπής δεν είναι καθόλου πρόβλημα! Το μόνο πρόβλημα, που βλέπω εγώ τουλάχιστον, είναι ότι υπάρχουν κάποια άτομα εκεί έξω που “πάσχουν” από κάποιες χαζές και σχεδόν ηλίθιες φοβίες, δύο εξ αυτόν η ομοφοβία και η τρανσφοβία.

Η απαρχή κάθε ρατσιστικής συμπεριφοράς είναι η κατασκευή του «ξένου», του «άλλου», του «διαφορετικού». Από τη μία έχουμε τον γείτονα, τη συμμαθήτρια, τη συμπαίχτρια στην ομάδα βόλεϋ ή τον διπλανό στη χορωδία, με την οποία δεν έχουμε ουσιαστικά να χωρίσουμε τίποτα, και από την άλλη τη κοινωνική τάση να κατασκευάζουμε διαφορές, τις οποίες συχνά φορτώνουμε με κάποια υποτιθέμενη κατωτερότητα ή ακόμα και επικινδυνότητα. Έτσι θεμελιώνεται και μια ολόκληρη κοινωνία πάνω σε έναν διαχωρισμό μεταξύ εχθρών και φίλων.

Ρατσισμός υπάρχει παντού. Γιατί όμως ασχολούμαστε τόσο με το bullying;

Γιατί το σχολείο είναι ένας μικρόκοσμος. Ένας μικρόκοσμος που χαρακτηρίζεται από μία σχετική επιθετικότητα και επηρεάζεται από τα κοινωνικά πρότυπα των ενηλίκων. Αν λοιπόν ένα παιδί μάθει να στηρίζει την κοσμοθεωρία του πάνω σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου, τι άλλο μπορείς να περιμένεις; Τίποτα άλλο φίλες μου, εκτός από αντιπαλότητα και βίαια συμπεριφορά.
Θα βάλω εδώ και μερικά στατιστικά, για να δούμε πιο καθαρά το πρόβλημα.
  • 1 στα 4 παιδιά στην Ελλάδα πιστεύουν πως η έκφραση φύλου αποτελή αιτία εκφοβισμού.
  • Πάνω από τους μισούς LGB νέους και νέες αντιμετωπίζουν ομοφοβικό εκφοβισμό σε σχολεία της Μεγάλης Βρετανίας. Το 32% από αυτούς και αυτές αλλάζει τα σχέδιά της για περεταίρω πορεία στην εκπαίδευση εξ αιτίας του bullying.
  • Το 23% των LGB νέων στη Μεγάλη Βρετανία έχει κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, ενώ το 56% έχει αυτοτραυματιστεί.
Σχετικές μελέτες δεν υπάρχουν στη χώρα μας, αφού για την ελληνική στατιστική υπηρεσία δεν υπάρχει το πρόβλημα της ομοφοβίας…
του Τέλη Ράπτη

Τι να κάνω αν πέσω θύμα bullying;

Εδώ θα δανειστώ τα λόγια ενός φίλου, ο οποίος έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού: «η ζωή είναι δική μου, δεν θα σιωπήσω και αυτό συνιστώ και στα άλλα παιδιά που βρίσκονται στη δική μου θέση». Αυτό να κάνεις κι εσύ!
Από τον περασμένο Αύγουστο λειτουργεί η γραμμή υποστήριξης για τη σεξουαλική διαφορετικότητα και τη ταυτότητα φύλου 1528 από την ΟΛΚΕ.
Επίσης η Colour Youth, ομάδα LGBTQ νέων Αθήνας μπορεί να σε βοηθήσει (www.colouryouth.gr).

Η ομιλία του Obama κατά του Bullying

 

 

Αποσπάσματα από τους Πρωταγωνιστές του Σταύρου Θεοδωράκη με τίτλο «Η τρομοκρατία της αθωότητας». Μιλούν για όσα βίωσαν στο σχολείο ο ηθοποιός Αντίνοος Αλμπάνης, η δημοσιογράφος Κατερίνα Ζαρίφη, ο ηθοποιός Αλέξης Γεωργούλης, ο τραγουδιστής Ησαΐας Ματιάμπα, ο αθλητής Βλάσης Μάρας και οι ηθοποιοί Μίνα Ορφανού και Μάκης Παπαδημητρίου.

gp

Giannis Papagiannopoulos - Εκδότης του antivirus, Θεωρητικός Φυσικός.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!