Ιαπωνία : Η επόμενη ημέρα

12/03/2011
antivirus magazine διαφήμιση

Παγκόσμιο σοκ για τον πανίσχυρο σεισμό 8,9 βαθμών που έπληξε την Ιαπωνία, προκαλώντας γιγάντιο τσουνάμι που σάρωσε τις βορειοανατολικές ακτές της χώρας σπέρνοντας πανικό και θάνατο. Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές, ενώ εκτινάσσεται ώρα με την ώρα ο αριθμός των νεκρών, με τις τελευταίες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι μπορεί να ξεπεράσουν τους 1.000. Στις ακτές της Χαβάης και των δυτικών ΗΠΑ έφτασε το τσουνάμι· προειδοποίηση έχουν εκδώσει δεκάδες χώρες, από τα νησιά του Ειρηνικού και τη Ρωσία. Εκκενώνεται περιοχή γύρω από πυρηνικό σταθμό στην Ιαπωνία.

Οι σεισμός, μεγέθους 8,9 βαθμών και διάρκειας περίπου 2 λεπτών, σημειώθηκε την Παρασκευή στις 07:45 ώρα Ελλάδος (14:45 τοπική ώρα) στις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας. Έγινε αισθητός σε μεγάλο τμήμα του Ειρηνικού και προκάλεσε πανικό στο Τόκιο -σε απόσταση 380 χιλιομέτρων από το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης- με τους κατοίκους να βγαίνουν έντρομοι στους δρόμους.

Ακολούθησε τσουνάμι δέκα μέτρων που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του από τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας. Σπίτια και αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τεράστια κύματα, αυτοκινητόδρομοι καλύφθηκαν από νερό. Συνεχείς ήταν οι μετασεισμοί, οι περισσότεροι μεγέθους άνω των έξι βαθμών· άλλη μία ισχυρή δόνηση 6,6 βαθμών στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας αργά την Παρασκευή, χωρίς να είναι εξαρχής σαφές αν συνδέονται.

Το τσουνάμι που σάρωσε τις βορειοανατολικές ακτές έχει παρασύρει κατά πληροφορίες πλοίο με 100 επιβαίνοντες, ενώ τα κύματα ενδέχεται να «κατάπιαν» και μία επιβατική αμαξοστοιχία. Υπάρχουν, επίσης, φόβοι για εγκλωβισμένους σε ένα ξενοδοχείο που κατέρρευσε στην πόλη Σεντάι.

Φωτιές μήκους αρκετών χιλιομέτρων μαίνονται σε μεγάλα τμήματα της πόλης Κεσενούμα, η οποία βρίσκεται στην επαρχία Μιγιάγκι, η οποία έχει δεχθεί το βαρύτερο χτύπημα από το σεισμό.

Μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου ξέσπασαν πυρκαγιές σε κτίρια στο Τόκιο, καθώς και σε σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Οναγκάουα. Ταυτόχρονα, παρουσιάστηκε σοβαρή βλάβη στο σύστημα ψύξης πυρηνικού εργοστασίου στην επαρχία Φουκουσίμα στη βορειοανατολική Ιαπωνία με τις Αρχές να είναι σε επιφυλακή.

Εικόνες Αποκάλυψης αντικρύζουν σωστικά συνεργεία, πολίτες και δημοσιογράφοι στις πληγείσες από το «σεισμό-γίγαντα» των 8,9 βαθμών περιοχές της Ιαπωνίας. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 1.000 χωρίς κανείς να τολμά να κάνει την παραμικρή πρόβλεψη για τον τελικό απολογισμό. Περίπου 800 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται στους 1.128, αναφέρεται στην τελευταία ανακοίνωση της αστυνομίας.

Ισχυροί μετασεισμοί καταγράφηκαν και εξακολουθούν να καταγράφονται. Σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία ένας ισχυρός μετασεισμός 6,7 Ρίχτερ σημειώθηκε στην περιοχή της Νιιγκάτα, επίσης στα βορειονατολικά, αλλά στην αντίθετη φορά από τις κατεστραμμένες περιοχές.

Παράλληλα σεισμικές δονήσεις έως και 6,8 Ρίχτερ έχουν αναφερθεί στις ανατολικές ακτές της νήσου Χόνσου, όπως μεταδίδει σήμερα το αμερικανικό Ινστιτούτο, ενώ τουλάχιστον πέντε μετασεισμοί έντασης μεγαλύτερης των 5,5 Ρίχτερ καταγράφηκαν μέσα σε μία ώρα περί το μεσημέρι (05.00 ώρα Ελλάδος).

Στην εκτεταμένη ζώνη των καταστροφών, περίπου 5,5 εκατ. νοικοκυριά παραμένουν δίχως ηλεκτρικό ρεύμα και 600.000 χωρίς πόσιμο νερό, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. Στις περιοχές αυτές έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται έκτακτα μέτρα βοήθειας.

Ο στρατός της Ιαπωνίας κινητοποίησε χιλιάδες άνδρες για τις προσπάθειες διάσωσης, ενώ ομάδες διασωστών από πολλές χώρες σπεύδουν στις πληγείσες περιοχές. Οι αρχές έχουν αναπτύξει πάνω από 20.000 άτομα, 190 αεροσκάφη και 25 πλεούμενα στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό και το τσουνάμι στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν επιθεώρησε τις πληγείσες περιοχές από ελικόπτερο.

Τα πρώτα κύματα από το παλιρροϊκό κύμα που δημιουργήθηκε από τη σεισμική δόνηση στα ανοικτά της Ιαπωνίας έφθασαν στη διάρκεια της νύκτας και στη Χιλή, σχεδόν 24 ώρες μετά τον σεισμό, αλλά ο κυματισμός ήταν μικρός και «δεν προκάλεσε σημαντικές ζημιές», τόνισαν οι αρχές.

«Τα πρώτα κύματα από το τσουνάμι έφθασαν στα παράλια» της Αρίκα, της Ικίκε, της Αντοφαγάστα, στα βόρεια της χώρας, σε απόσταση 1.100 χλμ από το Σαντιάγο, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ροδρίγο Ινσπέτερ στις 6:00 (ώρα Ελλάδος).

Όσον αφορά τα Νησιά του Πάσχα, το πρώτο χιλιανό έδαφος που επλήγη από τα κύματα, σε απόσταση 3.500χλμ από τις ηπειρωτικές ακτές της χώρας, «η εκτίμηση είναι πως οι ακολουθίες κυμάτων έχουν περάσει καθ΄ολοκληρίαν» τόνισε ο Ινσπέτερ. Τα κύματα έφθασαν σε ύψος το 1,16 μ. πάνω από το κανονικό επίπεδό τους και δεν προκάλεσαν μεγάλες ζημιές, πρόσθεσε.

Ο συναγερμός για το τσουνάμι ενδέχεται να αυξηθεί μέσα στο επόμενο δίωρο για προληπτικούς λόγους στη μικρή νήσο με τους 4.000 κατοίκους. Το ένα τρίτο εξ αυτών είχε απομακρυνθεί από τις παράλιες ζώνες χθες το απόγευμα, προς το αεροδρόμιο Ματάβερι, σε ύψος 45 μ από την επιφάνεια της θάλασσας, κοντά στην κυριώτερη πόλη της νήσου Άνγκα Ρόα.

Μία ομάδα από Ιάπωνες διασώστες, οι οποίοι είχαν μεταβεί στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας μετά τον καταστροφικό σεισμό της 22 Φεβρουαρίου, ετοιμάζονται να επιστρέψουν στη χώρα τους, η οποία με τη σειρά της επλήγη από βιβλικό σεισμό και σαρωτικό παλιρροϊκό κύμα, μαζύ με άλλα συνεργεία από τις χώρες της περιοχής.

Η Ιαπωνία είχε αποστείλει μία ομάδα από 66 διασώστες, καθώς και τρεις ομάδες με εκπαιδευμένα σκυλιά στο Κράιστερτς έπειτα από τον σεισμό που είχε προκαλέσει τον θάνατο 147 ανθρώπων, ενώ άλλοι 50 εξακολουθούν να αγνοούνται.

Παράλληλα, ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός Τζον Κι ανακοίνωσε την άμεση αποστολή στην Ιαπωνία μίας ομάδας από 48 νεοζηλανδούς διασώστες.

«Προφανώς θέλουμε να δώσουμε αυτή την υποστήριξη στον λαό της Ιαπωνίας» τόνισε ο Κι αναγνωρίζοντας την ευγενή βοήθεια της Ιαπωνίας προς τη χώρα του.

Πολλές άλλες χώρες της περιοχής έσπευσαν να προσφέρουν χείρα βοηθείας προς την Ιαπωνία για να αντεπεξέλθει αυτήν τη δύσκολη περίσταση. Χθες ο αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ τόνισε πως είχε επαφή με τον ιάπωνά ομόλογό του και του «πρότεινε κάθε μορφής βοήθεια που θα είχε ανάγκη η Ιαπωνία σε τούτην την περίοδο κρίσης».

Επίσης και η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε σήμερα πως αποστέλλει ομάδα με πέντε ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά. Την ίδια ώρα, να παράσχουν «κάθε απαραίτητη βοήθεια» υποσχέθηκαν στην Ιαπωνία οι «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αλληλέγγυος δηλώνει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Σε ετοιμότητα τα Ηνωμένα Έθνη για την αποστολή ομάδων διάσωσης.

«Πληροφορηθήκαμε με μεγάλη ανησυχία ότι ένας καταστροφικός σεισμός και ένα τσουνάμι έπληξαν σήμερα την Ιαπωνία και την περιοχή του Ειρηνικού» αναφέρουν στην ανακοίνωση οι αρχηγοί των «27» της Ευρωπαικής Ένωσης.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι η υπουργός Εξωτερικών βαρόνη Αστον και η Κομισιόν έχουν λάβει εντολή να κινητοποιήσουν κάθε απαραίτητη αρωγή προς την Ιαπωνία.

«Είμαστε έτοιμοι να σας βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο» δήλωναν νωρίτερα μήνυμά τους προς τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Ναότο Καν, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

«Να είστε σίγουροι ότι η Γερμανία στέκεται στο πλευρό της Ιαπωνίας αυτές τις τραγικές ώρες και είναι έτοιμη να βοηθήσει» ανέφερε και η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ.

Σε αυτές τις τραγικές στιγμές για την Ιαπωνία, τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του δηλώνει και ο Μπαράκ Ομπάμα. «Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν τον ιαπωνικό λαό σε αυτή τη στιγμή της μεγάλης δοκιμασίας του» δήλωσε.

Εξάλλου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι μετέφερε τις επιχειρήσεις της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Τόκιο σε άλλη τοποθεσία, ώστε να είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί σε θύματα του σεισμού.

«Η πρεσβεία μας είναι σε επαφή με την ιαπωνική κυβέρνηση και είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια έπειτα απ’ αυτή τη φρικτή τραγωδία» ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγή : Newsroom ΔΟΛ

 

 Σύσσωμη η ομάδα του antivirus εκφράζει την αλληλεγγύη της στον Ιαπωνικό λαό, στις δύσκολες αυτές στιγμές.

Η ομάδα του περιοδικού, θεώρησε απαραίτητη τη δημοσίευση του παρόντος άρθρου, παρά το γεγονός ότι δεν αφορά ΛΟΑΤ ειδησεογραφία, γιατί δεν είναι δυνατό να μην αναφερθούμε σε αυτό το σημαντικό γεγονός.

Για την ενημέρωση σας για το σεισμό στην Ιαπωνία και updates ειδήσεων, σας προτείνουμε να διαβάσετε τα νέα online στο In.gr

 

Λίγα λόγια για την Ιαπωνία

Η Ιαπωνία (Ιαπωνικά: 日本, επίσημα: 日本国 ) είναι χώρα της Ανατολικής Ασίας. Αποκαλείται από τους κατοίκους της Νιχόν (Nihon) ή Νιππόν (Nippon) και το όνομά της είναι συνδυασμός δύο ιδεογραμμάτων, που σημαίνουν ήλιος και αρχή αντίστοιχα. Είναι γνωστή επίσης ως Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Εκτείνεται σε μεγάλο μέρος του Ιαπωνικού Αρχιπελάγους, στον βορειοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό και κατά μήκος των ακτών της Ρωσίας και της Κορέας, από τις οποίες χωρίζεται από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Αποτελείται από τέσσερα μεγάλα νησιά, Χοκκάιντο, Σικόκου, Κυούσου και Χονσού, τα οποία συνοδεύονται επίσης από χιλιάδες μικρότερα (για την ακρίβεια το αρχιπέλαγος της Ιαπωνίας αποτελείται από 6852 νησιά). Τα περισσότερα από αυτά είναι ορεινά και ηφαιστειακά· για παραγείγμα η ψηλότερη κορυφή της Ιαπωνίας το όρος Φούτζι, είναι ηφαίστειο. Έχει πληθυσμό 126.804.433 κατοίκους και συνολική έκταση 377.835 τετρ. χλμ.Η μεγαλύτερη πόλη της Ιαπωνίας και εκ’των πραγμάτων πρωτεύουσα είναι το Τόκιο, το οποίο μαζί με τη μητροπολιτική περιοχή έχει περισσότερους από 30 εκατομμύρια κατοίκους. Είναι η μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή στο κοσμό.

Μια μεγάλη οικονομική δύναμη, η Ιαπωνία έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, από το ονομαστικό ΑΕΠ (αν και πρόσφατοι αριθμοί της κυβέρνησης από την Κίνα υποστηρίζουν ότι η Κίνα είναι σήμερα ο δεύτερη)και η τρίτη μεγαλύτερη σε αγοραστική δύναμη. Επίσης, είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο και ο πέμπτος μεγαλύτερος εισαγωγέας. Είναι, επίσης, σήμερα υπηρετεί ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παρόλο που η Ιαπωνία έχει επισήμως παραιτηθεί του δικαιώματός της να κηρύξει πόλεμο, διατηρεί ένα σύγχρονο και εκτεταμένο στρατό που απασχολείται με την αυτοάμυνα και τη διατήρηση της ειρήνης. Πρόκειται για μια ανεπτυγμένη χώρα με πολύ υψηλό βιοτικό επίπεδο (δέκατη υψηλότερη HDI). Μετά τη Σιγκαπούρη, η Ιαπωνία έχει τα χαμηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονίας (συμπεριλαμβανομένης της απόπειρας ανθρωποκτονίας) στον κόσμο. Η Ιαπωνία έχει το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου (σύμφωνα τόσο με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ και της Π.Ο.Υ) και το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας.

Πηγή σημείωσεων : Wikipedia

[email protected]

Ο Lucas Samaltanos-Ferrier είναι πτυχιούχος γεμμολόγος του Gemological Institute of America ( GIA ) και σχεδιαστής κοσμημάτων και ρολογιών. Είναι μέλος της Αμερικανικής ένωσης ιστορικών κοσμήματος ( ASJH ), τεχνικός σύμβουλος σε ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων και ρολογιών και συντάκτης άρθρων για το κόσμημα.
Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως model agent και model scouter αλλά και ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις μόδας και ειδών πολυτελείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Λάτρης της φωτογραφίας, της μόδας και της τέχνης , συνεργάζεται με το antivirus ως Fashion , & Beauty Director του περιοδικού και αρθρογράφος. Υπό την καλλιτεχνική του επίβλεψη του είναι όλα τα editorial μόδας του περιοδικού μας και πολλές φωτογραφήσεις, επωνύμων και μη. Με δημιουργική διάθεση και πολλές ιδέες, γράφει επίσης άρθρα και συναντά αγαπημένα πρόσωπα για συνεντεύξεις.
Διαμένει και εργάζεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

E-mail : [email protected]




Δες και αυτό!