Δελτίο Τύπου της ΟΛΚΕ για αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

08/03/2011
από
antivirus magazine διαφήμιση
Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας
Μη κερδοσκοπικό σωματείο
Αρ. Απ. Πρωτοδ: 4126/2004
Χαλκοκονδύλη 25, 10432 – Αθήνα
τηλ: 6947434353 – 2105237408
www.olke.org – [email protected]

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 5 Μαρτίου 2011

Θέμα: Σ/Ν «Καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου»

Η ΟΛΚΕ θεωρεί ότι κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού της ελληνικής νομοθεσίας και ιδιαίτερα της εναρμόνισης της με το αντίστοιχο κοινοτικό δίκαιο είναι όχι μόνο θετική, αλλά και απαραίτητη ιδιαίτερα όταν φροντίζει να προστατεύει, με ρητή αναφορά, μέλη της κοινωνίας που έχουν πλειστάκις ταλαιπωρηθεί έως και διασυρθεί από αρνητικά, απαξιωτικά και ρατσιστικά σχόλια και εκφράσεις.

Το νέο Σχέδιο Νόμου για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου, που μέχρι πρότινος ήταν αναρτημένο στο διαδίκτυο σε δημόσια διαβούλευση, έρχεται να αντικαταστήσει τον 927/1979 και να εναρμονίσει ένα μέρος της νομοθεσίας σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας που απορρέουν από την Απόφαση-πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δυστυχώς, εντοπίσαμε ότι σε ορισμένα σημεία του δημιουργεί προβληματισμό και ενδεχομένως τον κίνδυνο να περιορίσει σημαντικά την μελλοντική εφαρμογή του. Συγκεκριμένα:

1) Ο ομοφοβικός δημόσιος λόγος δεν θεωρείται ποινικά κολάσιμος εφόσον δεν οδηγεί στην εξέγερση μιας ομάδας εναντίον μιας άλλης μη αρεστής. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ποινικό αδίκημα θεωρείται μόνο η πρόκληση ή διέγερση σε βιαιοπραγίες και όχι ο ρατσιστικός λόγος κατά μιας ομάδας ανθρώπων – σε αντίθεση με το 927/1979 που ποινικοποιεί τον μισαλλόδοξο λόγο. Δηλαδή, το έγκλημα στοιχειοθετείται με βάση τις αντιδράσεις και όχι αυτό καθ’ αυτό την ρητορική μίσους.

2) Γίνεται αναφορά στον όρο “γενετήσιος προσανατολισμός” αντί του ορθότερου “σεξουαλικός προσανατολισμός” που αποτελεί πιστή μετάφραση του αντίστοιχου αγγλικού “sexual orientation”. Ακόμα, δεν γίνεται μνεία στην ταυτότητα κοινωνικού φύλου με αποτέλεσμα να μην προστατεύονται τα διεμφυλικά, διαφυλικά και φυλομεταβατικά πρόσωπα.

3) Τέλος, αναφέρεται ότι δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής έχουν μόνο οι ΜΚΟ που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο ECOSOC του ΟΗΕ. Αυτό, εκ των πραγμάτων αποκλείει τις ΜΚΟ από το δικαίωμα να εκπροσωπούν στο δικαστήριο το θύμα.

Ως εκ τούτου, ερχόμαστε να διερωτηθούμε:
Από την στιγμή που δεν τιμωρείται όποιος εκφέρει άποψη, ακόμα και αν αυτή η άποψη είναι απροκάλυπτα ρατσιστική και εξευτελιστική, τί είδους προστασία προσφέρει στα άτομα με ομοερωτικό σεξουαλικό προσανατολισμό ή διαφορετική ταυτότητα κοινωνικού φύλου;

Από την στιγμή που μόνο όσες οργανώσεις είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο ECOSOC πώς μπορούμε να εκπροσωπήσουμε έναν άνθρωπο που έπεσε θύμα ομοφοβικής βίας στο δικαστήριο ως παράσταση πολιτικής αγωγής;

Τέλος, η χρήση του όρου “γενετήσιος” αντί του ορθότερου “σεξουαλικός” προσανατολισμός περισσότερο παραπέμπει σε αναπαραγωγικά δικαιώματα παρά σε ομοερωτικό προσανατολισμό. Επίσης, έκπληξη μας προκαλεί η απουσία μνείας σε μια ευπαθή ομάδα μας, αυτή των διαφυλικών, διεμφυλικών και φυλομεταβατικών προσώπων.

Το ΔΣ της ΟΛΚΕ

 

 

gp

Giannis Papagiannopoulos - Εκδότης του antivirus, Θεωρητικός Φυσικός.




Δες και αυτό!