Το πρώτο non-binary σκέιτμπόρντερ Ολυμπιακών υπέστη misgendering

28/07/2021
από
non-binary, σκέιτμπόρντερ, Alana Smith, Ολυμπιακοί Αγώνες, Τόκιο 2020

Το άτομο Alana Smith έγραψε ιστορία αυτή, την εβδομάδα, όταν έγινε το πρώτο non-binary άτομο στον αθλητισμό, που αγωνίστηκε για την ομάδα των ΗΠΑ στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, αλλά η περίσταση αμαυρώθηκε, όταν πολλοί εκφωνητές κακοποίησαν το Smith κατά τη ζωντανή τηλεοπτική τους κάλυψη.

Η κακομεταχείριση συνέβη σε πολλά δίκτυα και από πολλές σχολιάστριες και σχολιαστές, όπως οι Todd Harris και Paul Zitzer της NBC Sports, και οι Marc Churchill και Ed Leigh του BBC.

“Νευρικές στιγμές για… Alana Smith”, σχολιάζουν κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης του ατόμου Smith, προτού αναφερθούν σε αυτό λανθασμένα, χρησιμοποιώντας τις αντωνυμίες η/της.

Ίσως, αναμένοντας μια τέτοια καταστροφή, το 20χρονο σκέιτερ από την Αριζόνα, είχε γραμμένες τις αντωνυμίες they/them στο σκέιτμπορντ του, ώστε περήφανα να φαίνονται, τόσο στο διαδίκτυο, όσο και στους αγώνες, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

“Τα θαλάσσωσαν”, αναφέρει ο σχολιαστής Cyd Zeigler του OutSports στο Out. “Θα έπρεπε να έχουν φροντίσει να μάθουν και να έχουν ελέγξει τις σωστές αντωνυμίες. Εγώ επικοινώνησα με το Alana πριν γράψω το πρώτο μου άρθρο και ζήτησα τις αντωνυμίες του. Δεν είναι τόσο δύσκολο.” 

Παρά τις υψηλές ελπίδες να κερδίσει μετάλλιο στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Smith δεν προκρίθηκε στον γύρο μετάλλου, χάνοντας τέσσερις από τις πέντε προσγειώσεις στις δύο προσπάθειές του.

“Το Skateboarding σου δίνει τον χώρο να είσαι σε θέση να είσαι ο εαυτός σου και να μεγαλώνεις ως άνθρωπος και να έχεις υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια”, δήλωσε το Smith στη βιογραφία του στην ομάδα των ΗΠΑ, προσθέτοντας:

«Θέλω απλώς να είμαι γνωστό ως καλό σκέιτερ, κάποιο που έκανε τη διαφορά. Το φύλο δεν πρέπει να έχει σημασία.»

Αφού κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά τα νέα για το σκέιτμπόρντερ των Ολυμπιακών Αγώνων Alana Smith, από σχολιαστές στην τηλεόραση, το NBC Sports ζήτησε επίσημα συγγνώμη για τη μετάδοση μιας διεθνούς ροής, που επανειλημμένα απευθυνόταν σε στο Smith, με λανθασμένη χρήση αντωνυμιών και χαρακτηρισμών με έμφυλο περιεχόμενο, κατά την κάλυψη των αγώνων.

«Το NBC Sports δεσμεύεται και κατανοεί τη σημασία της χρήσης των σωστών αντωνυμιών για όλα τα άτομα στις πλατφόρμες μας,» ανέφερε η επίσημη δήλωση συγγνώμης του NBC Sports. «Ενώ οι σχολιαστές μας χρησιμοποιούσαν τις σωστές αντωνυμίες στην κάλυψή μας, μεταδώσαμε μια διεθνής ροή που δεν παρήχθη από το NBCUniversal, η οποία έκανε misgendering στο Alana Smith που είναι Ολυμπιονίκης. Λυπούμαστε γι’ αυτό το λάθος και ζητούμε συγγνώμη από το Alana και τους θεατές μας.»

Το ΛΟΑΤΚ+ media watchdog GLAAD κυκλοφόρησε επίσης μια δήλωση ως απάντηση στη διαμάχη:

“Με έναν αριθμό ρεκόρ ΛΟΑΤΚ αθλητών που συμμετέχουν σε αυτούς τους Αγώνες, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων non-binary και τρανς συμμετεχόντων, είναι σημαντικό οι δημοσιογράφοι να ακολουθούν τις βέλτιστες πρακτικές για την κάλυψη των ΛΟΑΤΚ ατόμων”, δήλωσε η Mary Emily O’Hara, υπεύθυνη rapid response της GLAAD.

«Ο οδηγός κάλυψης των Ολυμπιακών Αγώνων που δημοσιεύσαμε με τα Athlete Ally και Pride House Tokyo περιέχει την πιο επικαιροποιημένη ορολογία και συστάσεις – αλλά όταν οι δημοσιογράφοι και τα δίκτυα εμπίπτετε σε σφάλμα, το καλύτερο που πρέπει να κάνετε είναι να ζητήσετε ειλικρινά συγγνώμη, να προβείτε σε επανεκπαίδευση και παρακολούθηση των βέλτιστων πρακτικών. Οι ΛΟΑΤΚ αθλητές οδηγούν την αποδοχή και την πρόοδο στο προσκήνιο παγκοσμίως. Οι δημοσιογράφοι έχουν την ευθύνη απέναντι σε όλα τα άτομα, σε θεατές και αναγνώστριες/στες να καλύψουν με ακρίβεια και σεβασμό τους Αγώνες.»




Δες και αυτό!