Οι LGBT ΜΚΟ των Βαλκανίων καταδικάζουν τη κλιμακούμενη βία

25/10/2012
από
antivirus magazine διαφήμιση

Οι συνεργαζόμενες LGBT (Λεσβιακές, Γκέι, Αμφισεξουαλικές, Διεμφυλικές) ΜΚΟ με έδρα τα ευρύτερα Βαλκάνια, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την κλιμάκωση των ομοφοβκών εκφάνσεων (προφορικό μίσος και εγκλήματα μίσους) στις επιμέρους χώρες τους και σε ολόκληρη την περιοχή. Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τα κυβερνητικά στελέχη, τους θρησκευτικούς εκπροσώπους καθώς και τα ΜΜΕ που χρησιμοποιούν τις θέσεις τους για να διαδώσουν διακρίσεις και μίσος εναντίον λεσβιών, γκέι, αμφισεξουαλικών και διεμφυλικών ατόμων. Οι υβριστικές δηλώσεις και οι εμπρηστικές εικόνες που προβάλλονται στη τηλεόραση και στον Τύπο, υποκινούν και νομιμοποιούν τις πράξεις σωματικής βίας κατά των LGBT ατόμων από άλλα μέλη του πληθυσμού.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το κλίμα στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, που είναι η πιο ομοφοβική χώρα της Ευρώπης, σύμφωνα με τον Χάρτη Προστασίας της ILGA-Ευρώπης. Την Κυριακή το βράδυ, 21 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της ΜΚΟ «LGBT United Macedonia», Άλεν Σακίρι, δέχτηκε βίαιη επίθεση στο δρόμο από δύο άνδρες. Αυτό το επεισόδιο ήρθε λίγο μετά τις δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Σπύρο Ριστόφσκι, στις 12 Οκτωβρίου. Ο κ. Ριστόφσκι δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να επιτρέπεται ο γάμος ανάμεσα σε άτομα του ιδίου φύλου και αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα της υιοθεσίας. Επανέλαβε τις δηλώσεις αυτές στο τηλεοπτικό κανάλι «SITEL», το οποίο συνέκρινε την ομοφυλοφιλία με την αιμομιξία, την παιδοφιλία και την πολυγαμία. Ακολούθησε η εφημερίδα «Vecer», δημοσιεύοντας εξαιρετικά εμπρηστικές εικόνες και άρθρα εναντίον των LGBT ατόμων.

Η κατάσταση στη Μακεδονία, ωστόσο, δεν είναι μοναδική. Η εκτεταμένη ομοφοβία και τρανσφοβία είναι μια πραγματικότητα σε όλες τις χώρες της περιοχής. Στην Ελλάδα, είδαμε την πρόσφατη περίπτωση βίας και λογοκρισίας από την Χρυσή Αυγή στο θέατρο «Χυτήριο», ενώ σημειώνονται και άλλα περιστατικά βίας (gay bashing). Επίσης, πριν λίγες εβδομάδες, η σερβική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει το Pride στο Βελιγράδι, παραβιάζοντας έτσι το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι των LGBT ατόμων. Υπό το φως των πρόσφατων αυτών γεγονότων, το Περιφερειακό Δίκτυο Κατά της Ομοφοβίας (The Regional Network Against Homophobia), το οποίο περιλαμβάνει LGBT οργανώσεις από την Κροατία, Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Σερβία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔ Μακεδονίας, Ελλάδα, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Τυνησία, Αλγερία, Ιράκ, Παλαιστίνη, Ιράν, Λίβανο, Ισραήλ, Αρμενία, Γεωργία και Τουρκία, καταδικάζει την πρόσφατη επίθεση στον σκοπιανό συνάδελφό του και ζητά από την κυβέρνηση της ΠΓΔ Μακεδονίας να ερευνήσει την υπόθεση και να οδηγήσει τους δράστες στη δικαιοσύνη, να επιτραπεί στους LGBT ακτιβιστές/τρίες να εκφράζουν ελεύθερα τις ανησυχίες τους και να διεκδικούν τα δικαιώματα τους, και να σταματήσει την εξάπλωση του μίσους, της ομοφοβίας, της παρενόχλησης και της υποτιμητικής, υβριστικής προπαγάνδας εναντίον των LGBT ατόμων. Πρωτίστως, η κυβέρνηση της ΠΓΔ Μακεδονίας θα πρέπει να τροποποιήσει το νόμο της κατά των διακρίσεων, ώστε να συμπεριλάβει διατάξεις για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, όπως επίσης να λάβει θετικά μέτρα για την προώθηση των εν λόγω δικαιωμάτων.

Το Περιφερειακό Δίκτυο Ενάντια στην Ομοφοβία εκφράζει την αλληλεγγύη του στη LGBT κοινότητα της ΠΓΔ Μακεδονίας, και θα συνεχίσει να την στηρίζει στον αγώνα της ενάντια σε κάθε θεσμική και λαϊκή έκφανση της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας.

 

 

Εκ μέρος του TheRegionalNetworkAgainstHomophobia

Athens Pride – Andrea Gilbert, Εκπρόσωπος

24 Οκτωβρίου 2012 – Ελλάδα

gp

Giannis Papagiannopoulos - Εκδότης του antivirus, Θεωρητικός Φυσικός.




Δες και αυτό!