Αστυνομία Τορόντο: Παραδέχτηκε σειρά λαθών σχετικά με τον θάνατο τρανς γυναίκας

27/07/2021
από
Αστυνομία Τορόντο

Η αστυνομία του Τορόντο παραδέχτηκε ότι έκανε μια «σειρά λαθών» στην έρευνα που πραγματοποίησε, όταν βρέθηκε η σορός της τρανς γυναίκας, Alloura Wells, σε μία χαράδρα το 2017.

Αστυνομία Τορόντο
Πηγή: Maggie’s Toronto Sex Workers Action Project

Το σώμα της Wells βρέθηκε στο Rosedale Ravine του Τορόντο τον Αύγουστο του 2017, ένα μήνα αφότου τα φιλικά της πρόσωπα παρατήρησαν ότι έλειπε, αλλά δεν αναφέρθηκε μέχρι τον Νοέμβριο του 2017. Η σορός της εντοπίστηκε τον ίδιο μήνα.

Η επακόλουθη αστυνομική έρευνα για το θάνατό της μαστιζόταν από έναν κατάλογο σφαλμάτων, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε το CBC podcast The Village σε νέα σε βάθος αναφορά για την υπόθεση.

Τα λάθη περιλαμβάνουν τη μη συμμόρφωση με το πρωτόκολλο, έγγραφα που δεν είχαν κατατεθεί, αποτυχία να παρθεί συνέντευξη από τον σύντροφο της Wells, Augustinus Balesdent, παρόλο που ήταν το τελευταίο άτομο που την είδε ζωντανή, και δεν ενημερώθηκε η τρανς κοινότητα ότι η σορός της βρέθηκε.

Ο αρχηγός της αστυνομίας παραδέχτηκε ότι έγιναν πολλά λάθη

Ως αποτέλεσμα, ο προσωρινός αρχηγός της αστυνομίας του Τορόντο, James Ramer, παραδέχτηκε ότι η αστυνομική έρευνα για το θάνατό της έκανε πολλά λάθη και πρόσθεσε ότι ένας αστυνομικός θα κατηγορούνταν για παραμέληση καθήκοντος, εάν δεν είχε ήδη συνταξιοδοτηθεί.

Ο Ramer παραδέχτηκε ότι η έρευνα για τον θάνατο του Wells δεν έγινε σωστά. «Ιδιαίτερα στην αρχή, ξέρετε, δεν το κάναμε καλά», είπε. «Η ομάδα ανθρωποκτονιών δεν ενημερώθηκε, σύμφωνα με τη διαδικασία.»

Επίσης, δεν μπορούσε να εξηγήσει, γιατί δεν ειδοποιήθηκε το κοινό. «Η προσέγγιση του κοινού, ιδιαίτερα σ’ αυτήν την κοινότητα, θα ήταν πολύ, πολύ σημαντικό να γίνει, και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα. Κι έτσι, κι αυτό είναι κάτι που έγινε λάθος.»

Ο Ramer, ένας βετεράνος της ομάδας ανθρωποκτονίας, αναγνωρίζει ότι η αποτυχία της πλήρους συνέντευξης του Balesdent -τον οποίο αναγνωρίζει ότι «πιστεύεται πως είναι ένας από τους τελευταίους ανθρώπους που είδαν την Alloura»– οδήγησε σε «μια σειρά λαθών.»

«Υπήρχε ένας [αξιωματικός] σε αυτήν την υπόθεση, που θα είχε κατηγορηθεί, βάσει του Νόμου περί Αστυνομίας [Υπηρεσίες]. Αλλά αυτό το άτομο συνταξιοδοτήθηκε, οπότε δεν είχαμε δικαιοδοσία και δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε.» Οι κατηγορίες, πρόσθεσε, θα ήταν για «παραμέληση καθήκοντος.»

Η Alloura Wells στοχοποιήθηκε από την αστυνομία ενώ ήταν ζωντανή, αλλά η έρευνα για το θάνατό της «στερείται σοβαρότητας»

Τα σχόλια του Ramer έρχονται μετά την αποχώρηση της Gloria Epstein από το δικαστήριο του Εφετείου του Οντάριο, η οποία δημοσίευσε έκθεση τον Απρίλιο, σχετικά με τις αστυνομικές αποτυχίες στις υποθέσεις αγνοουμένων.

Η Epstein σημείωσε, ότι η Alloura Wells υπήρξε συχνός στόχος της αστυνομίας, ενώ ήταν ζωντανή – λόγω του ότι ήταν άστεγη, τρανς, σεξεργάτρια και χρήστρια ουσιών – αλλά όταν πέθανε, οι αστυνομικοί δε διερεύνησαν με την απαιτούμενη σοβαρότητα την υπόθεσή της.

«Από πολλές απόψεις, τα ζητήματα που έπρεπε να χρήζουν σεβασμού στις έρευνες της Alloura Wells αποτελούν έναν μικρόκοσμο των συστημικών ζητημάτων που υπάρχουν στην υπηρεσία», καταλήγει η έκθεση της Epstein.

Τα φιλικά πρόσωπα και η οικογένεια της Wells πίστευαν αρχικά ότι ήταν στη φυλακή και δεν ενημερώθηκαν ότι βρέθηκε η σορός της. Ήταν μήνες πριν η είδηση ​​για τον θάνατό της φτάσει στην τρανς κοινότητα, και οι συνέπειες έπληξαν αμέσως τα άτομα που τηγνώριζαν. Το σώμα της βρέθηκε σε ένα απομονωμένο σημείο με μία χαράδρα, όπου έκανε συνήθως κάμπινγκ με φιλικά της πρόσωπα.

Η Monica Forrester, συντονίστρια προσέγγισης στο Maggie’s Sex Work Action Project, η οποία ήταν από τις πρώτες που παρατήρησε ότι η Wells έλειπε, είπε ότι μετά από τέσσερα χρόνια, τα φιλικά της πρόσωπα και η οικογένειά της δεν έχουν ακόμη απαντήσεις σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου της.

«Έχω κουραστεί οι άνθρωποι να αντιμετωπίζουν τους τρανς ανθρώπους έτσι», δήλωσε η Forrester. «Ανεξάρτητα αν είμαστε άστεγες, εθισμένες, ή ό,τι κι αν είμαστε, αξίζουμε τα ίδια δικαιώματα με όλους τους άλλους.»




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!