Συμβουλές για ένα επιτυχημένο μαύρισμα

22/07/2012
antivirus magazine διαφήμιση

Καλοκαίρι και ηλιοθεραπεία είναι δύο λέξεις συνυφασμένες για τους περισσότερουςς καθώς το σοκολατί χρώμα αποτελεί στόχο προς επίτευξη.

Πλέον, η καθημερινή χρήση αντιηλιακής κρέμας χειμώνα-καλοκαίρι είναι επιβεβλημένη. Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές θα έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα δίχως να θέσεις σε κίνδυνο την υγεία σου.

Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες, σας παρουσιάζουμε όσα πρέπει να ξέρετε για να απολαύσετε και να ωφεληθείτε από τον ήλιο χωρίς να εκθέσετε τον εαυτό σας σε… μη αναστρέψιμους κινδύνους.

Γιατί όλοι θέλουμε να περάσουμε ένα υπέροχο καλοκαίρι χωρίς όμως να εκθέσουμε τον οργανισμό μας σε μη αναστρέψιμους κινδύνους.

 

Προετοιμάζω το δέρμα να δεχτεί την «επίθεση» του ήλιου

  • Λήψη από το στόμα βιταμινών που διεγείρουν την μελανίνη
  • Απολέπιση για ένα ομοιόμορφο μαύρισμα
  • Χρήση ενός auto-bronzant πριν την έκθεση στον ήλιο

Εκθέτω το δέρμα στον ήλιο. Η επιλογή του δείκτη προστασίας γίνεται σύμφωνα με:

  • Το φωτότυπο. Δηλώνει την ευαισθησία που έχει το δέρμα μας στον ήλιο. Ανάλογα, λοιπόν, με το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών, ανήκουμε σε διαφορετικό φωτότυπο.
  • Επιλέγουμε αντιλιακό ανάλογα με τις συνθήκες έκθεσης στον ήλιο, την περιοχή του σώματος που θέλουμε να προστατέψουμε.
  • Γνωρίστε τι σημαίνει SPF . Είναι ακρωνύμιο του αγγλικού όρου Sun Protection Factor. Δηλώνει το δείκτη προστασίας που έχει ένα αντιηλιακό και υποδεικνύει το χρόνο που μπορούμε να καθίσουμε στον ήλιο χωρίς να καούμε. Για παράδειγμα, εάν κοκκινίζουμε μετά από 10 λεπτά παραμονής χωρίς να φοράμε αντιηλιακό, με ένα δείκτη προστασίας 15 μπορούμε να παραμείνουμε 150 λεπτά. Προσοχή, όμως, γιατί πρόκειται για θεωρητική ένδειξη και είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί πολύ πιο γρήγορα ερύθημα. Το SPF υπολογίζεται με καθιερωμένες μεθόδους σε συνθήκες εργαστηρίου: Συγκεκριμένα, μια περιοχή του δέρματος εκτίθεται σε ακτινοβολία συγκεκριμένου μήκους κύματος και από δεδομένη απόσταση. Αυτό σημαίνει ότι, στην πράξη, για την επιλογή του κατάλληλου αντιηλιακού και την ασφάλειά μας, εκτός φυσικά από τις ενδείξεις στις ετικέτες, πρέπει να συνυπολογίζουμε και τις ιδιαίτερες ανάγκες μας βάσει της κοινής λογικής.
  • Η επιλογή της υφής. Σε μορφή κρέμας, γαλακτώματος, τζελ, σπρέι, stick ή balm, τα αντιηλιακά έχουν ένα σκοπό: να προστατεύσουν το δέρμα μας από τις υπεριώδεις ακτίνες και να του προσφέρουν ενυδάτωση.
    : Προτιμώνται τα stick και τα balm.
    : Χρησιμοποιούνται κυρίως κρέμες και γαλακτώματα.
    : Εκτός από τα παραπάνω, χρησιμοποιούνται και λάδια, τα οποία όμως έχουν χαμηλό δείκτη προστασίας και συνιστώνται αφού θα έχετε μαυρίσει.
    : Για όσους άνδρες έχουν φαλάκρα, καλύτερα θεωρούνται τα αντιηλιακά σε μορφή σπρέι ή τζελ.
  • Συχνότητα εφαρμογών
  • Δείκτης προστασίας < 20 κάθε 1 ώρα
  • Δείκτης προστασίας >20 κάθε 2 ώρες
  • Αυξάνουμε τη συχνότητα εφαρμογών σε περίπτωση έντονης εφίδρωσης και σε περίπτωση μπάνιου στη θάλασσα

Στην παραλία

  • Τουλάχιστον 20 με 30 λεπτά πριν απλώσεις την κορμάρα σου στον ήλιο, φρόντισε να έχεις απλώσει το αντηλιακό ώστε να απορροφηθεί.
  • Απέφυγε την ηλιοθεραπεία μεταξύ 11:00 και 16:00, οπότε και οι ακτίνες του ήλιου είναι κάθετες και καίνε περισσότερο. Να θυμάσαι πως μπορείς να μαυρίσεις ακόμα και όταν έχει συννεφιά, αλλά και ότι το μαύρισμα δεν θέλει κόπο, αλλά… τρόπο (και χρόνο). 
  • Ανανέωσε το αντηλιακό σου κάθε δύο ώρες ή μετά από την βουτιά ή το παιχνίδι στην αμμουδιά. Επίσης, χρησιμοποίησε αντηλιακό ακόμα κι αν έχεις «αράξει» κάτω από ομπρέλα.
  • Όσο ο ήλιος κάνει την δουλειά του στο κορμί σου, καλό θα είναι να προστατεύεις τα μάτια σου με γυαλιά ή καπέλο.
  • «Tόνωσε» τον οργανισμό σου με φυσικούς χυμούς, αλλά και τροφές με κόκκινο ή πορτοκαλί χρώμα (π.χ. ντομάτες, καρότα, ροδάκινα) που περιέχουν βιταμίνη C και Β-καροτένιο, ουσίες που βοηθούν στο μαύρισμα.

Παρατείνω το μαύρισμα. Ανάγκες του δέρματος μετά την έκθεση στον ήλιο:

  • Ένα σύντομο ντους μετά από την έκθεση στον ήλιο θα βοηθήσει να απομακρύνετε όλο το αντηλιακό και να ενυδατώσετε το δέρμα. Το ξηρό δέρμα είναι ανθυγιεινό και μπορεί να προκαλέσει ξεφλούδισμα. Ένα ήπιο τρίψιμο με μια πετσέτα είναι συνήθως αρκετό για να αφαιρέσετε το αντηλιακό και να εμποδίσετε να ξεφλουδίσει το μαύρισμά σας. Αμέσως μετά το ντους εφαρμόστε μια καλή ενυδατική κρέμα για να διατηρήσετε το δέρμα σας ενυδατωμένο και απαλό.
  • Αφού μαυρίσεις, θα πρέπει να το… διατηρήσεις! Μην παραλείπεις, λοιπόν, να βάζεις ενυδατική κρέμα 1 – 2 φορές την μέρα!
  • «Tόνωσε» τον οργανισμό σου με φυσικούς χυμούς, αλλά και τροφές με κόκκινο ή πορτοκαλί χρώμα (π.χ. ντομάτες, καρότα, ροδάκινα) που περιέχουν βιταμίνη C και Β-καροτένιο, ουσίες που βοηθούν στο μαύρισμα.
  • Ειδικά προϊόντα για μετά τον ήλιο.
  • Τέλος η χρήση , ενός σκευάσματος ,με βάση jojoba oil και carrot oil σε συνδυασμό με το αντηλιακό σας ,θα βελτιστοποίησει το μαύρισμα σας.
 
Φωτογραφίες/ Photographs : Antivirus Fashion Dpt. Photography by PS.
Νομική σημείωση : Το κείμενο περιλαμβάνει πληροφορίες για τα οποία δε φέρουν ουδεμία ευθύνη ο συντάκτης ή/και το περιοδικό. Το άρθρο αυτό δε μπορεί να αντικαταστήσει σε ουδεμία περίπτωση την επιστημονική άποψη ενός ειδικού. Συμβουλευτείτε το γιατρό και φαρμακοποιό σας πριν την έκθεση σας στον ήλιο. Συμβουλευτείτε το γιατρό και φαρμακοποιό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο, ακόμα και φυτικά προϊόντα.

[email protected]

Ο Lucas Samaltanos-Ferrier είναι πτυχιούχος γεμμολόγος του Gemological Institute of America ( GIA ) και σχεδιαστής κοσμημάτων και ρολογιών. Είναι μέλος της Αμερικανικής ένωσης ιστορικών κοσμήματος ( ASJH ), τεχνικός σύμβουλος σε ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων και ρολογιών και συντάκτης άρθρων για το κόσμημα.
Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως model agent και model scouter αλλά και ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις μόδας και ειδών πολυτελείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Λάτρης της φωτογραφίας, της μόδας και της τέχνης , συνεργάζεται με το antivirus ως Fashion , & Beauty Director του περιοδικού και αρθρογράφος. Υπό την καλλιτεχνική του επίβλεψη του είναι όλα τα editorial μόδας του περιοδικού μας και πολλές φωτογραφήσεις, επωνύμων και μη. Με δημιουργική διάθεση και πολλές ιδέες, γράφει επίσης άρθρα και συναντά αγαπημένα πρόσωπα για συνεντεύξεις.
Διαμένει και εργάζεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

E-mail : [email protected]




Δες και αυτό!