LGBT:100η επέτειος γέννησης του Alan Turing, πατέρα της πληροφορικής και gay

22/06/2012
από
antivirus magazine διαφήμιση

Σήμερα, Σάββατο 23 Ιουνίου 2012, είναι η 100η επέτειος της γέννησης του Alan Turing, κορυφαίου επιστήμονα και πατέρα της πληροφορικής. Ίσως λίγοι είναι οι άνθρωποι που γνωρίζουν την τεράστια συμβολή του έργου του τόσο σε γεγονότα ιστορικής σημασίας (όπως η λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου), όσο και στην καθημερινότητα όλων μας: το ότι μπορείτε και διαβάζετε αυτές τις γραμμές οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον A. Turing, αφού αυτός ήταν που θεμελίωσε τους κανόνες λογικής που διέπουν την λειτουργία των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Ωστόσο, κάτι που γνωρίζουν ακόμη λιγότερα άτομα, είναι πως ο Alan Turing ήταν gay. Μάλιστα, ο σεξουαλικός του προσανατολισμός ήταν η αιτία να διωχθεί και να καταδικαστεί, αφού βάσει της νομοθεσίας της εποχής η ομοφυλοφιλία στην Μ. Βρετανία ήταν ακόμη ποινικοποιημένη. Οι επιλογές που είχε ήταν να τιμωρηθεί είτε με φυλάκιση, είτε με “ορμονοθεραπεία” με σκοπό την καταστολή της libido. Προσπαθώντας να αποφύγει τον εγκλεισμό, ο Turing επιλέγει την δεύτερη εκδοχή.

Ο κοινωνικός και θεσμικός στιγματισμός του Turing, σε συνδυασμό με την επιβολή του χημικού ευνουχισμού έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον ψυχισμό του: δύο χρόνια μετά την καταδίκη του και σε ηλικία μόλις 41 ετών, ο Turing βάζει τέρμα στην ζωή του χρησιμοποιώντας υδροκυάνιο.

Σε μια προσπάθεια να τιμήσει το πρόσωπο, την μνήμη και την συμβολή του έργου του Turing, να αναδείξει αυτή την λιγότερο γνωστή πτυχή της ζωής του, αλλά και να επισημάνει το ζήτημα των τραγικών συνεπειών που έχουν οι διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, η ColourYouth έχει φτιάξει σχετικές ενημερωτικές σελίδες στο facebook και το twitter, καθώς και μια ιστοσελίδα με βιογραφικό υλικό για την ζωή και το έργο του μεγάλου επιστήμονα.

Θα ήταν μεγάλη μας χαρά και τιμή να μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας για την ζωή και την ιστορία του Alan Turing.

Αυτό μπορείτε να το κάνετε αφήνοντας ένα σχόλιο στην σελίδαhttp://www.facebook.com/AlanTuringLGBT στο facebook, με twit στο http://twitter.com/#!/TuringLGBT ή στέλνοντας ένα μήνυμα μέσω της σχετικής φόρμας στην ιστοσελίδαhttp://www.turinglgbt.com/.

gp

Giannis Papagiannopoulos - Εκδότης του antivirus, Θεωρητικός Φυσικός.




Δες και αυτό!